Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto pirmininko apsilankymas Maskvoje sukėlė skandalą

  • Teksto dydis:

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) pirmininko susitikimas su Sergejumi Lavrovu aptarti ukrainiečių evakuacijos į Rusiją sukėlė didžiulį skandalą, praneša LNK.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus vadovas Peteris Maureris vyko į Maskvą kalbėtis su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergėjumi Lavrovu dėl pabėgėlių punktų Rusijoje įsteigimo. 

Per P. Maurerio ir S. Lovrovo susitikimą viena šalia kitos stovėjo Raudonojo kryžiaus ir Rusijos vėliavos. Tuo tarpu Raudonasis Kryžius Ukrainoje nelydi humanitarinių konvojų ir neleidžia naudoti savo vėliavos ir ženklų.

Pasirodė labai prieštaringos informacijos apie tai, kas nutinka pabėgėliams, išvežtiems į Rusiją: iš jų yra atimami pasai, mobilieji telefonai. Pats Mariupolio meras sakė, kad su išvežtais gyventojais nėra galimybės susisiekti, o Rusija praėjusį penktadienį išplatino tokią informaciją, kad jiems pavyko „saugiai evakuoti“, o gal tiksliau pagrobti, 400 tūkst. ukrainiečių. 

Anot Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovės Kristinos Meidės, Lietuvoje veikiantis Raudonasis Kryžius yra visiškai atskira organizacija, kuri gelbėja nuo karo bėgančius ukrainiečius ir nelabai turi kažką bendro su TRKK. 

„Lietuvos Raudonasis Kryžius ir TRKK yra to pačio judėjimo skirtingos organizacijos su savais tikslais, savais prioritetais ir sava veikla. Tarptautinis komitetas dalyvauja ir jo pagrindinė misija yra užtikrinti humanitarinę pagalbą ginkluotų konfliktų metu šalims, kurios nukentėjo. Lietuvos Raudonajam Kryžiui sunkus laikas yra nuo vasario 24 d., kai kiekvieną dieną mes rūpinamės į Lietuvą atvykstančiais žmonėmis iš Ukrainos ir šiandien jų turim beveik 35 tūkst. Yra žmonių, kurie netekę namų, turi mažai daiktų, su vaikais rankose ir mūsų būrys žmonių, t. y. darbuotojų, kurie be savaitgalių dirba tam, kad tiems žmonėm sąlygos Lietuvoje būtų nors kiek geresnės“, – kalbėjo Raudonojo Kryžiaus vadovė.

K. Meidė, Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Kalbant apie šį TRKK akibrokštą, K. Meidė tik patvirtina, kad Lietuvos Raudonasis Kryžius yra visai kita organizacija. 

„Lietuvos Raudonasis Kryžius turi savo tikslus, savo misiją, rūpinasi Lietuvos teritorijoje esančiais žmonėmis, kuriems reikia pagalbos, – tai yra pagrindinis mano rūpestis. Man labai gaila, jei žmonės viešojoje erdvėj kažkur suabejoja ta Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pagalba“, – teigė K. Meidė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įaše:

LNK žurnalistams bandant sužinoti, kokia yra Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pozicija dėl TRKK vizito Maskvoje, K. Meidė sakė negalinti nieko komentuoti.

„Aš negaliu komentuoti, nes aš neturiu tokios informacijos. Apie visa tai žinau tik iš viešosios erdvės ir, kaip ir sakiau, tai yra skirtinga organizacija. Negaliu komentuoti jos veiklos, nes aš nežinau jų tikslų, artimiausių planų, todėl, turbūt, reikėtų kreiptis ir komitetas tikrai paaiškintų savo poziciją“, – sakė K. Meidė.

Lietuvoje Raudonasis Kryžius veikia nuo 1998 metų, kaip teigiama, bendradarbiaujant su TRKK, tačiau, kaip teigia K. Meidė, prasidėjus Ukrainos krizei paramos nebuvo gauta.

„Kol vyksta ši Ukrainos krizė, paramos iš TRKK dar negavome, bet Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus federacija žada tokią pagalbą. Kol kas tai dar tik diskusijos, tai negaliu pasakyti tikslios sumos“, – teigė K. Meidė.

Organizacijos vadovė teigia nematanti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus įvaizdžio suprastėjimo po paskutinių įvykių.

„Nepastebėjome, nes šnekamės ir su savo darbuotojais, ir su savanoriais ir jie mato, ką mes darome, tai, aš tikiuosi, kad ir Lietuvos gyventojai įvertins mūsų pagalbą“, – tikino K. Meidė.

Per visą pokalbį organizacijos vadovė nepademonstravo jokios pozicijos aptariamo įvykio atžvilgiu. Į klausimą, ar šis kelias, kuriuo eina Raudonasis Kryžius, yra teisingas, K. Meidė pakartojo, kad negali vertinti.

„Aš negaliu vertinti, tai yra atskira organizacija“, – pasikartojo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė.

Paklausta, ar Lietuvos Raudonasis Kryžius bendradarbiauja su TRKK, organizacijos vadovė teigė, kad tik tam tikrais atvejais.

„Bendradarbiavimas su TRKK pasitaikydavo tik tada, kai reikėdavo atkurti prarastus ryšius žmonių, įstrigusių kažkuriose šalyse, tai jie padėdavo. Toks bendradarbiavimas vykdavo“, – sakė K. Meidė.

Prasidėjus karui Ukrainoje, dar neteko bendradarbiauti su TRKK dėl ukrainiečių, atvykusių į Lietuvą.

„Šiandien dar neprireikė tokios pagalbos, turbūt, kiti žingsniai turėtų būti tokie“, – sakė K. Meidė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas ji rinko

Kas ji rinko portretas
Nes mūsų raudonas kryžius, sako, jie ne prie ko. O kitos tarptautinės organizacijos, pvz amnesti internacional ar j jugtinės tautos, tyli.. Ir daros panašios i pi igus plaunančias turizmo agentūras.

Koki

Koki portretas
Reikalai su nusikaltėliais žmoniškumui ,melagiais,vagimis,bent kiek padorus žmogus turėtų šalintis tokios draugijos

Nieko nesuprantau

Nieko nesuprantau portretas
Nieko nesupratau. Kas čia per organizacija tas Raudonasis kryžius? Kuo ji turi užsiimti? Lakstyti pas ruskius ir stovėti šalia išgamos lavrovo išsiviepę? Toks jų pagrindinis darbas? Kam ji tokia iš vis reikalinga? Paaiškinkite, kas finansuoja šitą apgailėtiną "organizaciją"?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių