E. Dobrowolska: teisėjų atlyginimo klausimas Seimui turėtų būti teikiamas rudenį

Valstybės tarnybos reformos paketas, kuriame numatytas ir teisėjų atlyginimo klausimas, Seimui turėtų būti teikiamas šį rudenį ir jį priėmus atlyginimai galėtų augti nuo sausio, sako teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

„Mano žiniomis, Vidaus reikalų ministerija savo visą reforminį paketą planuoja teikti Seimui šį rudenį, tokio įstatymo projektą priėmus įsigaliojimas numatytas nuo kitų metų sausio 1-osios. Visas paketas yra įdėtas į Vidaus reikalų ministerijos valstybės tarnybos reformos paketą, viena iš dalių yra teisėjų atlyginimai“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė ministrė.

Regionų apygardos administracinis teismas liepos viduryje priėmė nagrinėti 25 Kauno apygardos teismo teisėjų bylą prieš valstybę dėl per krizę sumažinto ir vėliau neatstatyto darbo užmokesčio.

Anot teisėjų, apygardų teismų teisėjų atlyginimas be priedo už stažą 2008 metais prieš mokesčius buvo 2 440,85 euro, o pernai, įvertinus mokesčių reformą, sudarė 2 362 eurus.

Anot ministrės, byloje keliamas klausimas, kad „teisėjo darbo užmokestis turi būti susietas su vidutiniu darbo užmokesčiu, o ne su baziniu dydžiu“. Projektas, E. Dobrowolskos teigimu, derinamas ir su Teisėjų taryba.

P. Peleckio / BNS nuotr.

„Toks pasiūlymas, jų vertinimu, yra tinkamas, tam kad galėtų būti atlyginimai, sakyčiau, konkurencingi ir ir užtikrinantys teismų nepriklausomumą, nes puikiai suprantame, kad pigaus teisingumo nebūna“, – sakė ministrė.

Pasak jos, projektas numato takoskyrą, kaip ir dabar, tarp teismų grandžių.

„Pagal projektą yra numatoma, kad pirmos grandies, tai yra, apylinkės teismo teisėjo darbo užmokestis turėtų sudaryti 3,5 kartus didesnį nei vidutinis Lietuvos darbo užmokestį, atitinkamai toks vertinimas būtų konkurencingas, kad mes turėtume ir asmenis, kurie norėtų aplikuoti“, – teigė ministrė.

Jos teigimu, apylinkių teismų teisėjams tenka „didžiuliai krūviai ir srautai“, o šios grandies teismuose esama daug laisvų darbo vietų.

„Kad turėtume asmenų, norinčių aplikuoti, konkurenciją, kad Lietuva galėtų susirinkti tuos žmones, kurie labiausiai tinkami vykdyti teisingumą, mes turime užtikrinti tas sąlygas“, – kalbėjo E. Dobrowolska.

Anot ministrės, apie teisėjų atlyginimų problemą kalbama neseniai Europos Komisijos Lietuvai išplatintame rekomendaciniame pranešime, kuriame pažymima, jog vertinant teismų nepriklausomumą svarbus ir finansinis teisėjų nepriklausomumas, tai yra, kaip užtikrinamas darbo užmokestis.

Į teisėjų atlyginimo problemą liepos pradžioje dėmesį atkreipė ir Teismų asociacijos valdyba. Ji išplatintame kreipimesi pareiškė, kad per maži atlyginimai kelia grėsmę jų profesijos patrauklumui ir teismų nepriklausomumui bei ragino juos didinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių