Lietuva pateikė prašymą jungtis prie Ukrainos bylos prieš Rusiją Hagos teisme

  • Teksto dydis:

Lietuva penktadienį oficialiai pateikė prašymą prisijungti prie Ukrainos bylos prieš Rusiją dėl karo nusikaltimų Tarptautinio Teisingumo Teisme Hagoje.

„Lietuva šiandien oficialiai patiekė prašymą įstoti į bylą Tarptautinio Teisingumo Teisme pagal Ukrainos pareiškimą“, – per spaudos konferenciją Teisingumo ministerijoje penktadienį pranešė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Teisingumo ministrė pabrėžė, kad ši byla svarbi tuo ir skiriasi nuo kitų, pradėtų tarptautiniuose teismuose, kad joje atsakomybėn traukiama Rusija kaip valstybė.

„Ši byla ypatingai svarbi todėl, kad mes kalbame apie Rusijos atsakomybę, nebekalbame apie asmenis ir žmones, nebekalbame tik apie Putiną,  kalbame apie Rusija kaip valstybę, kuri akivaizdžiai pažeidė tarptautinės teisės normas“, – pabrėžė ministrė.

Pasak jos, būtent ši byla, Rusiją pripažinus padarius nusikaltimus, leistų Ukrainai reikalauti žalos atlyginimo.

„Svarbiausias rezultatas, kuris labai svarbus pačiai Ukrainai, yra žalos atlyginimas, tą kelia Ukrainos teisingumo ministras visuose tarptautiniuose susitikimuose. Ukrainai reikalingi tie pinigai ne tik šalies atstatymui, bet ir tam, kad galėtų ir toliau kovoti, todėl labai svarbus savalaikis veikimas, kad teisingumas nebūtų pavėluotas“, – kalbėjo E. Dobrowolska.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė pažymėjo, kad Tarptautinis Teisingumo Teismas yra vienintelė institucija pagal tarptautinę teisę, kuri gali nagrinėti valstybės atsakomybės klausimus.

Lietuva šiandien oficialiai patiekė prašymą įstoti į bylą Tarptautinio Teisingumo Teisme pagal Ukrainos pareiškimą.

„Visoms Jungtinių Tautų narėms šio teismo sprendimai yra privalomi, labai svarbu, kad šių  sprendimų nevykdymą svarsto JT Saugumo taryba arba Generalinė asamblėja“, – sakė viceministrė.

„Suprantant, kad Rusija, tikėtina, tų sprendimų nevykdys, jei nepasikeis valdžia Rusijoje, kelias yra paprastas, yra daugiašaliai formatai, dėl žalos atlyginimo, jei jis būtų, irgi būtų rimtas teisinis pagrindas kitiems procesams (įšaldyto turto panaudojimui)“, – teigė G. Grigaitė-Daugirdė.

Tačiau visų pirmą, pasak TM atstovės, reikia, kad teisminė institucija pasakytų, kad Rusija pažeidė tarptautinę teisę, ir privalo atlyginti žalą.

E. Dobrowolska taip pat atkreipė dėmesį, kad nuo kitų bylų tarptautiniuose teismuose ši skiriasi tuo, kad gali būti išnagrinėta nedalyvaujant Rusijai.

„Šioje byloje valstybė gali nedalyvauti, jos dalyvavimas nėra būtinas, teismas gali išnagrinėti bylą nepaisant to, kad Rusija gali atsisakyti dalyvauti ir teikti savo paaiškinimus“, – sakė ministrė.

Viceministrė G. Grigaitė-Daugirdė informavo, kad Hagos teismui pateikta Lietuvos deklaracija suderinta su Ukrainai atstovaujančiais teisininkais.

„Dirbam ranka rankon su jais, kad Lietuva sustiprintų Ukrainos teisės argumentus, kad išreikštų palaikymą ir prisidėtų prie Jungtinių Tautų konvencijos prieš genocidą aiškinimo ir taikymo“, – sakė G. Grigaitė-Daugirdė.

Viceministrė taip pat pabrėžė, kad Lietuvos istorijoje šalis pirmą kartą įsitraukia į procesą Tarptautiniame Teisingumo Teisme trečiosios valstybės teisėmis.

„Dar kartą įrodom, kad susitelkę galim padaryti labai daug, kaip ir buvo minėta, turint omenyje, kad į šią bylą ketina prisijungti dar daugiau  valstybių, reikia tikėtis, kad Rusijos atsakomybė bus konstatuota, kad pažeidė tarptautinę teisę, ir užtikrintas žalos atlyginimą“, – kalbėjo G. Grigaitė-Daugirdė.

E. Dobrowolska informavo, kad Lietuva yra trečioji valstybė, kuri oficialiai jungiasi prie bylos, o iš viso ketinimus prisidėti yra išsakiusios 43 Europos bei pasaulio valstybės, taip pat ES, kurios smerkia Rusijos vykdomą karinę agresiją ir jos vykdomus tarptautinius nusikaltimus.

Analogišką paraišką ketvirtadienį pateikė Latvija, pranešė jos Užsienio reikalų ministerija. Pranešime sakoma, kad Latvija siekia padėti TTT vykdyti teisingumą ir reiškia nesvyruojančią paramą taisyklėmis pagrįstai tarptautinei tvarkai.

Kaip skelbė TM, kovo 16 dieną teismas priėmė nutartį, nurodydamas nedelsiant nutraukti Rusijos ar jos tiesiogiai ar netiesiogiai kontroliuojamų karinių vienetų karinius veiksmus. Šio teismo sprendimo nevykdymas yra tarptautinės teisės pažeidimas.

Rusijos karo nusikaltimus bei nusikaltimus žmoniškumui tiria ir Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

Be kita ko, Lietuva tarptautinei bendruomenei yra pasiūliusi svarstyti galimybę įsteigti specialų tribunolą dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą.


Šiame straipsnyje: Tarptautinio Teisingumo TeismasHagabyla prie Rusijąkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių