Mėnesinės – išeiginės: ar toks įstatymas realus Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Antradienį Ispanijos ministrų kabinetas pritarė įstatymo projektui, numatančiam apmokamas medicinines atostogas didelius menstruacinius skausmus patiriančios moterims. Ispanija – pirmoji šalis Europoje, teikianti tokį projektą, praneša LNK.

Menstruacijos – atostogos

Beveik prieš ketverius metus į valdžią atėjusi Vyriausybė moterų teises laiko vienu iš prioritetų. Įstatymo projekte numatyta, kad moterims turi būti suteikta tiek laisvo laiko, kiek joms reikia, o šias dienas apmokės valstybinės socialinės apsaugos sistema, o ne darbdaviai.

„Gali pasinaudoti šiuo laikinu nedarbingumu, kai menstruacijos yra skausmingos ir kankinačios. Esame pirmoji šalis Europoje, kuri menstruacijas pripažino kaip lytinės ir reprodukcinės teisės dalį“, – sakė Ispanijos lygybės ministrė Irene Montero.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Tačiau gydytojo pritarimas bus reikalingas, kaip ir kitų apmokamų nedarbingumo dienų dėl sveikatos atvejais.

Ispanės džiaugiasi tokiu vyriausybės pasiūlymu.

„Priklauso nuo darbo. Jei reikia daug judėti ar stovėti, sunku. Kartais neįmanoma dirbti ir to negali išvengti, nes moteris su tuo susiduria kiekvieną mėnesį. Moterys priverstos gerti vaistus nuo skausmo, nes neturi kito pasirinkimo. Labai gerai, jie turėjo tą padaryti dar anksčiau“, – sakė ispanė Andrea.

Graikijoje moterys taip pat sveikino šį Ispanijos žingsnį teigdamos, kad tai pakeis moterų statusą visuomenėje.

„Kaip moteris, kaip profesionalė ir mokslininkė, dirbanti sveikatos sektoriuje, manau, kad šis įstatymas labai svarbus ir pažangus. Apskritai jis padės pakelti moterų statusą ne tik darbo srityje, bet ir pažvelgti į tai iš kitos pusės, fiziškai, biologiškai“, – šnekėjo graikė Constantina.

Freepik.com nuotr.

Kartais neįmanoma dirbti ir to negali išvengti, nes moteris su tuo susiduria kiekvieną mėnesį.

Tačiau italų ir portugalų nuomonės prieštaringos. Jų teigimu, toks įstatymas Italijoje gali paskatinti įmones samdyti vyrus.

„Italijoje moterims gana sunku susirasti darbą. Vyrų ieško sunkiams darbams, pavyzdžiui, šaldytuvų papildymui. Daugelyje darbų teikiama pirmenybė vyrams. Jei mes turėsime dar ir šias nedarbingumo dienas, bus dar sunkiau susirasti darbą“, – kalbėjo italė Lavinia.

„Mano nuomone, tai perdėta. Trys dienos menstruacijoms. Jei bus kita liga, ką mes darysime? Ar visą laiką sėdėsime namuose? Šiek tiek persistengė, tai tiesiog neteisinga“, – antrino italė Silvana.

Italija 2016 metais siūlė įstatymą dėl trijų apmokamų atostogų dienų mėnesinių skausmus patiriančioms moterims. Tačiau įstatymo projektas nejudėjo į priekį ir galiausiai sustojo, kai 2018 m. baigėsi tuometinio parlamento kadencija.

Dabar siūlomam įstatymui dar turi pritarti parlamentas, kur balsavimas šiuo klausimu įvyks po kelių mėnesių. Laisvadienių per mėnesines galima pasiimti ir kai kuriose kitose šalyse – Japonijoje, Pietų Korėjoje, Indonezijoje ir Zambijoje.

Lietuvės pritartų

Ar toks įstatymas būtų realus Lietuvoje? Lygybės ministerijos, kaip Ispanijoje, Lietuvoje nėra. Paklausta Sveikatos apsaugos ministerija atsakė, kad menstruacijų atostogos nėra prioritetinis klausimas. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Seime yra siūlymų mažinti PVM tarifą higienos prekėms arba jas moterims dalinti nemokamai. Dėl menstruacijų atostogų siūlymų negirdėti, bet diskusijos galimos.

Sunku net stovėti, sunku susikaupti ir kažką daryti. Gali būti galvos skausmas, gali būti pykinimas iki vėmimo.

„Jeigu laisvos dienos darbdavio sąskaita, tai mes, aišku, sulauksime pasipriešinimo. Ispanai kalba apie valstybės sąskaitą. Jei valstybės sąskaita, tai pasipriešinimo mažiau būtų ir Lietuvoje“, – kalbėjo Seimo sveikatos reikalų komiteto narė Orinta Leiputė.

Profesorė, mokslų daktarė Žana Bumbulienė sakė, kad tikslių skaičių nėra, tačiau manoma, kad menstruacijų skausmus jaučia kas antra moteris.

„Visų pirma, pilvo apačios skausmas. Jis gali plisti į nugarą, gali plisti į kojas, sunku net stovėti, sunku susikaupti ir kažką daryti. Gali būti galvos skausmas, gali būti pykinimas iki vėmimo, gali būti net viduriavimas“, – aiškino Ž.  Bumbulienė.

Dauguma kalbintų moterų vadinamąjį menstruacijų atostogų įstatymą palaikytų.

„Jeigu žmonės gauna atostogas ligos atveju, tai mėnesinės moterims yra dažnai kaip liga“, – šnekėjo viena vilnietė.

„Nemanau, kad jos turėtų būti visuotinės. Iš tikrųjų yra moterų, kurioms labai skausminga“, – antrino kita pilietė.

„Kodėl gi ne? Aš už. Jeigu tai būtų pasiūlyta, balsuočiau už“, – kalbėjo dar viena gyventoja.

Yra ir vyriška nuomonė apie ispanų priimtą įstatymo projektą.

„Mes pradedame domėtis ispanų santykiais su jų moterimis. Ar tas klausimas mums iš tiesų aktualus? Mano žmona į mane nėra kreipusis tuo klausimu“, – svarstė kalbintas vyriškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Geiropa išsigimsta....

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kur tos išgirtosios lygios teisės ? Teks tada ir vyrams tris pisdienes į mėnesį skirti. Lygybė tai lygybė !

Gabrielius

Gabrielius portretas
Ir vyrams iseigine, kuomet------EREKCIJA ERZILO uzklumpa !!!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių