Institucijų kibernetinio saugumo pratybose – nauji įrankiai, technologinis poligonas

  • Teksto dydis:

Rudenį vyksiančiose šalies institucijų kibernetinio saugumo pratybose „Kibernetinis skydas“ be įprastinių mokymų apsisaugoti nuo įsilaužimų bus pristatyti ir nauji įrankiai.

Kaip penktadienį informavo Krašto apsaugos ministerija, tarp šių naujovių – trys „Kibernetinio skydo“ įrankiai:  kibernetinio saugumo higienos kursas, technologinis pratybų poligonas (angl. Cyber Range) ir socialinės inžinerijos laiškų (angl. phishing) simuliacinis įrankis.

Būsimų pratybų dalyviai, daugiau nei šimto įvairių organizacijų atstovai, kviečiami pasinaudoti šiais įrankiais tiek ruošiantis pratyboms, tiek ir kitu metu.

Šiemet pratybų dalyviai susidurs su įsilaužimais į interneto svetaines, vidinius serverius, nuotolines darbo vietas bei socialinės inžinerijos atakomis (angl. phishing). Papildomai NKSC pratybų dalyviams yra parengusi ir keletą naujovių.

Tikimasi, kad institucijų atstovai galės įvertinti, kiek veiksmingos jų patvirtintos kibernetinių incidentų aptikimo, analizės ir atsako priemonės bei vidinės incidentų valdymo procedūros

Pratybos „Kibernetinis skydas 2022“  numatoma vyks spalio viduryje ir yra skirtos Lietuvos kibernetinio saugumo subjektams, kibernetinius incidentus valdančioms ir/ar tiriančioms organizacijoms bei kitoms organizacijoms.

Dalyviai pratybose dalyvaus iš savo nuolatinių darbo vietų su realiai turimais pajėgumais. Kiekvienas dalyvis galės pasirinkti norimą siužetinių linijų skaičių, jų veiksmus vertins vietiniai instruktoriai, tačiau nugalėtojai nebus renkami.

Praėjusiais metais pratybose „Kibernetinis skydas 2021“ dalyvavo 92 organizacijos, iš jų didžiąją dalį sudarė valstybės informacinių išteklių arba ypatingos svarbos informacinių išteklių valdytojai.

Lietuvos institucijas ir verslas pastarosiomis dienomis patyrė intensyvią paskirstytą paslaugos trikdymo kibernetinę ataką. Atsakomybę už ją prisiėmė Rusijos programišių grupuotė „Killnet“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių