LVAT kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl ribojimo dirbti vidaus tarnyboje

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Vidaus tarnybos statuto nuostatos, kuri riboja darbą vidaus tarnyboje atleidus nuo baudžiamosios atsakomybės.

LVAT prašo teismo įvertinti nuostatą, pagal kurią pretenduojantys į vidaus tarnybą asmenys ir pareigūnai nelaikomi nepriekaištingos reputacijos, jeigu buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ir nuo atleidimo dienos nepraėjo treji metai.

Ribojamas taikomas išskyrus atvejus, kai asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės nusikalstamai veikai praradus pavojingumą.

LVAT nagrinėja bylą, kurioje pareiškėjas iš vidaus tarnybos atleistas, nes nebeatitiko nepriekaištingos reputacijos reikalavimų – teismo nutartimi buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės kaip susitaikęs su nukentėjusiaisiais.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad prie esamos tvarkos atleidimo pagrįstumą nagrinėjančiam teismui nėra suteikta galimybių atsižvelgti į individualios situacijos aplinkybes, konkrečiu atveju – įvertinti, kad asmuo nebeatitinka „valstybės tarnyboje einančio pareigas asmens patikimumo“ kriterijaus.

Konstitucinis Teismas anksčiau pagal individualų skundą nagrinėjo bylą dėl Vidaus tarnybos statuto, kuriuo prieštaraujančiu Konstitucijai pripažino draudimą visam gyvenimui būti vidaus tarnybos sistemos pareigūnu padarius bet kokį tyčinį nusikaltimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių