Ž. Diawaros sulaikymas kelia audrą ir Seime: tai buvo visa speciali operacija

  • Teksto dydis:

Živilės Diawaros sulaikymas kelia audrą ir Seime. Tai dar kartą paskatino kalbas apie kanapių dekriminalizavimą Lietuvoje. Apie tai LNK reportaže buvo kalbinami Seimo nariai.

„Įvykis sulaukė daug dėmesio, bet iš tikrųjų šie įvykiai vyksta nuo 2017 metų. Vienintelis skirtumas – dabar yra žinomas žmogus ir mes aiškiau matome, kas yra tos neva kovos su kažkokiu blogiu veidas. Dabar akivaizdžiau suprantame, kad tas veidas tikrai nėra kokio nors kriminalinio nusikaltėlio atvaizdas, ir kokia absurdiška yra šiandien įgyvendinama politika“, – kalbėjo Seimo narė (LP) Morgana Danielė.

Seimo narės teigimu, dabartinė politika yra neefektyvi, nes išnaudoja daugybę resursų.

„Reikia suprasti, kad ši politika yra ne tik neefektyvi, ne tik yra kovojama su žmonėmis, kurie, kaip šiuo atveju, yra moteris, mama, verslininkė, žmogus, kuriantis pridėtinę vertę mūsų valstybėje, ir staiga mūsų Baudžiamojo kodekso giljotina atsisuka prieš žmogų. Tokių žmonių yra tūkstančiai, tačiau kiti atvejai nebuvo matomi. Tada atsiranda šokas ir stebintiesiems, nes mes suprantame, kad esame Rusija, Baltarusija, Tadžikistanas, Kazachstanas su tokia politika ir tokiu požiūriu į tokį reiškinį ir perteklinę bausmę, kur jos neturėtų būti. Tokia bausmė yra ir neefektyvi, ir kainuoja labai daug pinigų bei resursų, nes reikia suprasti, kad žmogus buvo sulaikytas, konvojuotas, vežtas, laikytas, tardytas, greičiausiai nurengtas, namuose buvo atliekama krata – tai buvo visa speciali operacija, nukreipta prieš valstybės pilietį, kuris valstybei nedaro jokios žalos“, – tęsė M. Danielė.

Situacija man yra apmaudi, ypač dėl to, kad tai yra mama, kuri turi vaikų.

Kita vertus, Seimo narė Agnė Širinskienė teigia, jog esamos priemonės atgraso žmones nuo veikos atlikimo.

„Situacija man yra apmaudi, ypač dėl to, kad tai yra mama, kuri turi vaikų. Matyt, kad yra akivaizdu, jog šeimai reikia pagalbos. Nemanyčiau, kad tai yra perteklinės priemonės. Baudžiamojo kodekso priemonės visą laiką, ar tai būtų šis nusikaltimas, ar kitas, ar tai būtų elementari vagystė, yra nukreiptos į atgrasymą, nes įprastai yra manoma, kad žmonės, kurie mato, kokios gali būti pasekmės jų gyvenimui, tų veikų ryžtasi daryti mažiau. Atitinkamai, žiūrint, kokie dabar yra siūlomi reguliavimo modeliai, kur už narkotinių medžiagų mažo kiekio disponavimą bus žemutinė baudos riba – 30 eurų, tai žmogus mokės 15 eurų, sutikime, kad tai yra pietūs Vilniaus restorane. Atgrasymo priemonė tikrai neveiks“, – teigė A. Širinskienė.

Visas LNK turinys – vaizdo įraše:

M. Danielės teigimu, sureguliuoti įstatymai aiškiai nustatytų ribas tarp juodosios rinkos veikėjų ir tų, kurie nedideliais kiekiais kanapių nusiperka savoms reikmėms.

„Prie šio klausimo dirbame jau dvejus metus, jau ir visos institucijos rašė raštus, ir specialistai pasisakė, ir teisėjai, ir advokatai, ir gydytojai. Atrodo, kad tema jau išsemta, išdiskutuota, viskas aišku, bet sprendimo nėra. Kas įvyko dabar yra eilinė iliustracija. Galbūt kai kuriems žmonėms ši iliustracija taps akivaizdesnė, kaip realybėje atrodo neveikiantis ir perteklinis, žalą darantis teisės aktas. Subalansuota politika aiškiai suvokia ir nusibrėžia brūkšnį, kur yra vartojantis pilietis, nesvarbu, ar paauglys, ar suaugęs žmogus, ir kur yra tikrai nusikalstama veika – platinimas, gabenimas, kontrabanda, įvežimas – juodoji rinka. Normali politika šiuos du dalykus atskiria ir aiškiai reglamentuoja, tada ji gali pasiteisinti ir valstybei duoti naudą“, – tęsė M. Danielė.

„Kanapių dekriminalizavimo projektą vertinu skeptiškai. Manau, kad artimiausiu metu matysime daug naujų atvejų, nes žmonės pradės vartoti plačiau. Europos patirtyje tokių pavyzdžių yra buvę“, – teigė A. Širinskienė.

Živilė ir Viktoras Diawaros (L. Balandžio/BNS nuotr.)

Seimo narys Stasys Šedbaras mano, kad svarbiausia į problemą žiūrėti kompleksiškai, nes vien bausmės – nepadės.

„Prieš metus, kai svarstėme platesnį variantą, buvau skeptiškas, buvo daug diskusijų, turėjome didžiulį ekspertų iš abiejų pusių klausymo ratą. Noriu atkreipti dėmesį, kad pačią dekriminalizavimo idėją priėmė praeitos kadencijos parlamentas, valstiečių dominuojamas. Žinoma, dekriminalizavimas – viena iš priemonių. Nereikia bausti žmogų patekusį ar į alkoholizmo, ar į narkotikų liūną, tai nieko gero neduoda. Mes galime tik save tuo nuraminti, kad kažkas sumokėjo ar nesumokėjo baudą. Po to atsiranda ir nusikalstamos veikos, nes juk reikia dozei. Reikia socialinės, medicininės ir visokios kitos paramos“, – kalbėjo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos frakcijos narys S. Šedbaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ačiū

Ačiū portretas
policijai , ginančiai visuomenę nuo apsvaigusių, neprognozuojamų žmogystų.

QWX

QWX portretas
Įdomu, ar šiti padugnės, ginantys narkomanę, dar pamena Mariją Bartaitę, taip, Š. Barto dukrą, kurią nužudė girtas vairuotojas. O kaip su Ž. Diawara, kaip ji pasiruošusi žudyti, kas bus jos auka, ar Jūs pasiruošę aukoti savo artimuosius, savo vaikus....

Pilietis

Pilietis portretas
Kasdieną vis dažniau randami iškritę iš daugiabučių ar miesto parkeliuos negyvi asmenys. Gatvėse šlaistomasi peiliais. Jei bus leista viešsi turėti narkotikų, atsiras pavojus visuomenei!!!
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių