G. Landsbergis: demokratinės vertybės praranda pozicijas prieš autoritarizmą

  • Teksto dydis:

Demokratinėms politinėms sistemoms ir vertybėms gresia pavojus visame pasaulyje, todėl būtina numatyti konkrečius veiksmus, kurie pakeistų šią pavojingą tendenciją, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Būkime sąžiningi ir realistai: mūsų demokratinių vertybių bendruomenė pastaruoju metu praranda pozicijas prieš autoritarizmą“, – tarptautiniame forume „Demokratijos ateitis“ sakė ministras.

Anot ministro, svarbu išsiaiškinti, kaip geriausiai užtikrinti ir sustiprinti visuomenių, taip pat politinio ir verslo elito vidinį atsparumą prieš autoritarinių režimų naratyvus ir hibridinius išpuolius, kaip išmokyti piliečius atpažinti dezinformaciją bei netikras naujienas.

Jo teigimu, pavojų kelia ne tik autoritarinių valstybių elgesys, tačiau ir demokratinės valstybėse kai kuriais atvejais klestintis populizmas bei korupcija.

Būkime sąžiningi ir realistai: mūsų demokratinių vertybių bendruomenė pastaruoju metu praranda pozicijas prieš autoritarizmą.

„Mano nuomone, niekas nesumenkina demokratinių institucijų, kaip pastarųjų, veiksmingumas ir patikimumas“, – sakė G. Landsbergis.

„Vargu ar reikia paminėti, kad mūsų vienybė grėsmės demokratijai akivaizdoje yra nepaprastai svarbi“, – forume kalbėjo jis.

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės sekretoriaus pavaduotoja civilių apsaugos, demokratijos ir žmogaus teisių klausimais Uzra Zeya sakė, jog korupcija, nelygybė ir daugelio demokratinių vyriausybių nesugebėjimas padėti savo piliečiams taip pat kursto abejones dėl demokratinio modelio.

„Kartu turime parodyti, kad demokratijos yra pajėgios įveikti šiuos iššūkius ir padėti mūsų piliečiams. (...) Žinome, kad visuomenės, gerbiančios ir ginančios žmogaus teises, teisinės valstybės principus ir remiančios įtraukų ir atsakingą visų savo piliečių valdymą, yra geriausiai pasirengusios rasti puikių sprendimų net sunkiausioms problemoms“, – forume sakė ji.

U. Zeya taip pat pabrėžė, jog būtina bendradarbiauti ir stiprinti demokratinių institucijų ir procesų atsparumą, siekiant apsiginti autoritarinių grėsmių.

„Tikimės bendradarbiauti su kitomis šalimis vykdant pasaulines iniciatyvas, kurios skatina nepriklausomą žiniasklaidą, kovoja su korupcija ir užtikrina, kad technologijos sustiprintų demokratiją“, – kalbėjo ji.

Forumo metu planuojama parengti politinių priemonių dokumentą, kuris turėtų apimti politinę dalyvių viziją ir pateikti konkrečias rekomendacijas demokratijai stiprinti – demokratijos ateities gaires, paskatinsiančias demokratinio pasaulio bendradarbiavimą ir atsparumą autoritarizmo tendencijoms.

Vilniaus forumas yra savotiškas pasirengimas gruodžio 9–10 dienomis vyksiančiam Viršūnių susitikimui už demokratiją, kurį inicijavo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).


Šiame straipsnyje: URMforumasdemokratija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Negi apie demokratiją kalbėti nebuvo kito patyrusio kaip laidos be pykčio politiko,politologo ,nepriklausomo nuo pinigų,interesų,valdžios?Dar gali ir Monikutė iš LRT pasisakyti apie demokratiją LRT ir žiniasklaidoje, diskusijos su kita nuomone turinčiais keičiama sporto,varžybomis ,puodais ,Geriau parenkama laida panaši į langas į tualetą,kad pamėtyti mėšlo ant liberalų oponentų,negu su jais diskutuoti, o jei vienas pakviečiamas tai kaip pas Solovjovą prieš jį pastatomi keli,kad tam net pasakyti sutrukdytų,O dalyviai ekspertai tie patys Lansbergiai visasi klausimais ir visur,Kubilius,Juknevičienė,Laurinavičius ir visi bukai tą patį atkartojantys suinteresuoti veikėjai,Net Valinskas pasijungė politikuoti,ko ne padarysi dėl pinigų,

Panašu

Panašu portretas
kad jis nesuprato nesupranta ir tikriausiai nesupras kas tas yra per ,,daiktas" diplomatija, apgalvota strategija ir darbas savo šalies naudai. Tik kažkoki lozungai galimai senelio įkalti į galvą, ir visai primityvus požiūris į užsienio politiką ( puolimas, netikusių-,,kreivų" tikslų pasirinkimas, sankcijos nenuolankiesiems ir pan.)

"DEMOKRATINĖS S VERTYBĖS" PAGAL LANDSBERGĮ...

"DEMOKRATINĖS S VERTYBĖS" PAGAL LANDSBERGĮ... portretas
Visokeriopai padėti teroristinei Amerikai daryti perversmus svetimuose valstybėse. Po to tose valstybėse terorizuoti jų gyventojus. Na, o savo valstybę paversti ubagu kraštu ir pristatyti kuo daugiau karinių bazių. Na, dar paremti LGBT iškrypėlius.
VISI KOMENTARAI 53

Galerijos

Daugiau straipsnių