KAM: dauguma birželį karinę tarnybą pradėjusių šauktinių ją pasirinko savanoriškai

  • Teksto dydis:

Iš pusantro tūkstančio birželį tarnybą pradėjusių šauktinių 1,1 tūkst. ją pasirinko savanoriškai ar, patekę į prievolininkų sąrašus, pareiškė norą atlikti tarnybą pirmumo tvarka.

„Lietuvos kariuomenėje tarnybą iki šių metų pabaigos iš viso atliks apie 3,8 tūkst. šauktinių. Šiuo metu toks skaičius yra pakankamas, o ateityje, atsižvelgiant į kariuomenės poreikius, jis gali būti didinamas“, – šeštadienį išplatintame pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Džiaugiamės, kad didžioji dauguma jaunuolių yra motyvuoti ir ateina tarnauti savo noru. Šauktiniai papildo Lietuvos kariuomenės gynybinius pajėgumus, todėl Krašto apsaugos ministerija nuolat deda dideles pastangas siekiant gerinti jų tarnybos sąlygas“, – teigė ministras.

Džiaugiamės, kad didžioji dauguma jaunuolių yra motyvuoti ir ateina tarnauti savo noru.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešimo, šauktinių tarnyba yra svarbus efektyvios krašto apsaugos sistemos veiklos garantas, padedantis užtikrinti spartų Lietuvos kariuomenės pajėgų komplektavimą ir kariuomenės rezervo didinimą: tarnybą atlikę šauktiniai turi galimybę tapti profesinės karo tarnybos kariais, kariais savanoriais ar papildyti aktyviojo rezervo gretas.

Kasmet apie 20-25 proc. nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikusių jaunuolių yra priimami į profesinę karo tarnybą.

Tai, kad buvę šauktiniai dažnai renkasi tęsti tarnybą profesinėje karo tarnyboje, vertina ir NATO. Šių metų pradžioje Lietuvos krašto apsaugos sistemos progresą vertinę Aljanso ekspertai pabrėžė, kad pastaraisiais metais Krašto apsaugos ministerija sukūrė patrauklias sąlygas karinei tarnybai, todėl Lietuvos karinė struktūra yra pildoma sėkmingai.

Šiuo metu didelis dėmesys skiriamas šauktinių tarnybos sąlygų gerinimui investuojant į naują infrastruktūrą: šauktiniams pastatytos naujos kareivinės Kęstučio, Vaidoto ir Margirio batalionuose. Artimiausiais metais planuojama šauktinius apgyvendinti ir visiškai naujai kuriamoje Lietuvos kariuomenės bataliono dydžio vienetų infrastruktūroje Šiauliuose, Pajūrio miestelyje ir Rokantiškėse.

Numatoma, kad tokia infrastruktūros plėtra leis padidinti karo prievolininkų skaičiaus ribas iki 4,4 tūkst., taip ilgam užtikrinant vienetų komplektavimą bei kovinį rengimą. Krašto apsaugos ministerijos inicijuotam šauktinių skaičiaus ribos padidinimui birželio 21 dieną pritarė Seimas.

Piliečiai, norintys rinktis kario tarnybą, gali ją atlikti tarnaudami nuolatinėje privalomoje pradinėje karo, savanorių karo tarnyboje, dalyvauti jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose.

Siekiant įtraukti platesnį mastą piliečių, tarnybą galima atlikti ir be ginklo – dėl religinių ar pacifistinių įsitikinimų atliekant alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Seimas atnaujino 2015 metų pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes.

Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Puiku,šaunuoliai

>Ir \\\\\.../////

>Ir \\\\\...///// portretas
tu skersas ar skeltanagis ?

fas fas

fas fas portretas
rinkites savanoriskai uz tai, kad ponu vaikai galetu mokytis universitetuose kol jus miske atsigule mokysities kaip sikti po egle
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių