EŽTT: neišdavusi užsieniečio paso čečėnui Lietuva pažeidė jo teises

  • Teksto dydis:

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) šią savaitę pripažino Lietuvą pažeidus čečėno teisę į laisvą judėjimą, šaliai atsisakius išduoti jam užsieniečio pasą.

Dar 2001 metais į Lietuvą atvykęs Čečėnijos karuose dalyvavęs L. B. gavo prieglobstį, vėliau – nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje. Jis buvo vis pratęsiamas.

2018 metais Migracijos departamentas paskutinį kartą pratęsė čečėno leidimą gyventi, tačiau atsisakė išduoti jam užsieniečio pasą.

Užsieniečio pasas – užsienio valstybės piliečiui, turinčiam teisę gyventi Lietuvoje ir dėl objektyvių priežasčių negalinčiam gauti kelionės dokumento iš savo kilmės valstybės, išduodamas dokumentas, suteikiantis teisę jam išvykti iš Lietuvos ir grįžti.

Migracijos departamentas, motyvuodamas savo sprendimą neišduoti L. B. užsieniečio paso, nurodė, kad jis galėjo gauti pasą Rusijos ambasadoje Lietuvoje.

Čečėnas nesėkmingai skundė šį sprendimą Lietuvos teismams, o 2020 metais kreipėsi į EŽTT.

Jis tvirtino Lietuvoje gyvenęs jau 19 metų, neturintis Rusijos pilietybės, o kreipimasis į Rusijos institucijas dėl paso atskleistų šiai šaliai savo buvimo vietą, dėl ko jam kiltų pavojus.

EŽTT nusprendė, kad užsieniečio paso nesuteikimas čečėnui buvo priimtas neatlikus vertinimo ir neįsitikinus, kad tokia priemonė buvo pagrįsta ir proporcinga.

„Nebuvo jokių ženklų, jog Lietuvos institucijos vertino, ar tokia galimybė (gauti pasą Rusijos ambasadoje – BNS) buvo praktiškai prieinama, atsižvelgiant į jo individualias aplinkybes, įskaitant tai, kad jis gyveno Lietuvoje beveik dvidešimt metų ir per visą tą laiką neturėjo jokių galiojančių rusiškos tapatybės dokumentų“, – teigiama teismo sprendime.

Jis nurodė, kad neturėdamas galiojančio dokumento L. B. negalėjo vykti į Šengeno zonai nepriklausančias šalis, todėl atsisakymas išduoti pasą traktuotinas kaip kišimasis į asmens teisę laisvai judėti.

EŽTT čečėnui priteisė 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėl čečėnų

dėl čečėnų  portretas
stalinas buvo teisus

...

... portretas
kodėl pazeidinėjamos ukrainiečių teisės,kodėl neduodami darmai butai ir nedalijamos orios pašalpos,vargšai turi krautis čemodanus ir grįzti į karo niokojamą ukrainą

miegam,miegam,

miegam,miegam, portretas
Ta panele prileido priesu,dabar patys kankinames,kodel panele matydama,kad tiek pribego ,negrieztino apsauga sienos,o lauke kol bus tukstanciais,ja reikia teisti uz tokius,miegojimus,kur jos buvo protas sitiek prileisti nusikalteliu,be dokumentu tai nusikaltelis,priesas,saziningi zmones eina su pasais,kur jos atsakomybe pries valstybes skurdinima,tai mes turim juos islaikyti,
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių