V. Blinkevičiūtė – apie V. Putino karą: turime reikalą su neprognozuojamu diktatoriumi

  • Teksto dydis:

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad Rusijos karinė agresija prieš nepriklausomą Ukrainą rodo, jog Vladimiras Putinas yra neprognozuojamas.

Visas valdžios šakas ir politikus ji ragina susitelkti, miestų ir rajonų merus pasiruošti priimti pabėgėlius ir sužeistuosius iš Ukrainos, didinti Lietuvos visuomenės atsparumą grėsmėms.

Apie tai ji kalbėjo šeštadienį vykstančiame LSDP tarybos posėdžio metu.

„Neabejotinai pagrindinis visą pasaulį šios savaitės įvykis – karas Ukrainoje. Ši Rusijos agresija prieš nepriklausomą valstybę bei Putino pateikti sveiku protu nesuvokiami tokio beprotiško poelgio argumentai parodė, kad turime reikalą su neprognozuojamu diktatoriumi. Kuriam imperiniai geopolitiniai tikslai svarbiau už savo šalies žmonių gerovę.

Branduoliniu šantažu paremta agresyvi politika kelia pavojų visam pasauliui ir ypač buvusioms Sovietų sąjungos respublikoms. Klausimas, kas gali būti kitas – Moldova, Sakartvelas, Baltijos valstybės? Šios kelios karo dienos parodė, kad diplomatija ir, deja, lengvos sankcijos nieko nepakeis. Todėl šį pavojų privalome realistiškai vertinti: bendromis pastangomis jį neutralizuoti ir įveikti“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Ji pabrėžė, kad dabar, kaip niekad, svarbi „mūsų vienybė“.

„Kiekvieno atsakingo politiko, nepriklausomai nuo pažiūrų, moralinė pareiga imtis visų įmanomų priemonių sustabdyti karui. Būti pasiruošus visiems galimiems scenarijams ir ginti savo piliečių gyvybes ir gerovę“, – teigė LSDP lyderė.

V. Blinkevičiūtė priminė Lietuvos kariuomenės patarimą visuomenei: „Stebėkime situaciją, kritiškai vertinkime informaciją iš neaiškių šaltinių (artimiausiu metu tikrai galime susidurti su dezinformacija) ir kuo geriau dirbkime savo tiesioginį darbą. Kai supranti, kas vyksta aplink ir žinai, ką darai, tu esi nenugalimas“.

Merai pasiruošę priimti pabėgėlius, visokeriopai padėti Ukrainai

LSDP lyderė teigė, kad socialdemokratai ketvirtadienį „vieningai priėmė rezoliuciją – pritaria Lietuvos gynybinių pajėgumų stiprinimui“.

„Mes manome, kad nacionalinis saugumas turi būti suprantamas plačiai – tai ir galia, ir žmonių valia priešintis. Visuomenė turi būti atspari grėsmėms. Atsparią visuomenę suprantame kaip žmonių bendruomenę, kurioje pasitikima vieni kitais, kur žmonės jaučiasi ir ekonomiškai, ir socialiai saugūs. Kai jaučia bendrą tikslą ir pasirengę tinkamai reaguoti.

Tad nacionaliniam saugumui reikšmingos įtakos turi viskas: ir karinė galia, ir valstybės ekonominė ir demografinė, ir socialinė, ir infrastruktūros būklė. Mes, socialdemokratai, palaikėme ir palaikysime visas priemonės, nukreiptas į atsparumo grėsmėms didinimą“, – pažymėjo V. Blinkevičiūtė.

„Dabar geopolitinė situacija yra reikšmingai pasikeitusi, taigi turime veikti vieningai ir sutelktai, kalbant apie atsparumo didinimą. Nesipriešinti tarpusavyje“, – pridūrė ji.

V. Blinkevičiūtė minėjo, kad visos savivaldybės turi būti pasirengusios skubiai priimti pabėgėlius ir sužeistuosius iš Ukrainos. Taip pat, jos teigimu, reikia supaprastinti prieglobsčio prašymo procedūras.

„Sveikintina, kad socialdemokratų merai čia rodo iniciatyvą. Nijolė Dirginčienė jau dabar turi konkrečius planus dėl pabėgėlių priėmimo Birštono sanatorijose. Taip pat Akmenės, Jonavos, Alytaus, Marijampolės ir kiti merai. Dalis jūsų išsiuntė informaciją apie tai, kaip gali padėti Ukrainos miestams, nukentėjusiems. Ačiū jums už žmogiškumą“, – posėdžio metu informavo V. Blinkevičiūtė.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras PutinasRusijaVilija BlinkevičiūtėLSDP pirmininkė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių