Komisija: barjeras Baltarusijos pasienyje bus įrengiamas dviem etapais

  • Teksto dydis:

Premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujama Fizinio barjero prie sienos su Baltarusija projekto priežiūros komisija patvirtino projekto eigą, jį nuspręsta vykdyti dviem etapais.

Šeštadienį posėdžiavusi komisija nusprendė, kad pirmieji darbai svarbiausiame 100 kilometrų ruože, netoli Druskininkų, A. Barausko ir Adutiškio pasienio užkardų, prasidės jau rugsėjo antroje pusėje. BNS žiniomis, šiuose ruožuose, kur yra didžiausia tikimybė patekti nelegaliems migrantams, darbus ketinama pavesti „Epso-G“ įmonei „Tetas“

Iš viso barjerą ketinama įrengti daugiau nei 500 kilometrų ruože, antruoju etapu likusioje 400 kilometrų atkarpoje darbus tikimasi pradėti šių metų pabaigoje ir baigti kitų metų antrojoje pusėje, informavo Vyriausybė.

Pasak Vyriausybės, šiuo metu pasienyje su Baltarusija jau atliekami koncertinos tiesimo darbai bus suderinti su netrukus prasidėsiančiais tvoros įrengimo darbais, kad bendras fizinis barjeras atitiktų visus Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) nustatytus techninius reikalavimus.

Rengiantis antrajam fizinio barjero statybos etapui, „EPSO-G“ rugsėjį skelbs viešąjį pirkimą, jo metu ketinama pasirašyti sutartis su keliomis darbus numatytais terminais galinčiomis atlikti bendrovėmis. Siekiant sklandžiai ir efektyviai pritraukti būsimus barjero statytojus, kitą savaitę „EPSO-G“ numato skelbti viešą rinkos konsultaciją.

Kaip informavo Vyriausybė, kitą savaitę Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje „EPSO-G“ rinkos konsultacijos metu paskelbs pagrindines planuojamo antrojo fizinio barjero etapo statybos paslaugų pirkimo sąlygas, įskaitant VSAT kartu su „EPSO-G“ specialistais parengtą techninę specifikaciją, „siekiant gauti išsamų grįžtamąjį ryšį iš rinkos dalyvių“.

Užbaigus rinkos konsultaciją, bus pabaigti rengti pirkimo dokumentai ir pradėtas vykdyti antrojo fizinio barjero etapo statybos paslaugų pirkimas.

Projekto priežiūros komisija taip pat patvirtino sutarties tarp įgaliotosios institucijos, t.y. VSAT, ir projekto vykdytojos „EPSO-G“ esmines sąlygas.

Rugpjūtį Vyriausybė nusprendė, kad fizinio barjero prie sienos su Baltarusija projekto vykdytoja bus Energetikos ministerijos valdoma įmonių grupė „EPSO-G“, turinti reikiamų išteklių šiam projektui įgyvendinti ir gebanti suvaldyti tokio projekto rizikas.

Projekto priežiūros komisijai vadovauja I. Šimonytė, jos sudėtyje taip pat yra vidaus reikalų, energetikos, krašto apsaugos, aplinkos bei finansų ministrai, VSAT vadas, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkas, „EPSO-G“ grupės atstovas. Prireikus ji gali pasitelkti nepriklausomus ekspertus, kitų institucijų ir įstaigų atstovus.

508 kilometrų ilgio tvorai pasienyje su Baltarusija statyti Vyriausybė yra numačiusi skirti iki 152 mln. eurų.

Fizinį barjerą pasienyje su Baltarusija nuspręsta statyti Lietuvai pastaraisiais mėnesiais susiduriant su išaugusia nelegalia migracija. Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija jau pateko per 4,1 tūkst. migrantų, tačiau valdžiai nutarus juos apgręžti tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
dar liks tvoros aplink seima aptvert

Švanc'berg \\\\\\.....//////

Švanc'berg  \\\\\\.....////// portretas
Pirmas etapas biliotaitę su jaunatėviu išmėžti.Antras etapas be jų.

gerai

gerai portretas
Gerai , kad stato, bet iškyla projektuotojams -statytojams klausimų. Sakykime, ar numatyta statyti ištisinį barjerą, tvorą? Kaip apsaugosite tai, jei priešiška pusė įžūliai [ kaip dabar stumia pas mus imigrantus, taip ir su tvora gali padaryti ] užkabins trosu ir...nuvažiuos pas save...? Arba tai darys blogiausiu atveju [ įsiveržiant ] ? Gal reikia statyti ir barjerą, ir tvorą ne ištisai, bet "gabaliukais" [ kas belekiek metrų, 10-50 m. m. ], tada priešininkui , užkabinus ir traukiant [ ardant ] kitos tvoros dalys bus vietoje, o jiems tas darbas užims daugiau laiko, kaip ir mūsiškiams - atsakyti ??? KĄ GALVOJA šituo klausimu p. Šimonytė, p. Anušauskas, pasienio vadai ??? O gal bus kaip visada [ tiap - liap ], svarbu pastatyta?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių