A. Bilotaitė: prie sienos gali būti apie 6–7 tūkst. praeiti norinčių užsieniečių

Baltarusijos teritorijoje šalia išorinės Europos Sąjungos (ES) sienos gali būti apie 6–7 tūkst. migrantų, bet šie skaičiai kinta, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Skaičiai yra labai skirtingi, Lenkijos tarnybos pateikia vienokius, mūsų tarnybos pateikia kitokius. Gali būti apie 6–7 tūkst. asmenų, bet šiandien niekas negali pasakyti, nes atsiranda naujos kryptys, nauji skrydžiai organizuojami, paprastinama visų išdavimo tvarka, ir tai rodo, kad Lukašenkos režimas neatsitraukia“, – teigė ministrė.

Pasak ministrės, reaguojant į besikeičiančią situaciją pasienyje, nutarta sustiprinti pažeidžiamiausių valstybės sienos ruožų apsaugą.

Neteisėtus migrantus į Lietuvos teritoriją iš Baltarusijos pusės imta stumti mažiau apsaugotuose, miškinguose, sunkiau pasiekiamuose pasienio ruožuose, todėl nuspręsta perdislokuoti pasieniečių ir kariuomenės pajėgas.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad toks sprendimas priimtas trečiadienį vykusiame vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės susitikime su Krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Valstybės saugumo departamento ir kariuomenės atstovais.

Atsiranda naujos kryptys, nauji skrydžiai organizuojami, paprastinama visų išdavimo tvarka.

Pažeidžiamuose ruožuose bus pasitelktos ir papildomos techninės sienos stebėjimo priemonės, sustiprintas žvalgybinis grėsmių identifikavimas. Taip pat parengtas planas kritiniams atvejams, jeigu  į Lietuvą stumiamų migrantų skaičius staiga ženkliai išaugtų.

Ministrų kabinetas trečiadienį svarstys pataisų paketą dėl neteisėtų migrantų likimo praėjus įstatyme numatytam šešių mėnesių sulaikymo terminui. Pataisos leis tam tikrais atvejais migrantų laisvę pasibaigus sulaikymui apriboti ir be teismo sprendimo.

Pasibaigus šešių mėnesių migranto sulaikymo laikotarpiui, tačiau nespėjus baigti nagrinėti jo skundų dėl prieglobsčio prašymo, atvykėliui nebūtų taikomi judėjimo ribojimai, jeigu jis nekelia pavojaus. Tačiau nustačius pabėgimo riziką, arba turint žinių dėl migranto keliamos grėsmės, jis galėtų būti sulaikomas ilgiau.

„Mes siūlome, kad po šešių mėnesių dėl kiekvieno migranto sprendimas būtų priimtas individualiai – įvertinant pabėgimo, pasislėpimo riziką, grėsmes nacionaliniam saugumui, institucijos mūsų galės priimti sprendimą – ar pratęsti judėjimo ribojimą, ar nepratęsti“, – apie pataisas sakė A. Bilotaitė.

Ministrė pabrėžė, kad Migracijos departamentas jau yra išnagrinėjęs apie trečdalį visų neteisėtų migrantų prieglobsčio prašymų, apie 300 asmenų yra išsiųsti į kilmės šalis.

Lukašenkos režimas neatsitraukia.

„Jau šiuo metu išnagrinėtas trečdalis visų prieglobsčio  prašymų, aš manau, kad Migracijos departamentas dirba tikrai efektyviai ir turėsime rezultatą. Mano žiniomis, apie trys šimtai asmenų jau yra grąžinti į savo kilmės šalis“, – trečiadienį žurnalistams prie Vyriausybės sakė A. Bilotaitė.

Ji teigė, kad prieglobsčio prašymai nagrinėjami sustiprintomis pajėgomis – Migracijos departamente tam papildomai įdarbinti 56 darbuotojai, dar 25 darbuotojus šiam darbui delegavo Užsienio reikalų ministerija.

Į Lietuvą šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ech

ech portretas
siuskit lgbt saugot sienos ir dar su kiaulienos kepsniais gal pades?

patriotas

patriotas portretas
Pabėgėlių problemą turėtų spręsti pati Lietuva. Turim afrikiečių, irakiečių, atvažiuoja afganistaniečių, vis didesnė tautinė įvairovė. Tik reikėtų jiems kad konservatoriai suteiktų pilietybę. Tada jie būtų potencialūs konservatorių rinkėjai per sekančius rinkimus.

asas

asas portretas
eik stabdyk sauki kad viskas kontroliuojama
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių