Sulūžęs „Ekrano“ užtvankos skydas sėkmingai iškeltas: jį vertins ekspertai

Sulūžęs Panevėžio „Ekrano“ užtvankos skydas ketvirtadienį sėkmingai nuimtas, jį turėtų įvertinti ekspertai, sako Panevėžio savivaldybės vicemeras Valdemaras Jakštas.

„Skydas jau nuimtas. Iš tikrųjų, labai sklandžiai įmonė, su kuria tartasi, atliko darbus, kaip ir ketino – per porą valandų“, – sakė vicemeras.

Anot jo, ties užtvanka įmonė „Montuotojas“ atgabeno du itin galingus krantus sunkiam skydui iškelti.

„Į tokį lyg vežimėlį buvo susodinti suvirintojai, kurie su kranais buvo nuleisti prie metalinių konstrukcijų, kurias reikia nupjauti. Su suvirinimo aparatais nupjovė, tikrai greitai, ir kranas iškėlė tą skydą, padėjo ant kelio, paskui jis buvo įkrautas į vilkiko priekabą ir išvežtas“, – pasakojo V. Jakštas.

Siekiant išsiaiškinti galimas incidento užtvankoje priežastis, metalinę konstrukcinę turėtų įvertinti hidrotechnikos specialistai, teigė politikas.

Tie patys specialistai į įvykio vietą buvo atvykę ir antradienį, kuomet įvyko nelaimė ir turėtų pateikti savo įžvalgas.

Į tokį lyg vežimėlį buvo susodinti suvirintojai, kurie su kranais buvo nuleisti prie metalinių konstrukcijų, kurias reikia nupjauti.

„Pagal šį nuimtą skydą bus gaminamas naujas skydas į šią vietą, o po to antras skydas, nors jis ir laiko, bet jei su šituo įvyko nelaimė, nėra patikimumo, kad ir su kitu skydu taip pat neįvyks, visgi tarnavo 40 metų“, – sakė V. Jakštas.

Vicemeras teigė, jog nors Aplinkos ministerija pasisako ir finansuoja užtvankų griovimą, o ne tvarkymą, griauti „Ekrano“ užtvankos Panevėžio savivaldybė neketina.

„Tikrai negriausim. Ji buvo statoma gamybiniams „Ekrano“ gamyklos poreikiams ir dabar tam tikslui nebereikalinga, bet visa aplinka yra sutvarkyta, buvo pasitelktos ir europinės lėšos, įrengti paplūdimiai, aikštynai, pėsčiųjų-dviračių takai. Kalbinsiu ministrą, kad atvažiuotų pažiūrėti“, – sakė V. Jakštas.

Anot jo, „viena užtvanka nelygu kitai“ ir griauti užpelkėjusią, apleistą, bešeimininkę užtvanką yra viena, o ši „miesto žmonėms reikalinga rekreacijai“.

„Jei nuleisim vandenį, Nevėžis labai nevandeninga upė, turėsim melioracijos griovį Panevėžio viduryje su baisiu dugnu. Ta užtvanka miesto, aišku, turime prižiūrėti, remontuoti, neketiname prašyti visų reikalingų pinigų. Tuo pačiu galima kalbėt ir apie pinigus žuvitakiams, sutinkame, kad tvarkant užtvanką, reikia statyti žuvitakį, išsispręstų ta problema“, – teigė vicemeras.

Antradienį ryte dėl sugedusio „Ekrano“ marių užtvarkos šliuzo patvino per Panevėžį tekantis Nevėžis.

Tos pačios dienos popietę vandens tekėjimas buvo suvaldytas, tačiau dėl įvykio paskelbta ekstremali situacija. Ji, anot vicemero, išliks, kol naujas skydas atsidurs savo vietoje.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas šią savaitę žiniasklaidai teigė, jog ministerija laikosi politikos griauti užtvankas, tai jau daroma ir kitose Europos šalyse, tad lėšų jų remontui neskiriama.

Ministerija rudenį paskelbs užtvankų griovimo programą, taip pat finansuos žuvitakių jose įrengimą, nes užtvankos upės gyvenimą suskaido ir trukdo žuvų nerštui.

Anot ministerijos, Lietuvoje yra apie 1300 užtvankų, apie 40 procentų būklė yra prasta arba avarinė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai reikalautu panevezio melioracijos ir panevezio keliu tai atlikti nemokamai. Tiek pridalino kontraktu saviems, tad dabar reikalautu kazka gero padaryti miestui.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Sovietai sugebėjo kažką statyti, dabartiniai liurbiai nepajėgūs net prižiūrėti. Kada sugrius Kauno hidroelektrinė ?

Anonimas

Anonimas portretas
Ekspertai? Tikriausiai ne inžinieriai..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių