Įvertino krentantį pasitikėjimą Prezidentūra: pasirodo patarėjai ir, matyt, ne viskas pasiseka

  • Teksto dydis:

Baltarusiškų trąšų skandalas, pandemija, valdančiųjų ir prezidento nesutarimai – nemenkas sprogstamasis užtaisas, gramzdinantis Vyriausybės reitingus žemyn, praneša LNK žinios.

Bendrovės „Vilmorus“ atliktas tyrimas rodo, kad baltarusiškų trąšų skandalas ir per Lietuvą dundantys baltarusiškų trąšų vagonai pridarė daugiausia žalos ne mūsų šaliai reputacine prasme, o Vyriausybei ir ypač dviem ministrų kabineto nariams. Susisiekimo ministrui Mariui Skuodžiui ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui.

Sociologas Vladas Gaidys sako, kad Vyriausybės reitingai yra patys žemiausi nuo tada, kai Vyriausybei vadovavo Andrius Kubilius. „Tuo metu, 2009-aisiais, buvo labai gili ekonominė krizė. Vėliau Vyriausybių su tokiu minusu nebuvo. 2009 metų gruodį gyventojų politinės nuotaikos buvo geresnės. Tuo metu buvo gana nemažai ministrų su pliuso ženklu, nors situacija buvo sudėtinga, bet Vygaudas Ušackas, Ingrida Šimonytė tuo metu buvo ministrė ir su nemažu pliusu. Buvo žemės ūkio ministras – nemažai ministrų buvo gerbiami ir mėgiami. Eligijus Masiulis... Šiuo metu situacija yra kita“, – vardijo pašnekovas.

Tuo metu, 2009-aisiais, buvo labai gili ekonominė krizė. Vėliau Vyriausybių su tokiu minusu nebuvo.

Gerokai žemiau krito ir Valstiečių ir Žaliųjų partija. Kuriai partijai pasisekė labiausiai, o kas smuktelėjo ir žemiau? „Smuko Valstiečių ir Žaliųjų partijos reitingas. Jie patys sau kasė duobę, patys vienas kitą pjovė. Išėjo populiarūs, atpažįstami politikai: Tomas Tomilinas, Saulius Skvernelis. Daug politikų išėjo ir tai negalėjo neatsiliepti jų reitingui. Būtų keista, jei partijai byrant reitingas būtų aukštesnis. Tas elektoratas vis vien nori kažkur prisiglausti – glaudžiasi prie socialdemokratų“, – teigė V. Gaidys.

Sociologas svarstė, kad taip vyksta veikiausiai todėl, kad socialdemokratai šiuo metu gana neutralūs – nedaro nei gero, nei blogo. Bet artėjant rinkimams to neužteks – reikės kažką pasakyti. Tuo tarpu, konservatoriai turi savo stiprų ir stabilų elektoratą, todėl pakankamai stabiliai išlaiko 17 proc.

Pasitikėjimas prezidentu yra daugmaž stabilus, o štai Prezidentūra – jau penktą mėnesį iš eilės keliauja vis žemiau. „Svarbiausia, kad pasitikėjimas prezidentu siekia daugiau nei 50 proc. Jei būtų mažiau nei 50 proc., reikštų, kad su prezidentu kažkas negerai. Prezidentūra prie ankstesnių prezidentų galbūt nebuvo taip akcentuojama. O šiuo metu vis dažniau pasirodo ir patarėjai ir, matyt, kad ne viskas ten pasiseka“, – svarstė sociologas.

Pasak pašnekovo, pasieniečiai priešingai – pasiekė savo rekordą. Šia institucija pasitiki beveik 55 proc. Tačiau yra ir kitos institucijos – ugniagesiai gelbėtojai – arti 100 proc. Taip pat puikiausiai vertinama Krašto apsauga, policija, „Sodra“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nonsensas

Nonsensas portretas
Kaip galima atskirti prezidentūrą nuo prezidento? Pagal reitingus (nežinia, kokie žmonės apklausti) – prezidentas puikus, o jo tarnyba bloga. AKaip vertintumėte tokią situaciją: mokytojas nuostabus (nuolat giriamas), o jo kasė prasta. Pagal ką sprendžiama apie mokytojo gerumą (pagal išvaizdą, aprangą, šukuoseną...?.) ar apie mokinių rezultatus.

Birutė

Birutė portretas
Ir vėl Prezidentas užkliuva ir jo komanda.Vis negali apsiraminti ta vyriausybė,nes jie jau pasiekė dugną.Visai neveikia proteliai jų ir kada jie liausis.Neapjuodinsit nei Prezidento nei jo komandos,nes visa vyriausybė pajuodavusi iš pykčio.

>Dede Ignas

>Dede Ignas portretas
O kas lietuvius isvadavo is sovietinio lagerio? Tikiuos ne kgb rezervistai?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių