Kokia gi ta pirmoji nepriklausomoje Lietuvoje užaugusi karta?

  • Teksto dydis:

Vilniaus universitete atlikus tyrimą išaiškėjo, kad gimusieji po 1990-ųjų labiausiai išsiskiria noru neprisiimti atsakomybių, atsisakyti šeimos ir vaikų arba bent jau tai nukelti į ateitį. Pasak tyrėjų, dažnam šios kartos atstovui svarbiau karjera, kelionės ir draugai. Apie tyrimo rezultatus LNK reportaže pasakoja Vilniaus universiteto docentė Laima Žilinskienė.

– Na, tai kokia ta pirmoji nepriklausomos Lietuvos karta?

– Kalbant apie pirmą nepriklausomos Lietuvos kartą prisirišama prie gimimo metų, tačiau ką mes savo tyrimu norime apibrėžti, tai visgi pamėginti ją įvardyti ne tik kaip nepriklausomos Lietuvos kartą, bet būtent apibrėžti jų elgesį, gyvenimo modelius.

– Šios kartos atstovai yra linkę atidėti šeimos planavimą, santuoką, vaikų turėjimą.

– Taip, jie tai grindžia nenorėjimu prisiimti įsipareigojimų. Pavyzdžiui, įsipareigojimo gyventi kartu, turėti vaikų. Viena tyrimo dalyvė pasakojo, kad jau metus galvoja apie šunį, bet dar neapsisprendė, nes bijo tam įsipareigoti. Sako: „Juk šuo yra gyvas padaras, kurį reikia prižiūrėti, tai jūs įsivaizduojate, kaip yra su vaiku, kuriam turi įsipareigoti visam gyvenimui.“

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Aš manau, kad čia slypi tam tikros baimės dėl sunkumų, kuriuos matė tėvų gyvenime – kiek tėvams reikėjo dirbti, investuoti, ypač tiems, kuriems galbūt nepavyko, tarkime, atrasti savo kelią ir pan. Dėl to jie dažniau akcentuoja baimė prisiimti atsakomybę už kažką ir jiems solo gyvenimo būdas yra patrauklus. Jie nori tobulėti, skirti daugiau laiko profesiniam tobulėjimui, turėti galimybę keliauti ir skirti daugiau laiko draugams.

– Ar labai sunku vyresniems žmonės suprasti šią kartą?

– Aš nežinau, kiek jiems sunku, bet, ko gero, jiems kai kas yra tiesiog neįprasta. Neįprasta yra tai, kad ši karta jau šiek tiek kitaip planuoja savo gyvenimą. Jie tikrai yra orientuoti į profesiją, jie galvoja apie karjeros galimybes, atitinkamai atideda ir šeiminio gyvenimo kūrimą. Beje, tam įtakos turėjo ir pandemijos laikotarpis.

„Mano sesuo įšoka į tiktoką ir uždirba ten pinigus.“ Šiai kartai tai suprasti dar šiek tiek sunku.

– Kaip manote, kaip galbūt pasikeis ši karta? Kokia ji bus? Kaip ją priims visuomenė?

– Aš galėčiau atsakyti remiantis jų pačių pasakojimais. Jie, pavyzdžiui, įvardija save kaip tarpinę kartą. Sako, kad jie skiriasi nuo tėvų, tačiau yra šiek tiek ir panašūs į juos. Kita vertus, kalbant apie jaunesniu už save – brolius, seseris – sako jaučiantys, kad jie bus visai kitokia karta. Šios kartos atstovai taip pat pažymi, kad jaunesniesiems daug lengviau sekasi naudotis technologijomis. Vieną dalyvį, gal nelabai tiksliai, bet pacituosiu, jis sako: „Mano sesuo įšoka į tiktoką ir uždirba ten pinigus.“ Šiai kartai tai suprasti dar šiek tiek sunku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tirinti

tirinti portretas
tik dirbtini intelekta ir be smegenu .

Atvirai

Atvirai portretas
Tie, kuriems dabar jau virš 35 metų ir amžiaus tarpsnis iki 50 metų, turėdami po kelis diplomus įskaitant teisininkų, buvo priimti į vištų fermas ir agurkų laukus sunkiems darbams Anglijoje, Norvegijoje juos paėmė į žuvies išplaustymo fabrikus. Daugiau jie niekam netiko ir esamu metu grįžinėja kaip tik gali į Lietuvą. Pinigų jie neturi, pavyksta susirgę, išprotėję, perdozavę raminamųjų, prasirūkę žolės. Parsiveža visiškai nesveikus vaikus, jie daugiau nei idiotai. Tie, kas Lietuvoje gimė pradedant 1990 m, yra daugiausia labai senų tėvų ir mamų narkomanių vaikai. Autistas beveik kiekvienas, daug su įvairiais sindromais, patologijomis. Mokytis jie negalėjo ir negali iš viso. Tik su retomis išimtimis tai visiškai patologiškai defektyvūs individai. Juos nukreipia tarškinti kokius muzikos instrumentus, daužyti pianino klavišus ar straksėti scenoje, nes privalo turėti nors kokį užimtumą. Turtingesni tėvai ir seneliai jiems nuperka vidurinio mokslo baigimo atestatus vėliau nuperka diplomus.

Kokia ta kartą?

Kokia ta kartą? portretas
Homoseksualūs pedofilai vagių konservatorių gerbėjai. Bent jau du vienetai tai tikrai.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių