Valdantieji dėl D. Gaižausko seksistinių pasisakymų kreipėsi į Seimo etikos sargus

Valdantieji kreipiasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl „valstiečio“ Dainiaus Gaižausko aštrių replikų apie premjerę Ingridą Šimonytę ir Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen. Kreipimąsi inicijavusių parlamentarų teigimu, „valstiečio“ pasisakymai yra seksistiški ir neatitinka Seimo nario etikos kodekso, todėl jų negalima toleruoti.

„Seimo narys, užsirašęs pasisakyti argumentams „prieš“ teikiamą įstatymo projektą, tikslingai komentavo ne pasiūlytą teisės aktą, tačiau teikiančiųjų – šiuo atveju Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ir ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės – lytį, taip bandydamas sumenkinti jų kompetenciją ir negebėjimą suvokti tam tiktų gyvenimo sričių vien dėl to, kad jos yra moterys“, – rašoma kreipimesi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Kreipimesi taip pat akcentuojama, kad tokie D. Gaižausko pasisakymai menkina Seimo narių padėtį visuomenėje, taip pat žemina Seimo, kaip valdžios institucijos, prestižą, ir galimai yra atvirai seksistiniai ir nukreipti prieš konkrečius asmenis ar asmenų grupę, skleidžiant neapykantą ir siekiant juos sumenkinti vien dėl jų lyties.

Dainius Gaižauskas/M. Morkevičiaus (ELTOS) nuotr.

Valdantieji teigia, kad D. Gaižausko pasisakymai vertintini kaip neapykantos kalba, stereotipais grįstas grubus asmens identiteto pažeidimas, pasikėsinimas į pamatines žmogiškąsias bei konstitucines vertybes, asmenų lygybės principą.

„Svarstant įstatymą, kuriuo keičiamas mūsų valstybės svarbių asmenų apsaugos reglamentas ponas D. Gaižauskas, mūsų manymu, neleistinai pasisakė Seimo salėje tiek pasisakydamas apie motyvus, tiek ir stovėdamas prie šoninio mikrofono ir pažeidė savo kaip Seimo nario etikos kodeksą. Jis kaip asmuo, kaip žmogus, mūsų manymu, negali taip seksistiškai, nepagarbiai su panieka komentuoti“, – Eltai teigė kreipimąsi iniciavusi konservatorė Dalia Asanavičiūtė.

Politikė atkreipia dėmesį, kad Politiko etikos kodeksas aiškiai sako, kad turima elgtis sąžiningai, neatsižvelgiant į žmogaus lytį ir religinius įsitikinimus, rasę ir t.t.

„Todėl jo elgesys absoliučiai neatitiko nei etikos standartų, nei bendražmogiškų vertybių. Tai neturi būti toleruotina ir ypač Seimo salėje. Todėl mes kreipėmės į Etikos ir procedūrų komisiją kaip įrankį, kuris nuspręstų, ar žmogus pažeidė įstatymus, Etikos kodeksą ir ar apskritai elgiasi sąžiningai“, – akcentavo Seimo narė.

„Negalime tylėti, turime elgtis atsakingai. Nes šįkart tai buvo prieš konservatorių moteris, prieš premjerę ir Seimo pirmininkę, o gal kitą kartą ateis ir iki smurto. Tai todėl norima užkardyti dar pradžioje, neleidžiant išsibujoti tokiam elgesiui Seimo salėje“, – pridūrė ji.

Raštą pasirašė konservatoriai Dalia Asanavičiūtė, Andrius Vyšniauskas, Antanas Čepononis, Arūnas Valinskas, Edmundas Pupinis, Jurgis Razma, Jurgita Sejonienė, Jurgita Šiugždinienė, Kristijonas Bartoševičius, Mindaugas Lingė, Paulė Kuzmickienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Vytautas Juozapaitis, Andrius Kupčinskas, Linas Slušnys. Taip pat parašus padėjo Laisvės frakcijai priklausantys parlamentarai Tomas Vytautas Raskevičius, Marius Matijošaitis

Negalime tylėti, turime elgtis atsakingai.

ELTA primena, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime atstovo Dainiaus Gaižausko antradienio Seimo posėdyje išsakyti pasisakymai dėl įstatymo pataisų, kuriomis siūloma atsisakyti visą parą trunkančios premjero ir Seimo pirmininko apsaugos, sulaukė valdančiųjų parlamentarų pasipiktinimo.

„Valstiečio“ pateikti šiai iniciatyvai prieštaraujantys argumentai Seimo narius supykdė ne tik dėl juose nebuvusios logikos, bet ir dėl vyravusių seksistinių užuominų.

„Gal jums ir atrodo moteriškai, kad nereikia tos apsaugos, gal jums norisi moteriškai pakalbėti tarp jūsų, kaip ten sako, mergaičių. Neįsižeiskite, išties apsauga reikalinga ne tik tam, kad jus apsaugotų nuo kažkokių grėsmių, ji reikalinga ir dėl skaidrumo. Tam, kad negalėtų prie jūsų kažkokie nedori draugai ar kolegos paslapčia prieiti, kažką pasiūlyti, lobistai. Tai veikia ir prevenciškai, todėl, kolegos, nereikia rimtų dalykų sumenkinti ir apsauga turi būti“, – teigė D. Gaižauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nebejuokinkit

Nebejuokinkit portretas
Nz tas visas bobas ir hermafroditus, demokratija issigimusi. ministres bl :)

Jam

Jam portretas
Ne Seime dirbti,o kolchozo kiaulių fermos prižiūrėtoju.

Apgailėtinas demagogas

Apgailėtinas demagogas portretas
primityvia piktšunio fizionomija.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių