Profesorius: įvykiai dėl Kaliningrado yra arti formalios priežasties pradėti karą

  • Teksto dydis:

VDU Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas, profesorius Gintautas Mažeikis tvirtina, kad Lietuvai apribojus kai kurių prekių gabenimą į Kaliningradą, Rusijos atsakas gali būti dvejopas – racionalus arba iracionalus. G.Mažeikio nuomone, labiau tikėtinas pastarasis variantas.

„Dėl Kalingrado srities dalinės blokados ir galimo Rusijos atsako Lietuvai. Tai kas dabar vyksta jau yra arti casus belli – formalios priežasties pradėti karą“, – savo feisbuko paskyroje rašo profesorius.

Anot jo, egzistuoja du Rusijos atsako variantai: racionalusis ir iracionalusis.

„Racionalusis: Rusija gali daryti maksimalų ekonominį, teisinį spaudimą Lietuvai, vykdyti ekonominę ir energetinę, pagal galimybes, blokadą, grasinti karu, tačiau jo nepradėti, o leistis į skubias derybas. Tokiu atveju sprendimas paprastas: jūs nutraukiate Odesos blokadą, mes – Kaliningrado. Sureguliuoti klausimą galima per savaitę. Iracionalusis atsakas yra labiausiai galimas – atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą, sutartį dėl Klaipėdos ir Vilniaus. Rusijos Dūma šią iniciatyvą jau įregistravo. Rusija yra labiau iracionali, nei racionali šalis ir 2004-2022 metų Rusijos reakcija į Ukrainą ir Rusijos karai tai įrodo“, – teigia G.Mažeikis.

Rusija yra labiau iracionali, nei racionali šalis ir 2004-2022 metų Rusijos reakcija į Ukrainą ir Rusijos karai tai įrodo.

Pasak jo, Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo atšaukimas reiškia, kad galimai bus nutrauktos visos esamos sutartys: dėl sienos, dėl informacijos, Rusijos sutartis su ES dėl Lietuvos.

„O pabandžius „grąžinti“ Klaipėdą prasidėtų karas. Tada kam užimti Klaipėdą ar paversti ją Mariupoliu Nr. 2 jei galima užimti visą Lietuvą? Gali būti skelbiama, kad Rusija atims “Suvalkų koridorių”, tai būtų karas, įtraukiant Baltarusiją. Visais atvejais, jei Rusija elgsis iracionaliai, gali gana greitai prasidėti karas su NATO.  Bus bandoma suaudrinti 5-tą koloną, bet kokias riaušes, bus pradėtas informacinis puolimas, kiberatakos, surengti Kaliningrade ir Baltarusijoje kariniai „mokymai”, padaryta visa aibė provokacijų. Rusija agituos savo tarnus - „piliečius“ denacifikuoti Lietuvą ir taip nukreipti Rusijos gyventojų dėmesį nuo nesėkmių Ukrainoje“, šalis ir 2004-2022 metų Rusijos reakcija į Ukrainą ir Rusijos karai tai įrodo“, – aiškina G.Mažeikis.

O ką turėtume daryti mes? „Gal, prasidėjus karui, tuoj pat, kartu su Lenkija, užimti Kaliningrado sritį ar bet jau pagrasinti, kad taip bus? Bet kokiu atveju reikia įpilietinti mūsų tinklinius ryšius su Europa, kad būtų vykdomas spaudimas ES ir NATO šalims padėti ginti Lietuvą.  Lietuva neturi būti viena, tik sąjungose“,  – įrašą baigė VDU profesorius.

Priminsime, kad Rusija pirmadienį pareikalavo Lietuvą nutraukti dalies prekių tranzito geležinkeliais į Kaliningrado sritį draudimą, tačiau Lietuva tvirtina vienašališkų ribojimų neįvedusi ir sako, kad draudimą numato Europos Sąjungos (ES) sankcijos.

„Draudimas tranzitu per Lietuvą gabenti sankcionuotas prekes tarp Karaliaučiaus ir Rusijos yra precedento neturintis „visko pažeidimas“, pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaKaliningradasGintautas MažeikisLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių