Dėl omikron atmainos – nežinomybė turizmo agentūroms: tikisi, kad valdžia išmoko pandemijos pamoką

  • Teksto dydis:

Vis daugiau valstybių įveda papildomus kelionių ribojimus, baimindamosi naujos omikron atmainos plitimo. Pasaulio sveikatos organizacija ir ekspertai pabrėžia, kad griežti kelionių suvaržymai naudos neatneša ir nuo viruso plitimo neapsaugos. Vis dėlto šalys imasi abejotinų veiksmų, kurie atneša panikos keliautojams ir nuostolių verslui, praneša Info diena.

„Iš tikrųjų nuo pandemijos pradžios suvaržymų buvo labai daug, tai yra tiesa. Tikiuosi, kad mes pandemijos pamoką išmokome, kad visiškai uždrausti keliones ar riboti judėjimą nėra efektyvu. Dėl to tiek Lietuvos Vyriausybė, tiek efektyviai veikiančių šalių vyriausybės paskelbė reikalavimą testuotis ir izoliuotis, kol išsiaiškins, ar žmogus užsikrėtęs, ir koks gali būti tos viruso atmainos veikimas“, – sakė Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė.

„Džiaugiamės tuo, kad nebuvo iš viso uždraustos kelionės – tam nėra jokio racionalaus pagrindo. Džiaugiamės tuo, kad keliautojai nepanikuoja ir renkasi keliones. Žinoma, jie pateikia klausimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Manau, kad vertinga būtų pasidalinti ir čia. Pirmas dalykas yra pirkti kelionę iš kelionių organizatoriaus. Kodėl? Todėl, kad kelionių organizatorius turi prievolę, kurią prižiūri Valstybinė vartotojų teisių tarnyba, – grąžinti keliautoją į išvykimo vietą, jei nutiktų nenumatytos aplinkybės, o jei nebūtų galima išvykti į šalį – grąžinti pinigus per keturiolika dienų“, – teigė Ž. Gavelienė.

„Antras dalykas, ką gali padaryti pats keliautojas, tai pasirūpinti savo higiena. Tai reiškia laikytis visų nurodymų: dėvėti kaukę nuo atvykimo į oro uosto iki išvykimo iš oro uosto svečioje šalyje. Trečias dalykas – būtinai pasirūpinti savo kelionės draudimu, kuris turėtų COVID-19 riziką. Tai yra trys patarimai, ką reikia daryti keliaujant, nepaisant to, į kurį regioną keliausite per šiuos Naujuosius ir kalėdinį periodą“, – aiškino Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė.

Pasak Ž. Gavelienės, dažnam gyventojui izoliavimasis po kelionės sumažina kelionės žavesį.

Matome per šį kalėdinį ir naujametinį periodą, kad iš tiesų trūksta vietų lėktuvuose, kur keliautojai galėtų išvykti.

„Tikrai nereikėtų galvoti apie tas šalis, iš kurių grįžus reikia izoliuotis – tai nėra didelis traukos taškas. Nebent žmogus pilnai suvokia, kad gali tekti izoliuotis, ir tai nekenkia jo asmeniniams planams. Tačiau kalbant apie testavimą, matome, kad kiekvienas keliautojas, laiku užsiregistravęs į 1808.lt, turėjo galimybę nemokamai testuotis. Tai buvo Europos Sąjungos nutarimas ir tam skirti finansai. Tikrai tikiu, kad Europos Sąjunga ir vėl pasirūpins tokiu pačiu sprendimu ir keliautojai galės nemokamai testuotis“, – šnekėjo ji.

„Tačiau nuo gruodžio 1 d. testavimas keliautojams prieš išvykstant į kelionę ar iš jos grįžtant yra iš jų pačių kišenės. Tai tikrai brangina galimybę keliauti. Turime suprasti, kad kelionės nėra vien tik prabangos reikalas. Kelionės yra pailsėjimui, naujiems įspūdžiams, įkvėpti gyvenimo. Žmonės tikrai keliauja. Matome per šį kalėdinį ir naujametinį periodą, kad iš tiesų trūksta vietų lėktuvuose, kur keliautojai galėtų išvykti, ir kad praktiškai visos populiariausios kryptys, kurios šiuo metu yra atsidariusios, yra užpildytos. Aišku, dar galima gauti vietų, jeigu jūs galite derintis prie ne tokio palankaus grafiko“, – kalbėjo Ž. Gavelienė.

Esą Pasaulio sveikatos organizacija gruodžio 1 d. pareiškė, kad pilnai nepasiskiepiję ir tie, kurie priklauso rizikos grupei, neturėtų keliauti į šalis, kuriose užfiksuota nauja mutacija – omikron atmaina. Pasak Ž. Gavelienės, noras keliauti iš tiesų svarbi priežastis, kodėl žmonės nutaria skiepytis.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad kelionės yra pats didžiausias akstinas, kodėl žmonės skiepijasi. Mes matome iš keliautojų tarpo, kad skrenda ir sako: „Aš pasiskiepijau tada ir tada, po dviejų savaičių planuojame kelionę“ arba „trečias skiepas numatytas tada ir tada, po to laikotarpio praėjus dviem savaitėm noriu iškeliauti“. Dažniausiai keliautojai yra pasiskiepiję, labai maža dalis yra tų, kurie nesiskiepiję. Beje, dauguma šalių yra atviros tik pasiskiepijusiems keliautojams. Čia niekas labai nesikeičia. Norint keliauti, skiepas yra būtinas arba su juo tai yra daroma žymiai lengviau. O turintiems šalutinių ligų reikėtų pasitarti su gydytojais, o ne su kelionių konsultantais“, – kalbėjo ji.

„Nuo visų Vyriausybės sprendimų, ir nuo racionalių, ir nuo ne visai racionalių, turizmas yra tiesiogiai priklausomas. Labai tikiuosi, kad pandemijos pradžios sprendimai nepasikartos. Dabar mes turime žymiai daugiau duomenų, matome žymiai daugiau atvejų ir matėme, kad visiškas kelionių ribojimas nesustabdė viruso atėjimo nei į mūsų, nei į kitą šalį“, – teigė Ž. Gavelienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių