V. Čmilytė-Nielsen: premjerei žadant trauktis, kitų ministrų atsistatydinimas neaktualus

Premjerei Ingridai Šimonytei žadant trauktis iš pareigų, kalbėti apie atskirų ministrų atsistatydinimą nėra prasmės, sako Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Taip ji teigė, paklausta, ar liberalų deleguotas kultūros ministras Simonas Kairys neketina pasekti švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės pavyzdžiu ir trauktis iš pareigų, nes jie abu buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos nariai ir naudojosi kanceliarinėmis išmokomis.

„Simono Kairio situacija yra ganėtinai skirtinga nuo Jurgitos Šiugždinienės. Kalba eina apie ankstesnes kadencijas, kitas sumas, tačiau, suprantama, šitoje situacijoje svarstomi įvairūs variantai“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė parlamento pirmininkė.

Anot jos, tik pats S. Kairys gali nuspręsti, ar atsistatydinti iš ministro pareigų, ar ne.

„Čia Simono Kairio apsisprendimo reikalas, tačiau aš asmeniškai dabar po ministrės pirmininkės pareiškimo, jog vienaip ar kitaip ši Vyriausybė atsistatydina, individualių ministrų atsistatydinimo klausimų didelės prasmės nematau“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Galiu tik pakartoti tai, ką esu sakiusi: dėl ministro S. Kairio sąžiningumo man abejonių nekyla“, – pridūrė ji.

Ministrei dabartinėmis aplinkybėmis būtų buvę sunku net ir tą likusį laiką daryti darbus.

Kita vertus, Seimo vadovė teigė supranti J. Šiugždinienės sprendimą nebelikti poste.

„Ministrei dabartinėmis aplinkybėmis būtų buvę sunku net ir tą likusį laiką daryti darbus“, – tvirtino V. Čmilytė-Nielsen.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad dėl galimo neskaidraus kanceliarinių lėšų naudojimo dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje iš pareigų turėtų trauktis trys ministrai – švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė, kultūros ministras S. Kairys ir finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Jie visi tvirtino lėšas naudoję skaidriai, pagal paskirtį. J. Šiugždinienė 2019–2020 metais panaudojo 13,8 tūkst. eurų, S. Kairys per šešerius su pusę metų – 35,1 tūkst. eurų, G. Skaistė per maždaug ketverius – 20,4 tūkst. eurų.

Kauno miesto savivaldybės tarybos reglamentas nereikalauja iš politikų pateikti čekius, kam konkrečiai jie išleido avansu skiriamas išmokas.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad tai ne kelių ministrų klausimas, nes keliamų skaidrumo standartų neatitinka dauguma politikų, taip pat ir dirbantys Seime.

Dėl to TS-LKD prezidiumas, siekdamas spręsti dėl savivaldos politikų neskaidriai naudojamų lėšų kilusią politinę krizę, praėjusią savaitę pasiūlė inicijuoti pirmalaikių Seimo rinkimų paskelbimą. To nepadarius, iš pareigų žada trauktis premjerė Ingrida Šimonytė, o tai reiškia visos Vyriausybės griūtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Duokit žydū jaunimui

Duokit žydū jaunimui portretas
Dar tris mėnesius vogti. Ne visi dar milijonieriai , tik istorikas bukalauras Anūkas - ŽYDŲ TĖVYNĖS SĄJUNGOS LYDERIS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių