Lietuvos kariuomenės vadas: kol Rusija įsivėlusi į karą, reikia tinkamai išnaudoti laiką

  • Teksto dydis:

Į Ruklos poligoną atvyko nauja Vokietijos karių rotacija. Lietuvos kariuomenės vadas sako, kad karių į Lietuvą gali atvykti ir daugiau, praneša LNK.

„Atvyko dvylikta rotacija, pasikeitė vadai, dabar jau senoji karių rotacija išvykusi. Atvyko daugiau nei 1 600 karių. Visada yra laikomasi vieno principo, kad šitas vienetas galėtų kovoti manevrinį karą bataliono sudėtyje, t. y. visada turi turėti tankus, kovines mašinas, prieštankines, priešlėktuvines, žvalgybos priemones. Visa tai jie turi“, – teigė Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Į Lietuvą gali atvykti ir daugiau karių.

„Tų karių gali būti ir daugiau, tuo labiau, kai yra naujovė su šia rotacija – yra dislokuojamas arba paskiriamas naujai vadovaujantis karininkas, t. y. bataliono vadas nebebus pats vyriausias, nuo šiandienos skiriamas pulkininkas, kuris dislokuojamas su elementu, kuris rūpinsis ir papildomų pajėgų atėjimu į Lietuvą arba atliks organizacinius darbus“, – aiškino V. Rupšys.

Pasak jo, visi, komentuojantys būsimą karo Ukrainoje baigtį, tiesiog spėlioja. Geriausiai esamą padėti analizuoti ir prognozuoti, kas bus, gali tik pati Ukrainos kariuomenė.

„Apie „lūžius“ ir kitokius vertinimus – tai yra spėjimai ir nieko daugiau, pagrįsti kažkokiomis žiniomis, naudojantis atvirais šaltiniais. Apie „lūžius“ geriausiai žino pati Ukrainos vadovybė, nes jie gali skaičiuoti ir vertinti priešiškas ir savo pajėgas, vertinti laiką ir geografiją. Aš nenorėčiau spėlioti, kada kas įvyks ir ar išvis tas „lūžis“ įvyks. Aišku, turime vilties ir linkime to, bet faktas jau dabar yra, kad Ukraina nėra pralaimėjusi, o išlošusi vien todėl, kad neleido Rusijos kariuomenei padaryti to, ką jie buvo užsibrėžę pačioje karo pradžioje“, – kalbėjo V. Rupšys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Rusijos ginkluotosios pajėgos patyrė didelių nuostolių po to, kai susprogo Sakio karinis aerodromas okupuotame Kryme. 

„Ne kontrpuolimas, tai gali būti ir ukrainiečių veiksmai, patvirtintų duomenų dabar nėra, bet atsitiktinumų nebūna ir naivu galvoti, kad tokie sprogimai nuo kažkokios cigaretės atsitiko. Mano nuomone, tai yra viena iš šito karo dalių“, – svarstė Lietuvos kariuomenės vadas.

Pasak jo, Lietuvai ir visai NATO aljanso gynybai reikia tinkamai išnaudoti laiką, kai Rusija kovoja su Ukraina, ir stiprinti savo pajėgumus.

„Mes turime laikytis savo nusibrėžtų planų, kurie buvo nubrėžti dar 2015–2016-ais metais dėl pajėgumų vystymo. Aišku, jie jau yra koreguojami, gyvenimas, karai, išmoktos pamokos iš to pačio Ukrainos karo mus priverčia reaguoti dėl pajėgumų vystymo. Faktas yra, kad mes turime naudoti laiką, kai Rusija yra įsivėlusi į tą karą, o ukrainiečiai labai gerai kariauja prieš priešininką, kuris yra ir mūsų priešininkas. Mes turime išnaudoti tą laiką ir pasiruošti savo šalies gynybai ir viso NATO aljanso gynybai. Džiugu pažymėti, kad aljansas reagavo labai teisingai – pakėlė savo kovinę parengtį, dislokavo pakankamas pajėgas parodyti Rusijai, kad čia ne tos lygos žaidėjas ir jūs turite suprasti, kad turėsite reikalą su NATO“, – kalbėjo V. Rupšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių