Konteineriuose – afganistaniečių išmestas maistas: restorano prašo atsižvelgti į jų poreikius

  • Teksto dydis:

Rugpjūtį Lietuvos karių išgelbėti afganistaniečiai pradėjo kelti savo sąlygas – atsisako jiems tiekiamos jautienos ir avienos, informuoja LNK.

Iš Kabulo parskraidinti afganistaniečiai gyvena Raseiniuose – bendrabutyje. Jiems čia tiekiamas maitinimas. Tačiau praėjusią savaitę raseiniškiai pradėjo dalintis suglumti priverčiančiais vaizdais: prie konteinerių – nepradarytos maisto pakuotės, duonos gaminiai. Dabar maisto prie konteinerių nematyti, tačiau tai, kad konteineriuose įprastai jo gausu, patvirtina ir šiukšles vežantys darbuotojai.

„Išmeta daug. Na, gaila“, – tarstelėjo vyras.

Darbuotojai priduria, kad čia ne tik maisto, bet ir drabužių randa. Nusivylimo dėl išmetamo maisto neslepia ir restorano, kuris jiems tiekia maistą, vadovė. „Lietuviai nuo seno pakankamai pagarbiai žiūri į maistą. Ir maisto mėtymas į konteinerius, deja, mums nepriimtinas“, – teigė restorano vadovė Jūratė Vaitkienė.

Lietuviai nuo seno pakankamai pagarbiai žiūri į maistą. Ir maisto mėtymas į konteinerius, deja, mums nepriimtinas.

Patys afganai sako, kad maistas, kurį jie valgydavo gimtinėje, skiriasi nuo lietuviškojo, tačiau jiems sudaryta galimybė patiems reikšti pageidavimus ir meniu keisti. „Stengiamės gauti panašų maistą į mūsų. Mes prašėme pakoreguoti meniu, tikimės turėti gerą maistą“, – kalbėjo pašnekovas.

Restorano vadovė tikino nuolat keičianti meniu, o ir patiekalai ne kiekvienam lietuviui įperkami. „Kas seniau buvo valgoma ir tas tris savaites jie sėkmingai valgė, tai jie atsisakė jautienos ir ėrienos, nes tai skersta mėsa ir deklaravome iš karto ir sutartyje nėra įtraukta, kad pagal halal būtų“, – situaciją komentavo J. Vaitkienė.

Halal – tai ritualinis gyvulio skerdimas. Gyvulys turi būti papjaunamas greitai, su labai gerai išgaląstu peiliu, taip siekiant sumažinti jo skausmus. Skerdimo metu turi būti paminimas Dievas.

„Visus pageidavimus apriboja ir finansinės galimybės“, – tvirtino restorano vadovė.

Vieno žmogaus maitinimas dienai kainuoja 13,8 euro. Anot savivaldybės, ne visas nesuvalgytas maistas yra išmetamas. Rajono meras Andrius Bautronis tikina, kad neišmestos, neatidarytos maisto porcijos yra pervežamos į Raudonojo kryžiaus nakvynės namus. „Maisto tiekėjas iš bendrabučio, kuriame gyvena mūsų afganistaniečiai, nepraimtą maistą nuveža į nakvynės namus ir tą maistą sunaudoja ten gyvenantys Raseinių krašto žmonės“, – teigė A. Bautronis.

Maisto perteklius susidaro, nes net ir maži vaikai gauna pilną suaugusiojo maisto porciją, kurių fiziškai jie nepajėgia suvalgyti. Afganai tikina, kad jų gyvenamojoje vietoje trūksta buities prietaisų. Ne visi turi galimybę maistą gamintis patys. „Skalbimo mašina, virtuvė – mes dalinamės jomis, tai didelė problema“, – tvirtino afganas.

Stengiamės gauti panašų maistą į mūsų. Mes prašėme pakoreguoti meniu, tikimės turėti gerą maistą.

Mieste kalbinti raseiniškiai apie afganistaniečius nieko blogo pasakyti negali. Sako – sutaria draugiškai, nors ir girdėjo kalbų apie išmetamą maistą. „Girdėjau šiandien, kad porcijas meta visas, nevalgo visiškai“, – teigė raseiniškė.

„Daugelis vietinių bendrauja ir pavieniai pas kitus į svečius vaikšto ir šeimomis lankosi, taip kad problemų neturime“, – kalbėjo kitas vyras.

Šiuo metu Raseiniuose apgyvendinti 178 afganistaniečiai. Kol kas miesto svečiai dabar du kartus per savaitę keliauja į mokyklą – uoliai mokosi lietuvių kalbos.

„Jie labai noriai mokosi, labai motyvuoti mokiniai, labai stengiasi. Netgi ateina į pamoką išmokę savarankiškai naujų žodžių“, – situaciją komentavo mokytoja savanorė Erika Montvilienė.

Patys mokiniais tapę afganai sako, kad lietuvių kalba jiems sudėtinga, tačiau išmokti tikrai įmanoma. „Lietuvių kalba mums labai sudėtinga, bet mes stengiamės ieškoti būdų, kaip ją išmokti, nes tai reikalinga kalba. Jei mes ją išmoksime, galėsime susirasti geresnį darbą“, – apie ateitį kalbėjo afganas.

Sprendimai dėl leidimo gyventi Lietuvoje priimti visiems, tad jie jau galvoja, kur tęsti savo gyvenimą. Kol kas dauguma svarsto keltis gyventi į didžiuosius šalies miestus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurga

Jurga portretas
Žiurknuodžių jiems į maistą, jei negerbia maisto, čia žmogus dirbi, vos kojas parvelki, ieškai kuo pigesnio maisto, suki galvą kaip sutaupyti, vaikams geresnį kąsnį, o tie šėtonai meta lauk maistą kad jiems rankos nudžiutu.

Raimonda

Raimonda  portretas
Leiskite jiems patiems pirkti ir gaminti, ir susitvarkyti! Maistas turi būti gerbiamas, kaip ir teikiamos paslaugos!

Cha cha cha

Cha cha cha  portretas
žilvinas tručyzna krysas gaudo valgyt o jie maista išmeta
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių