Dėl drastiško baudų didinimo naktiniai klubai bus priversti užsidaryti?

  • Teksto dydis:

Prakalbus apie ženklų baudų didinimą už keliamą triukšmą, nejuokais sukluso miestų naktinio gyvenimo atstovai.

„Ką Jums reikės daryti? Keltis ar uždaryti veiklą?“, – teiravosi žurnalistė naktinio klubo savininko LNK  reportaže.

„Jei toks klausimas kiltų , keltume klausimą dėl „probleminių gyventojų“ butų įrengimo teisėtumo“, – pasakojo  klubo „Soho“ savininkas Artūras Tyškevič.

Sujudo ir daugiau naktinio gyvenimo atstovų, kalbančių apie liūdnas pasekmes ir net užsidarymą.

„Viena iš problemų yra tai, kad įmanoma nupirkti butą prie jau esančio baro ar koncertų salės ir pirmą dieną apsigyvenus – pateikti skundus policijai. Ir policija turi reaguoti“, – teigė naktinės kultūros įstaigoms atstovaujančios „Nakta“ valdybos pirmininkas Markas Adamas Haroldas.

Taip reaguojama į planuojamą drastiška baudų pakėlimą už triukšmą. Panašu, kad didžiausia problema yra Palangoje esanti J.  Basanavičiaus gatvė, kuri politikams pristatyta kaip didžiausias sopulys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

 

 

„Triukšmas yra gan ženklus sveikatos trikdymas. Apie tai galbūt niekas garsiai nekalba, tačiau Europos šalys numato pakankamai  rimtą atsakomybę už šiuos nusižengimus. Problemos ten yra mažesnės“, – akcentavo projekto rengėjas, Seimo narys (TSLKD) Mindaugas Skritulskas.

Triukšmas yra gan ženklus sveikatos trikdymas. 

Pernai vasarą Palangoje registruota 400 pranešimų dėl triukšmo. Išrašyta 131 bauda. Statistiką pateikė baudų didinimą inicijavęs, konservatorius iš Palangos M. Skritulskas. Jo teigimu, dabartinės baudos neatgraso nuo triukšmavimo.

„Šiuo metu baudos yra nepaveikios. Paprastai yra skiriama pusę baudos – 10 eurų. Praktika rodo, kad į naktinį klubą yra kviečiama policija ir pristatomas vis kitas darbuotojas, kuris prisiima atsakomybę ir triukšmas yra nesuvaldomas“, – akcentavo M. Skritulskas.

Dabar bauda už triukšmą gresia nuo 20 iki 80 eurų. Seimui pritarus, baudos būtų didinamos nuo 80 eurų iki 300. Atsakomybė grėstų ne tik triukšmadariams, tačiau ir verslininkams, iš kurių patalpų sklinda triukšmas. Baudos jiems siektų nuo 300 iki 500 eurų.

Įstaigos dažnai atsakingos už tai, kad net  nesiekia suvaldyti jose vykstančio triukšmo.

„Įstaigos dažnai atsakingos už tai, kad net  nesiekia suvaldyti jose vykstančio triukšmo. Dažniausiai tai būna kavinės, barai, restoranai, kurių kaimynai skundžiasi ir kviečia policiją“, – pabrėžė Seimo narė (LVŽS) Agnė Širinskienė.

Verslininkai baiminasi, kad nesibaigiantys skundai dėl triukšmo, taps pretekstu savivaldybėms imtis griežtesnių sankcijų. Pavyzdžiui, atimti leidimą prekiauti alkoholiu.

„Įstatymo rengėjai sako atvirai: tam, kad būtų įmanoma nubausti įmonės vadovą, turėtų atsirasti didesnės baudos  Dabar yra pilka zona ir įstatymas neturi jokių nustatytų normų – tiesiog pagal pareigūno subjektyvią nuomonę, nustatoma, ar tai trukdo ramybę ar ne“, – sakė M. Adamas Haroldas.

Po keturiolikos metų veiklos, jau dvejus metus su gyventojais buvusiose biuro patalpose kovoja „Soho“ savininkai baiminasi: tai atriš rankas dar dažnesniems skundams.

„Taip, šiame pastate yra triukšmas. Galite atsidaryti booking.com svetainę ir paskaityti komentarus ir ten pamatysite, kad žmonės, kurie ten apsistoja,  kartais pasiskundžia savininkams, kad triukšmas yra. Šitame pastate ir toliau įrenginėjami butai, nors jis yra administracinės paskirties, tai yra ofisai keičiami į butus. Jei nusiperkate kiaurą palapinę ir būnant gamtoje ima pūsti vėjas, jūs neteikiate pretenzijų vėjui, bet einate pas pardavėją. Taip ir šiuo atveju – jūs nusipirkote „kiaurus“ butus, kurie praleidžia triukšmą. Pretenzijos reiškiamos klubui “, –  savo poziciją paaiškino A. Tyškevič.

Pasak verslo atstovų, didelės baudos keliaus net ir tada, kai rėkaus patys klientai.

„Daugiau bus išlaidų, daugiau bus administracinės naštos. Bet koks savininkas skųs tokį administracinį aktą ir iki šiol skundė dėl tų mažesnių baudų. Eini į Teismą, lauki Teismo sprendimo, naikinamas sprendimas – užburtas ratas, tik su didesnėmis išlaidomis“, – įsitikinęs A. Tyškevič.

Sostinės meras linkęs ginti naktinėtojus.

„Jeigu Seime dabar yra keičiamas reguliavimas dešimt kartų padidinti baudą už triukšmo taisyklių  pažeidimą, jis  yra taikomas, turbūt, konkrečioms vietoms: gatvėms ir savivaldybėms. Vilniaus miesto savivaldybė supranta ir deklaruoja, kad ne baudos lemia, jog naktinis gyvenimas yra ar jo nėra“, – teigė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Greitai Vilniaus savivaldybė svarstys steigti Vilniaus naktinį biurą. Neatmeta, kad turės ir atskirą fondą verslui – remti garso izoliaciją. Baudų didinimui Vyriausybė pritarė, sulaukė daugumos balsų Seimo teisės ir teisėtvarkos komitete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas \\\\\\...//////

Kas   \\\\\\...////// portretas
arti tų bardelių gyvena tik užjausti galima,tai nelaimė.___Seniai juo reikėjo išnaikinti tuos neoficijalius viešnamius,lai tyliai krušasi.

kosmarai --tai dabar siknaskylem

kosmarai --tai dabar siknaskylem  portretas
ir vaginom badas ...o narko prekeiviams vel reikes prie mokyklos stovet ir prekiaut ??? ....

Labai gerai

Labai gerai  portretas
Naktį reikia miegoti o ne triukšmauti ,o tuose naktiniuose klubuose ir renkasi visokiausios padugnės ir narkomanai, už triukšma galėtų dar trigubai padidinti baudas ,nors viena gera darba valdžia daro !!!!!
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių