Imituos oro grėsmes: prasideda pratybos „Budrus sakalas 2022“

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Kauno ir Šiaulių miestuose bei rajonuose vyks Karinių oro pajėgų pratybos „Budrus sakalas 2022“.

Jose dalyvaus Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF), Baltijos oro policijos misiją vykdantys Belgijos, Čekijos, Ispanijos, Prancūzijos kariai ir orlaiviai, JAV Jūrų pėstininkų korpuso kariai, Karinių oro pajėgų štabo, Aviacijos bazės, Oro gynybos bataliono, Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos, Ginkluotės ir technikos remonto depo, taip pat Karo policijos, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kariai, pranešė kariuomenė.

Anot jos, Šiaulių regione yra tikimybė pamatyti ir išgirsti naikintuvus, skrendančius žemame aukštyje, o didesnėje šiaurės Lietuvos dalyje bus oro mūšį imituojančių naikintuvų ir aukščiau.

Per pratybas apie 650 Lietuvos ir sąjungininkų karių planuos, vykdys oro gynybos operacijas, įskaitant kovinį patruliavimą, mūšio valdymą ir kuro papildymą ore, bus imituojamos įvairios antžeminės ir oro grėsmės.

Pratybose dalyvaujantys JAV jūrų pėstininkų korpuso kariai naudos Lietuvoje dislokuotą multifunkcinį oro operacijų valdymo centrą kartu su antžeminiu radaru. JEF priklausantys naikintuvai „EF-2000“ ir kuro papildymo ore orlaivis „Voyager“ skrydžius vykdys iš Jungtinės Karalystės.

Didinant Jungtinės Karalystės vadovaujamų JEF įsitraukimą Baltijos regione bei sąveiką su NATO pajėgomis gegužės 2 dieną pirmą kartą Lietuvoje dislokuotas Nuolatinis jungtinių pajėgų štabas, jo dalis karininkų tai pat dalyvaus pratybose.

JEF yra daugiau kaip 10 tūkst. karių daugiašalis junginys, įkurtas 2015 metais ir sudarytas iš dešimties Europos valstybių partnerių skiriamų jūrų, oro, sausumos pajėgų.

Šios pajėgos skirtos reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų, pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis, vykdomomis su Europos Sąjungos, NATO ir Jungtinių Tautų mandatu, jose dalyvauja ir Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

che

che portretas
kada bus pratybos "girto zuikio ryžtas"?

Beprotis konservatorius

Beprotis konservatorius portretas
Vieną dieną šaukia, kad nešaudykite fejerverkų - ukrainiečių vaikai skundžiasi... Kitą dieną - šaudymai, oro mūšiai ir t.t. Dabar ukrainiečių vaikai bus patenkinti?

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
O vertuškė tai rusiška,visiškai nedera prie budraus sakalo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių