Lietuvoje gyvenantis ukrainietis: Ukraina dabar stipresnė, nei buvo 2014 metais

  • Teksto dydis:

Nors karinio konflikto tikimybė labai didelė – bijo ne visi ukrainiečiai. Kelerius metus Lietuvoje gyvenantis ukrainietis, Europos Ukrainos kultūros instituto pirmininkas Petro Pyrohovas sako, kad kur kas baisiau buvo 2014-aisiais, o dabar Ukraina stipresnė ir labiau pasiruošusi, nei buvo tada.

Pasak Lietuvoje gyvenančio Ukrainos piliečio, baimės nejaučia ir Ukrainoje gyvenantys jo artimieji. LNK skelbia, kad P. Pyrohovas sako besitikintis, kad karo išvengti visgi pavyks.

– Daug kalbame apie tai, kokia yra situacija tarp Rusijos ir Ukrainos. Buvo tokių pasvarstymų, kad gal žvangindamas ginklais Vladimiras Putinas bando blefuoti, dabar kalbama, kad karinis konfliktas greičiausiai bus. Jūsų, kaip Ukrainos piliečio, stebinčio įvykius iš šalies, nuomone, ar tai yra blefas ar labai reali grėsmė?

– Karas vyksta jau ne pirmus metus: yra arba šaltas periodas, arba karštas periodas. Žinokit, sunku pasakyti, kokia ten logika, ir ką žmonės toje Rusijoje daro. Aš tikiuosi, kad nebus karo, bet galiu pasakyti, kad Ukrainos kariuomenė yra ne tokia, kokia buvo anksčiau. Dabar čia yra pakankamai daug jėgos ir jeigu bus tikras konfliktas, tai čia bus stiprus karas, nebus taip, kaip buvo pačioje pradžioje. Tikiuosi, kad diplomatija padės ir nereikės ginklo naudoti.

– Jūs pats Lietuvoje gyvenate nuo 2015 metų. Tai 2014 metais, kai vyko visi Maidano įvykiai, Krymo aneksija, jūs buvote Ukrainoje. Ką atsimenate iš to laiko?

– Aš tada studijavau Kijeve ir ši situacija vyko mano akyse. Tada buvo tokia liūdna situacija ir buvo sunku suprasti, kas bus toliau.

Dabar mes puikiai suprantame, ką Rusija daro ir ko ji nori. Dabar mes turime patirties. Žmonės dabar reaguoja ramiau, nei anksčiau. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kai 2014 metais dar gyvenote Ukrainoje, ar jums buvo baisu dėl savo, dėl savo artimųjų gyvybių?

– Taip, tada buvo labai baisu, nes tokia situacija, kai prasideda karas, buvo pirmą kartą. Niekas nežinojo, kas bus toliau. Dabar nėra taip baisu, kaip buvo anksčiau. Tada buvo labai liūdna.

Visi tiki, kad čia bus diplomatinis konfliktas, o ne karas.

– Kodėl sakote, kad dabar ne taip baisu? Juk prie Rusijos ir Ukrainos sienos rusai jau sutelkę šimtus tūkstančių karių ir karinės technikos.

– Aš nesu karo ekspertas, bet galiu pasakyti kaip paprastas pasaulietis. Ukrainos kariuomenėje jau 300 tūkst. ir dar rezervas. Dabar ne taip liūdna, nes kitokia kariuomenė, kita diplomatinė situacija. 

Dabar daug palaikymo iš pasaulio: daug pareiškimų iš Europos Sąjungos, JAV ir t.t. Tada irgi buvo, bet tada nežinojo, ką daryti. Dabar kitokia situacija.

– Ką sako jūsų tėvai, kurie gyvena Ukrainoje? Kokios jų nuotaikos ir reakcijos? Ar jie galvoja, kad bus karinis konfliktas ar mano, kad pavyks kitaip išspręsti šią situaciją?

– Mano tėvai, aplinkiniai yra ramūs, negaliu pasakyti, kad žmonės labai stipriai nervinasi. Visi pasiruošę ir visi supranta. Visi tiki, kad čia bus diplomatinis konfliktas, o ne karas. Nėra panikos Ukrainoje ir tarp mano pažįstamų – tokia situacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ukrainieti,

ukrainieti, portretas
visa ukrainos juru laivyno vadovybe perejo su laivais i Rusijos puse-be šuvio. Kaip Lietuva 1940

ukrainieti,

ukrainieti, portretas
ka tu lygini-2014 tukstanciais atidavinejote ginklus ,,strelkovo,,chebrai-internete dar yra yrašai,kai 4 sukileliai nuginkluoja 10 sunkvežimiu kolona ukrainos kariuomene

Anonimas

Anonimas portretas
Šitas ukrainietis sėdi krūmuose ir kvarksi,važiuok i tėvynę ir pirmose fronto linijose įrodyk savo patriotizmą. Toki niekša reikia bausti ,kad agituoja likusius jaunus žmones žūti, už tai kas neaišku ,už grupuotes kurios vagia ,apvogė jų šalį.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių