Lietuva į ES Bendrąjį Teismą teikia S. L. Kalėdos kandidatūrą

  • Teksto dydis:

Į Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėjus Lietuva teikia Sauliaus Luko Kalėdos kandidatūrą, trečiadienį nutarė Vyriausybė.

Anksčiau šiai kandidatūrai pritarė prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimas.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, balandžio pradžioje Seime pristatydama kandidatą, pabrėžė jo darbo su Europos Sąjungos klausimais patirtį − nuo Europos Teisės departamento prieš dvidešimtmetį iki Europos Komisijos, Europos pirmosios instancijos teismo, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo.

Šiuo metu S. L. Kalėda eina Europos Komisijos (EK) Teisės tarnybos nario pareigas.

S. L. Kalėda Bonos universitete yra įgijęs teisės magistro, Krokuvos Jogailos universitete – teisės mokslų daktaro laipsnį. ES Teisingumo Teisme jis dirbo nuo 2004-ųjų, teisės referentu teisėjų Vileno Vadapalo ir Egidijaus Bieliūno kabinetuose, 2013–2017 metais jis ėjo tokias pačias pareigas generalinio advokato Maciejaus Szpunaro (Maciejaus Špunaro) kabinete.

Prieš tai teisininkas dirbo EK Vidaus rinkos generaliniame direktorate, Europos teisės departamente prie Lietuvos Vyriausybės, Draudimo priežiūros tarnyboje.

Atranka į ES Bendrojo Teismo teisėjus buvo paskelbta 2021 metais kovą ir atrankos organizavimo darbo grupė tinkamiausiu pretendentu pripažino kadenciją baigusį ES Bendrojo Teismo teisėją Virgilijų Valančių, tačiau Vyriausybė pasiūlė S. L. Kalėdos kandidatūrą.

Lietuva į šias pareigas anksčiau siūlė du kandidatus – Gediminą Mesonį ir Tomą Davulį – tačiau Specialusis vertinimo komitetas Liuksemburge joms nepritarė. Vyriausybė tuomet siūlė pratęsti V. Valančiaus buvimą teisme dar vienai kadencijai, bet tam nepritarė prezidentas G. Nausėda.

ES Bendrajame Teisme Lietuvai atstovauja du teisininkai. V. Valančiaus kadencija baigėsi 2019 metų rugpjūtį, bet strigus paskyrimo procedūroms jis toliau eina šias pareigas.

V. Valančius Vyriausybės sprendimą teikti ne jį antrai kadencijai į tas pačias pareigas, o mažiau balų surinkusį kandidatą yra apskundęs teismui, bet Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra nustatęs, kad S. L. Kalėdos teikimo procedūra dėl to negali būti stabdoma.

Bendrąjį Teismą sudaro du teisėjai iš kiekvienos valstybės narės. Bendrojo Teismo teisėjai skiriami šešerių metų kadencijai su teise paskirti juos kitai kadencijai.

ES Bendrasis Teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių