Meteorologai: tokios Joninės kaip bus šiemet Lietuvoje pasitaiko retai

  • Teksto dydis:

Liaudies išmintis byloja, kad per Jonines visada lyja. Ar tikrai šis faktas teisingas galima patikrinti naudojant lietingų dienų pasikartojimą 1991–2020 metų laikotarpiu, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai.

Pasak jų, peržiūrėjus duomenis matyti, kad vidutiniškai Lietuvoje birželio 23 ir 24 dienomis dažniau lyja, nei nelyja, tačiau pasakymas „visada per Jonines lyja“ nėra teisingas. Lietaus pasikartojimas birželio 23 ir 24 dienomis siekia, atitinkamai, 58 proc. (17 iš 30 metų) ir 64 proc. (19 iš 30 metų).

Vis dėlto, pasikartojimo reikšmė labai priklauso nuo šalies vietovės. Birželio 23-iąją, Joninių išvakarėse, dažniau krituliai iškrenta pajūryje, Kauno ir Biržų apylinkėse. Birželio 24-ąją, Joninių dieną, – Vidurio Lietuvoje bei didelėje dalyje Šiaurės ir Rytų Lietuvos.

Anot meteorologų, kartais kyla natūralus klausimas, kodėl būtent tokiu metų laiku taip dažnai lyja? Nors nėra tiksliai žinoma kodėl būtent šios dvi dienos taip išsiskiria, tačiau tai labiausiai sietina su intensyvesne ciklonine cirkuliacija ir popietine konvekcija. Joninių laikotarpiu dienos trukmė yra pati ilgiausia metuose, todėl Saulė stipriai šildo žemę. Stiprus įšilimas dažnai siejasi su žemesnio slėgio atmosferos cirkuliacijos ir cikloninės bei frontinės veiklos suintensyvėjimu.

Pati lietingiausia Joninių diena buvo 1999 metais birželio 23 dieną Biržuose, kai per parą iškrito katastrofinį kriterijų „labai smarkus lietus“ atitinkantis kiekis, net 84,7 mm, kas atitinka viso birželio mėnesio kritulių kiekį. Daugiausiai kritulių birželio 24 dieną yra iškritę 1990 metais Šauliuose –  63,1 mm, taip pat atitinka viso birželio mėnesio normą.

Prisimenant pastaruosius keturis metus, 2021 m. Joninės buvo labai šiltos, bet laužus daug kur Lietuvoje bandė gesinti vasariškos audros. 2020 m. birželio 23 d. gausių kritulių sulaukė tik vakarinė Lietuvos dalis ir pajūris, o birželio 24 d. buvo be lietaus. 2019 m. Joninės buvo visai sausos, o 2018 m. Joninės buvo artimiausios daugiametėms reikšmės – palijo visur to truputį.

Sinoptikai prognozuoja, kad šiemet Joninių ilgasis savaitgalis bus kaip reta – sausas ir šiltas. Vis dėlto, per pačią Joninių naktį paryčiais šiltesnis rūbas nepamaišys.

Birželio 23-iąją, ketvirtadienį, bus be lietaus. Naktį vietomis rūkas. Vėjas nepastovios krypties, naktį silpnas, dieną 4–9 m/s. Temperatūra naktį 8–13, dieną 22–27, pajūryje 19–21 laipsnis šilumos.

Birželio 24-ąją, penktadienį, be lietaus. Naktį kai kur rūkas. Vėjas silpnas. Temperatūra naktį 9–14, dieną 23–28 laipsniai šilumos.

Birželio 25-ąją, šeštadienį, be lietaus. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 11–16, dieną 24–29 laipsniai šilumos.

Birželio 26-osios, sekmadienio, dieną kai kur, didesnė tikimybė pietiniuose rajonuose, trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas rytų, pietryčių, naktį silpnas, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 13–18, dieną 25–30 laipsnių šilumos.


Šiame straipsnyje: oraijoninėsorai Lietuvoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių