Atsisakoma siūlymo bausti už necenzūrinius žodžius ar gestus internete

Vidaus reikalų ministerija (VRM) skelbia atsisakanti siūlymo bausti už necenzūrinius žodžius ar gestus internete, kuris buvo įrašytas policijos parengtame Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) projekte.

Ministerija antradienį pranešė pagal institucijų pateiktas pastabas patikslinusi ANK pataisų projektą ir išbraukusi siūlymą dėl baudos už interneto erdvėje padarytus nedidelius viešosios tvarkos pažeidimus.

„Atsižvelgus į kitų institucijų pastabas ir ekspertines nuomones, VRM vertinimu, minėtos nuostatos – perteklinės, o jų taikymas praktikoje gali būti komplikuotas“, – sakoma pranešime.

Ankstesniame ANK projekte, kuris buvo pateiktas derinimui, VRM su policija siūlė į jį įrašyti baudas už necenzūrinius žodžius ar gestus internete, taip pat griežčiau bausti už nederamą elgesį išgėrus viešose vietose.

Pagal dabartinį kodeksą, necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių, kiti tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį, užtraukia 30–140 eurų baudą. Projekte buvo įrašyta, kad analogiška bauda grėstų ir už išvardytus veiksmus internete.

Atsižvelgus į kitų institucijų pastabas ir ekspertines nuomones, VRM vertinimu, minėtos nuostatos – perteklinės, o jų taikymas praktikoje gali būti komplikuotas.

Pasak VRM pranešimo, pernai policija gavo 21 pranešimą dėl viešosios tvarkos pažeidimų elektroninėje erdvėje.

Iniciatoriai argumentavo, kad pastaruoju metu socialiniai tinklai ar kitos informacinės ir ryšių technologijos įgauna vis didesnę reikšmę, o administraciniai nusižengimai daromi ir virtualioje erdvėje.

„Reaguojant į besikeičiančias aplinkybes būtina ir ANK nustatyti, kad nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas gali būti padaromas ne tik viešoje vietoje, bet ir socialiniuose tinkluose ar naudojant informacines ir ryšių technologijas“, – rašyta pataisų aiškinamajame rašte.

Jame buvo nurodyta, kad teismų praktikoje vieša interneto erdvė ir yra prilyginama viešajai vietai Administracinių nusižengimų kodekso kontekste, tačiau tiesiogiai įrašytas draudimas atgrasytų nuo tokio elgesio.

Tokiu siūlymu suabejojo Teisingumo ministerija, argumentuodama, kad necenzūrinių žodžių ar gestų interneto erdvėje įtraukimas į straipsnį dėl nedidelio viešosios tvarkos pažeidimo ANK būtų mechaninis.

Taip pat tarp pastabų projektui ministerija nurodė, kad interneto erdvę reguliuoja ne viešąją tvarką nustatantys teisės aktai, o Visuomenės informavimo įstatymas.

Kitas ANK siūlymas yra į straipsnį dėl viešosios tvarkos pažeidimo perkelti neblaivaus asmens pasirodymą viešosiose vietose įžeidžiant žmogaus orumą ir dorovę. Tai užtrauktų 30–140 eurų baudą, kai šiuo metu šis pažeidimas yra įrašytas prie alkoholinių gėrimų gėrimo viešosiose vietose ir gresia 20–100 eurų bauda.

Siūlymas aiškinamas tuo, kad vien tik neblaivaus asmens pasirodymas viešojoje vietoje savaime neužtraukia administracinės atsakomybės, o tik kartu su nederamu elgesiu, todėl turi būti įrašytas prie viešosios tvarkos pažeidimo.

„Žmogaus orumą bei visuomeninę dorovę įžeidžiančiu elgesiu paprastai laikomas neblaivių asmenų šlitinėjimas, griuvinėjimas viešoje vietoje, nesiorientavimas aplinkoje, negalėjimas savarankiškai paeiti“, – sakoma rašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kur

O kur portretas
Necenzūrinių žodžių sąrašas? Aš čia kaip kokiam isteriškam mentui į galvą šaus mintelė, kad net žodis „velniai“ yra necenzūrinis.

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
O BLIAMBA,KAIP GREIT PRIGRIEBĖ KOMENTARĄ KD ADMINISTRATORIUS,KADA KONSERVU PED PARTIJA PASIUNČIAU N...

Anonimas

Anonimas portretas
tai plet galima ir toliau keiktis na4ui? kurv@ tu kurv@, jau galvojau kam pize pareina/
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių