„Epso-G“ vadovas: tvoros pasienyje su Baltarusija statyba vyksta pagal planą

Tvoros statyba pasienyje su Baltarusija vyksta pagal planą, pirmasis etapas turėtų būti baigtas iki balandžio, sako „Epso-G“ generalinis direktorius Rolandas Zukas.

„Mes esame pradėję nuo pirmo paties svarbiausio etapo, 100 kilometrų ruožo, dirbame daugiausiai ties Druskininkais ir siekiame tą darbą užbaigti, kaip ir numatyta sutartyje, iki kitų metų balandžio“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė R. Zukas.

Trečiadienį Lietuvos sienos apsaugos fizinio barjero projekto įgyvendinimo eigą „Epso-G“ vadovas pristatė per uždarą Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį.

Dėl išaugusio neteisėtos migracijos srauto per sieną su Baltarusiją Lietuva nutarė 502 km pasienio ruože įrengti fizinį barjerą. Rugsėjo pabaigoje energetikos grupės „Epso-G“ valdoma statybos įmonė „Tetas“ pradėjo 111 kilometrų ilgio tvoros statybą.

Pasak įmonės generalinio direktoriaus, lygiagrečiai pradėtus pirkimus dėl likusių 400 kilometrų tvoros tikimasi šį procesą baigti per spalį ir lapkritį pasirašyti sutartis su subrangovais.

„Taip pat lygiagrečiai esame pradėję prikimus dėl likusių 400 kilometrų fizinio barjero įrengimo darbų, tai įrengimo darbai ir medžiagų tiekimas, tikimės užbaigti per spalio mėnesį konkursą ir lapkričio mėnesį turėti sutartis“, – sakė R. Zukas.

„Trukdžių nematome, projektas eina, kaip planuota, medžiagų tiekimas pradėtas, fiziniai darbai pradėti, trasos žymėjimai pradėti. Visi norėtų pamatyti daugiau realių fizinių objektų, bet reikia pradėti nuo darbų, kurie yra mobilizacija, pasirengimas, medžiagų tiekimo užsakymas, visa tai juda“, – apie tvoros statybas sakė grupės vadovas.

Seimo NSGK vadovo konservatoriaus Lauryno Kasčiūno vertinimu, tvoros statybos vyksta pagal planą, taip pat turėtų būti tilpta į į planuojamą 152 mln. eurų sumą.

„Darbai vyksta pagal planą, yra planas baigti iki kitų metų rugsėjo, taip pat yra labai aiškus planas, numatytas biudžetas, kalbame apie 152 mln. eurų, kad jame išsilaikytume. Informacijos, kuri keistų šitą planą, nėra, ir tai irgi labai džiugina, nes labai svarbu, kad tai būtų skaidrus projektas, ir tie, kurie kalba neva apie „auksinę tvorą“, tikrai neturėtų (tam pagrindo)“, – žurnalistams sakė L. Kasčiūnas.

Bendras Lietuvos sienos su Baltarusija ilgis yra 679 km, daugiau nei 100 km siena eina upių ir ežerų krantais.

502 km pasienio ruože su Baltarusija planuojama nutiesti trijų aukštų pjaunančios vielos koncertinos užtvarą, o šalia įrengti vielinę tvorą. Tvora nebus statoma pelkėtose ar kitose dėl sudėtingų gamtos sąlygų neįveikiamose vietose.

Energetikos grupės „Epso-G“ valdoma statybos įmonė „Tetas“ rugsėjo pabaigoje pradėjo 111 kilometrų ilgio tvoros įrengimo darbus. Visą keturių metrų aukščio barjerą „Tetas“ įsipareigojo pastatyti iki kitų metų balandžio pabaigos.

„Epso-G“ taip pat paskelbė antro tvoros statybos etapo rangovų konkursą. Jo laimėtojai maždaug 400 kilometrų atkarpoje darbus, tikimasi, pradės šių metų pabaigoje ir baigs iki kitų metų rugsėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių