Tryliktasis Seimas mini pusiaukelę: kaip sekasi valdyti krizes?

  • Teksto dydis:

Tryliktasis Seimas sekmadienį mini kadencijos vidurį – pirmus dvejus darbo metus žymėjo įvairių krizių sprendimas.

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, šis parlamentas dirbo išskirtinėmis sąlygomis, jam teko priimti ne vieną sprendimą, kokių nebuvo per visus tris dešimtmečius.

„Seimas pirmą kartą dirbo nuotoliniu būdu. Pirmą kartą paskelbta nepaprastoji padėtis visoje šalyje. Taigi negalime ignoruoti, kokio masto problemas sprendėme ir sprendžiame. Pandemija, migracija, Rusijos invazija į Ukrainą ir dar anksčiau Rusijos pradėtas energetinis karas, lėmęs infliacijos ir energetikos kainų šuolį“, − sakė ji Seimo Spaudos tarnybos pranešime.

Vertindama dvejus darbo metus parlamento pirmininkė tvirtino, kad egzaminą pavyko išlaikyti.

„Pagalba žmonėms, verslui, subalansuoti biudžetai ir kiti būtini sprendimai lėmė, kad Lietuvos ekonomika vis dar išlaiko gerus rodiklius, nors kaimyninėse šalyse jau yra kitaip. Šiuo metu svarstomas biudžeto projektas – tai dar vienas atsakingas šios kadencijos sprendimas, lemsiantis subalansuotus 2023 metus valstybėje“, − sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pagalba žmonėms, verslui, subalansuoti biudžetai ir kiti būtini sprendimai lėmė, kad Lietuvos ekonomika vis dar išlaiko gerus rodiklius.

Šiam Seimui pavyko priimti tris Konstitucijos pataisas – įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, atvertas kelias į Seimą kandidatuoti nuo 21 metų, suteikta galimybė po apkaltos grįžti į politinį gyvenimą.

Parlamentas priėmė pirmąjį Rinkimų kodeksą, sukūrė naują merų ir savivaldybių tarybų veiklos modelį, apribojo grynų pinigų naudojimą, išaugus energetinių išteklių kainoms  pirmą kartą gyventojams ir verslui numatė kompensacijas, įteisino asmenvardžių rašymą lotyniškos abėcėlės rašmenimis, leido jūroje statyti vėjo jėgaines, įkūrė žvalgybos kontrolieriaus pareigybę.

Seime pasirašyti du nacionaliniai susitarimai – dėl švietimo ir gynybos.

Per dvejus metus trys ministrai – sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir energetikos ministras Dainius Kreivys – atlaikė interpeliacijas.

Su „valstiečiais“ į Seimą išrinktas ekspremjeras Saulius Skvernelis paliko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją ir su bendražygiais įkūrė naują Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“.

Per šį laiką Seimo narių mandatų atsisakė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir su Darbo partija išrinktas Antanas Guoga. Po sunkios ligos mirė liberalas Kęstutis Glaveckas.

Tryliktasis Seimas darbą pradėjo 2020 metų lapkričio 13 dieną. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip sekasi valdyti krizes?

kaip sekasi valdyti krizes? portretas
Taigi niekaip nesIAkasi, nors tu ką. Krizė po krizės. Kuškis ant kuškio. Biškis ant biškio.

GAL NESIRAŠYS PREZIDENTAS? O NEPRIKLAUSOMYBE IR LAISVE

GAL NESIRAŠYS PREZIDENTAS? O NEPRIKLAUSOMYBE IR LAISVE portretas
20022 LAPKRIČIO 10D mūsų kiekvieno LAISVĘ PARDAVĖ SVETIMAI VALSTYBEI IR PER BANKUS MUS TIKRAI VALDYS.TIE BANKAI RENKA mūsų iki smulkmenų duomenis BANKUI AR TIEMS ,KURIE VALDYS REIKALINGA INFORMACIJA ? KADA TAUTOS DALIS SUPRAS kad šio KLANO PARTIJOS PAVADINIMAS tik grąžūs žodžiai< TĖVYNĖS....KRIKŠČIONYS...DEMOKRATAI>....viso labo parazytiniai,MOKANTYS APGAUT ,UŽTEPDAMI GRAŽIAS SPALVAS....PRIESPAUDĄ TURIESIM BAISESNĘ NEGU SSRS....TEN NENAIKINO LIETUVYBĖS IR PAKVĖPUOTI LEIDO....

idomu

idomu portretas
Tam (to idomu) LT valstybės biudžetas apie 18 milijardų iš kurių bent 4-6 tikimasi dar pasiskolinti arba gauti iš ES dotacijų forma. Matant režimo - žydrųjų konservatkomunistų požiūrį į ekonomiką, verslą ir žmones galima tikėtis valstybės bankroto, nes skola ne rona - neužgis.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių