KT grąžino teismui prašymą įvertinti buvusį reikalavimą dėl kaukių pradinukams

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį grąžino Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) prašymą ištirti, ar Konstitucijai neprieštaravo anksčiau galiojęs reikalavimas pradinukams mokyklose dėvėti kaukes.

KT pranešime pažymi, kad ši prievolė atšaukta, o pareiškėjas „nepateikė aiškių teisinių argumentų savo abejonėms dėl ginčyto teisinio reguliavimo atitikties Konstitucijai ir įstatymui pagrįsti“.

Teismas pažymėjo, kad „pareiškėjo nagrinėjamoje administracinėje byloje Seimo narių grupės ginčijamas teisinis reguliavimas šiuo metu yra pasikeitęs iš esmės“.

„Sprendime nebėra nustatyta to teisinio reguliavimo, kuris ginčijamas pareiškėjo nagrinėjamoje administracinėje byloje, t. y. tas teisinis reguliavimas nebegalioja“, - sakoma KT pranešime.

LVAT nagrinėjo bylą pagal opozicijos Seimo narių grupės skundą. Parlamentarai kėlė klausimą, ar įpareigojimas mokiniams dėvėti kaukes atitinka Konstitucijos nuostatą, jog žmogaus orumas yra neliečiamas, bei geriausius vaiko interesus.

Sveikatos apsaugos ministerija laikosi pozicijos, kad sprendimas pradinukams dėvėti kaukes buvo priimtas atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, nes kaukė padeda sumažinti viruso sklaidą, ji nepažeidžia žmogaus privataus gyvenimo, pareiškėjų skundas turi būti atmestas.

Į teismą dėl minėto sveikatos apsaugos ministro sprendimo kreipėsi opozicinių partijų ir frakcijų atstovai, tarp jų – „darbiečiai“ Aidas Gedvilas, Mindaugas Puidokas, „valstiečiai“ Ligita Girskienė, Valius Ąžuolas ir Dainius Kepenis, demokratai Linas Kukuraitis, Zenonas Streikus ir kiti.

Privalomos kaukės mokyklose uždarose patalpose vyresniems mokiniams buvo įvestos lapkritį, o gruodį toks reikalavimas nustatytas ir pradinukams. Kovą prievolė dėvėti kaukes pradinukams buvo atšaukta, o balandį atšauktas bendras reikalavimas dėl kaukių dėvėjimo uždarose patalpose, išskyrus viešąjį transportą, medicinos įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių