Slovėnija palaiko Lietuvą ginče su Kinija ir norėtų tvirtesnės ES pozicijos

Slovėnija tvirtai remia Lietuvos vyriausybę dėl patiriamo spaudimo iš Kinijos, interviu Indijos televizijai pirmadienį sakė Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Janša.

„Mes tvirtai remiame Lietuvos vyriausybę... nes, atvirai kalbant, dauguma ES valstybių narių turi vienokias ar kitokias Taivano atstovybes. Lietuva čia – jokia išimtis. Gal šiek tiek skiriasi atstovybių pavadinimai, bet tai nėra svarbu... Kinija protestuodavo kiekvieną kartą, kai kur nors Europoje būdavo atidaromas toks biuras, bet niekada nenueidavo taip toli, kaip dabar... Formaliai ES remia Lietuvą ir aš manau, kad tas besitęsiantis spaudimas Lietuvai ir kai kurioms kitoms šalims nebus naudingas pačiai Kinijos vyriausybei.

Geri prekybiniai santykiai yra bendras interesas. Jei viena šalis stengiasi pakenkti tiems santykiams, galbūt ji turės iš to trumpalaikės naudos, bet ilgu laikotarpiu pralaimės visi“, – Indijos transliuotojui „Doodarshan“ kalbėjo Slovėnijos premjeras.

Paklaustas apie Slovėnijos santykius su Taivanu ir ar palaikytų importo draudimą iš tokių Kinijos regionų kaip Sindziangas, kur naudojamas prievartinis darbas, J. Janša pažymėjo, kad jam norėtųsi tvirtesnės ES politikos, nes, pasak jo, „mes kartais, taip pat ir šiuo klausimu, esame stiprūs žodžiais, bet ne tokie stiprūs darbais“.

Pasak J. Janšos, Slovėnija ketina su Taivanu „apsikeisti atstovais".„Žinoma, tai nebus ambasadų lygiu. Tai bus tuo pačiu lygiu, kaip ir daugelyje ES šalių narių. Ir atvirai kalbant, jei ankstesniais metais būtume turėję stipresnes koalicijas, manau, kad tokias prekybos atstovybes būtume įkūrę jau anksčiau, nes tai bendros naudos klausimas.

Be to, kai kalbėjausi su mūsų verslininkais, kurie prekiauja su Taivanu, jie man sakė, kad mes prekiaujame su Taivanu, bet tos Taivano bendrovės taip pat prekiauja su žemynine Kinija. Taigi, jie tai daro tarpusavyje, bet tuo pat metu prieštarauja tokiems pat santykiams tarp Taivano ir kitų šalių, ir tai yra juokinga“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ne Slovenijos klausiame ar teisingai pasielgė ,Lietuvos žmonės nepalaiko o tai yra svarbu.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Dar vienas šventas avinas. Kad tokie avinai kaip anūkas negalėtų priimti sprendimo, matyt reikėtų, kad galėtų pati tauta tokius klausimus spręsti referendumu, kaip sprendžia šveicarai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių