Stringa Seimo komisijos bandymas kreiptis į VSD dėl A. Stončaičio

Seime užstrigo Antikorupcijos komisijos bandymas kreiptis į žvalgybą, siekiant išsiaiškinti aplinkybes, kaip jos pirmininkas, buvęs Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis prieš kelerius metus gavo leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

Komisijos vicepirmininkas konservatorius Bronislovas Matelis sako negalintis komisijos vardu išsiųsti klausimų Valstybės saugumo departamentui (VSD), nors dėl to sutarta trečiadienį vykusiame posėdyje, nes A. Stončaitis nepasirašo protokolo.

A. Stončaitis tuo metu tvirtina, jog protokolą pasirašys, kai jis bus pateiktas.

Naujienų portalas „15min“ šią savaitę pranešė, kad A. Stončaitis, prieš kelerius metus būdamas Vyriausybės kancleriu, gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu. Pasak portalo, kelios tarnybos turėjo informacijos, kuri galėjo kelti abejonių dėl A. Stončaičio patikimumo, bet ji įslaptinta.

Klausimus adresavo savo vardu

Antikorupcijos komisijos vicepirmininkas B. Matelis tvirtina negalintis išsiųsti VSD klausimų komisijos vardu, nes dar nepasirašytas trečiadienį vykusio posėdžio, kur nutarta tai daryti, protokolas.

„Trečiadienį Antikorupcijos komisijos posėdyje svarstėm klausimą ir nusprendėm, kad komisija turi kreiptis į VSD papildomos informacijos apie A. Stončaičio istoriją, mes už tai balsavom ir pritarėm, kad reikia kreiptis. Vėliau žodžiu, be jokio balsavimo, tą raštą man pavedė oficialiai, komisijos pirmininko pavaduotojui, suformuluot ir pasirašyt“, – BNS situaciją penktadienį komentavo B. Matelis. 

Aš dabar negaliu formuluot klausimų, nes A. Stončaitis nepasirašo protokolo.

Pasak parlamentaro, parengęs klausimus jis negali išsiųsti rašto VSD komisijos vardu, nes nepasirašytas posėdžio protokolas.

„Aš dabar negaliu formuluot klausimų, nes A. Stončaitis nepasirašo protokolo. Man biuras sako, negalim susisiekti (su Stončaičiu) aš manau, kad jis taip piktnaudžiauja savo galiomis, bando išsisukti iš tos istorijos ir vengia atsakomybės“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis teigė klausimus VSD vis tiek išsiuntęs kaip Antikorupcijos komisijos vicepirmininkas.

Rašte VSD prašoma atsakyti, ar A. Stončaičiui buvo siūloma tikrintis poligrafu, ar jis atsisakė tai padaryti, jei taip, ar buvo svarstoma teikti neigiamą išvadą dėl leidimo dirbti su slapta informacija, dėl kokių priežasčių VSD nutarė papildomai užduoti klausimus ir panašiai.

A. Stončaitis sako protokolo negavęs

A. Stončaitis tuo tarpu sako posėdžio protokolą pasirašysiantis, kai jis bus pateiktas, ir jei dokumentas atitiks „posėdžio vedimą“.

Komisijos pirmininkas taip pat sutinka, kad komisijoje sutarimas dėl kreipimosi į VSD informacijos dėl jo leidimo dirbti su slapta informacija buvo.

 „Kai jis man bus pateiktas protokolas pasirašyti, ir jei jis atitinka posėdžio vedimą, aš jį iš karto ir pasiryšiu. Jis nėra pateiktas pasirašyti, aš neturiu, ką pasirašyti“, – BNS penktadienį sakė A. Stončaitis.

Seimo narys teigė neprieštaraujantis, kad VSD būtų užprašyta informacijos dėl jo leidimo dirbti su slapta informacija išdavimo aplinkybių.

„O ko aš turiu prieštaraut?“ – sakė Antikorupcijos komisijos vadovas.

Valdančiųjų atstovai trečiadienį pateikė siūlymą A. Stončaičiui nusišalinti nuo pareigų, kol nebus atsakyta į klausimus dėl galimų jo ryšių su teisėsaugai žinomais asmenimis, bet jis atsisakė.

Pasak „15min“, dalis informacijos apie A. Stončaitį susijusi su kriminalinės žvalgybos duomenimis, gautais tiriant buvusio Kauno policijos vadovo Dariaus Žukausko ir Palangos gelbėtojų vado Jono Pirožniko įtariamas sąsajas su buvusiais kriminalinio pasaulio veikėjais.

Poligrafo naudojimo įstatymas numato, kad jeigu asmens tyrimo poligrafu išvada yra neigiama, taip pat asmeniui atsisakius tirtis poligrafu, atsižvelgiant į visą turimą informaciją apie tiriamą asmenį ir jo aplinką, šiam asmeniui gali būti neišduodamas ar panaikinamas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Atsisakymas tikrintis poligrafu paprastai turi neigiamos įtakos žvalgybos tarnyboms sprendžiant dėl asmenų patikimumo.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

I Onė

I Onė portretas
Dėl ko syrinha????? Blaiviai mąstančiam aišku..

Taigi

Taigi portretas
Mentų ir sovietinio aktyvo šutvė, tarsi vor v zakone rusofašistijoje. Klanas plačiai išsiraizgęs, todėl brazovskio nupy z dinto viešbučio sugulovei, tvorinio prokuroro svetimos žemės apsitvėrimo, miesto caro šeimos prisigrobtų sklypų ar šito veikėjo reikalams- vsio zakonno.

Itarus

Itarus portretas
Jei stringa, galimai is rezervistu?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių