Ar feisbukas blokuos už „maskolius“, „orkus“, „ruskius“?

  • Teksto dydis:

Vakar ryte į Vyriausybę atvyko „Facebook“ valdančios bendrovės „Meta“ atstovai pakalbėti apie turinio valdymo bėdas, nors ką tik skelbė, esą bėdų nėra, praneša LNK.

„Prieš kelias savaites „Meta“ išpublikavo pranešimą, kad jų moderavimas neturi problemų. Tai viešas jų pareiškimas, klaidų nėra. Tyrimas rodo, kad klaidų tikrai yra“, – konstatavo Debunk.org vadovas Viktoras Daukšas.

„Facebook“ sulaukė kaltinimų, kad cenzūruoja turinį, ypač Rusijai užpuolus Ukrainą.

„Aktyvistų paskyros blokuojamos, o dezinformacijos skleidėjų, „vatnikų“ paskyros, naudojančios tas pačias frazes, – neužblokuotos“, – stebėjosi V. Daukšas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Surinkta ir parodyta pavyzdžių, kaip Rusija pasiekė pergalę informaciniame kare, kai naudojasi dabartinėmis „Facebook“ taisyklėmis, pvz., kuria vadinamąsias botų fermas, kai ne žmonės, o kompiuteriai masiškai skundžia neįtikusius įrašus.

„Jei kažkas sistemingai su botų fermomis pranešinėja apie šiuos pažeidimus, jie yra ar nėra – nelabai svarbu, bet algoritmai suveikia“, – sakė V. Daukšas.

Taip net pavyko iš „Facebook“ pašalinti Bučos žudynių vaizdus.

„Jie vadina, kad tai yra nuogybės“, – nuostabos neslėpė V. Daukšas.

Ne tik tildomi Kremliaus kritikai, o propaganda lieka, trukdoma rinkti piniginę paramą Ukrainai.

„Karo pradžioje, vasarą, pavasaris buvo gal dar, mano paskyrą, kuri turėjo apie 200 tūkst. sekėjų, iš pradžių blokavo, ribojo, o vėliau išvis paskyrą mano pašalino, ištrynė“, – pasakojo pagalbos Ukrainai organizatorius Šarūnas Jasiukevičius.

Pvz., kai renkami pinigai dronams ukrainiečiams, paskyra blokuojama dėl ginklų prekybos.

„Didžiausia problema su feisbuku. Su kitais socialiniais tinklais gal nėra tokios didžiulės cenzūros. Mūsų Lietuvos visą feisbuko erdvę administruoja samdyta įmonė, kuri yra Rygoje, darbuotojai irgi Rygoje, tačiau didžioji dalis jų – rusakalbiai“, – pabrėžė Š. Jasiukevičius.

Iš Vyriausybės „Meta“ atstovai keliavo į Seimą, susitiko su Nacionalinio saugumo ir gynybos ir Kultūros komitetų vadovais. Nieko nekomentavo. Uždaruose posėdžiuose „Meta“ atstovai pranešė, kad nemato skirtumo tarp karo ir taikos, Ukrainos ir Rusijos. Esą tiek agresorius, tiek auka turi būti saugomi vienodai.

Aktyvistų paskyros blokuojamos, o dezinformacijos skleidėjų, „vatnikų“ paskyros, naudojančios tas pačias frazes, – neužblokuotos.

„Feisbuko „Meta“ nediferencijuoja karo nuo taikos ir taiko lygiai tas pačias turinio moderavimo praktikas, neatsižvelgiant į tai, kad vyksta karas, yra šalis agresorė, yra šalis, kuri ginasi“, – teigė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Lietuva sako pranešusi, kad su tokiu vertinimu nesutinka.

„Yra okupantai, kurie prievartauja ir naikina, plėšia, ir yra gynėjai, kurie gina savo žemę. Yra skirtumas“, – akcentavo skirtumus Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Meta“ atstovai sako pažadėję šį klausimą perduoti savo vadams. Kelti ir klausimą, galbūt reikės kitaip vertinti, kai blokuojamas populiarus profilis.

„Nebuvo žmonių, kurie priima sprendimus. Yra žmonės, kurie informuos vadybą, kuri priima sprendimus. Natūralu, norėtųsi pasikalbėti su vadovybe“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

Pagal dabartinę tvarką yra konkretūs žodžiai, kuriuos parašius – blokuojama. Populiariausi: „kacapas, „moskolis“, „ruskis“, „orkas“.

„Valstybinė lietuvių kalbos komisija sakė, kad viskas tvarkoje su „maskoliais“, – komisijos poziciją pabrėžė L. Kasčiūnas.

„Meta“ esą pažadėjo keisti šį sąrašą. Draus tik žodžius, kuriuos patvirtins Lietuvos kalbininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Ką čia prislėpsi maradoro vagio putlerio iškrypėliai dirba okupanto darbą, bando aukas lyginti su žudikais senas kacapū triukas bet nepavyks.

"Demokratija"

"Demokratija" portretas
be cenzūros ir blokavimo negali nusilengvint .......... net purgeno vaistinėse be recepto neparduoda

Psichol.

Psichol. portretas
Negali blokuoti bus pažeista žodžio laisvė ,LR konstitucijos 25 straipsnis.Kas čia tokio kad išsako savo mintis ir pažiūras.Kiekvienas savaip supranta ,todėl ir nuomonės apie viską gali skirtis.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių