Migracijos departamentas aiškinasi dėl dvigubos S. Šoigu dukros patėvio pilietybės

Migracijos departamentas aiškinasi dėl dvigubos verslininko Adolfo Kaminsko, susituokusio su Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu vaikų motina Jelena Kaminskas, pilietybės.

Kaip BNS sakė departamento atstovas spaudai Rokas Pukinskas, jei paaiškės, jog pavasarį įgijęs Rusijos pilietybę, verslininkas Lietuvos pilietybę išsaugojo neteisėtai, bus sprendžiama ir dėl jo nepilnamečių vaikų bei įvaikių, tarp jų – ir S. Šoigu dukros, Lietuvos pilietybės atėmimo.

R. Pukinsko teigimu, A. Kaminskas departamento apie įgytą Rusijos pilietybę neinformavo, nors tai įstatymai įpareigoja padaryti per du mėnesius, dar keturis mėnesius asmuo turi pateikti dokumentams.

„Kadangi šis asmuo to nepadarė, gavus informaciją iš viešų šaltinių, kad jis turi dvigubą pilietybę, pradedama įprastinė procedūra – siunčiamas pranešimas, kuriame jam duodami šeši mėnesiai surinkti ir oficialiai pateikti įrodymus, kodėl jis gali turėti dvigubą pilietybę, – sakė R. Pukinskas. – Jam šiandien išsiųstas pranešimas su reikalavimu per šešis mėnesius paaiškinti ir pateikti dokumentuotus įrodymus“.

Paraleliai bus nagrinėjama situacija dėl pilietybės suteikimo vaikams  – nepilnamečiams. Jei paaiškės, kad tėvas dvigubą pilietybę turi neteisėtai, bus sprendžiama, ar teisėtai suteikta Lietuvos pilietybė ir vaikams.

Anot jo, pranešimas apie šią prievolę A. Kaminskui išsiųstas pirmadienį, po LRT ir „The insider“ paskelbto tyrimo.

R. Pukinskas pabrėžė, jog jei A. Kaminskas įrodymų nepateiks, departamentas pradės procedūrą dėl Lietuvos pilietybės atėmimo.

„Paraleliai bus nagrinėjama situacija dėl pilietybės suteikimo vaikams  – nepilnamečiams. Jei paaiškės, kad tėvas dvigubą pilietybę turi neteisėtai, bus sprendžiama, ar teisėtai suteikta Lietuvos pilietybė ir vaikams“, – sakė departamento atstovas.

Kaip skelbė LRT tyrimų skyrius, A. Kaminskas yra susituokęs su Rusijos piliete Jelena Kaminskas, buvusia Šebunova. Ji yra buvusi Rusijos gynybos ministro S. Šoigu draugė, turinti su juo du bendrus vaikus. Patys Kaminskai turi du savo vaikus.

Anot LRT, S. Šoigu dukra 2019-aisiais yra įgijusi Lietuvos pilietybę po mamos santuokos su A. Kaminsku. LRT duomenimis, A. Kaminskas Rusijos pilietybę turi vėliausiai nuo šių metų balandžio.

R. Pukinskas pabrėžė, kad Pilietybės įstatymas dvigubą Lietuvos ir kitos valstybės pilietybę leidžia tik išimtinais atvejais: jei asmuo buvo ištremtas ar pats pasitraukęs iki 1990-ųjų kovo 11-osios, kitos valstybės pilietybę įgijo gimdamas, yra Lietuvos piliečių palikuonis.

LRT duomenimis, Migracijos departamentas šią vasarą panaikino 2017-aisiais J. Kaminskas įgytą laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, tačiau moteris sprendimą skundžia. Valstybės saugumo departamentas LRT informavo pateikęs išvadą, jog J. Kaminskas buvimas Lietuvoje gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Rusijos gynybos ministro S. Šoigu nesantuokinius ryšius ir juose gimusius vaikus 2019 metais atskleidė tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“.

Tuo metu bendras „The insider“ ir  tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“ tyrime pažymima, jog A. Kaminskas, prieš dvidešimtmetį įkūręs įmonę „Motoidėja“, keletą pastarųjų metų tapo dar kelių įmonių akcininku, investavo į bent tris didelius statybos projektus Vilniuje: daugiabutį Laisvės prospekte, didžiausiu Baltijos šalyse tituluotą pramogų centrą ir tebevykstančias statybas prie Vakarinio aplinkkelio.

Visą šį verslą, pasak „Sienos“, šių metų rugsėjį perėmė nekilnojamojo turto kompanijos „Homa“ savininkas Paulius Kveselaitis.

„The insider“ duomenimis, su J. Kaminskas, tuometine Šebunova, susijusios įmonės iš S. Šoigu pavaldžių struktūrų per įvairius konkursus iš viso uždirbo apie 6,5 milijardo rublių (dabartiniu kursu – per 100 mln. eurų).

Didžiausią dalį pajamų sudarė 2014-aisiais, po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos įsteigtos bendrovės „Specstroikonstrukcija“ pirkimai – ji tiekė medžiagas Rusijos kariuomenės karinių miestelių statyboms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Strategai

Strategai portretas
Jau i ES privaziave skeltanagiu diversantai pradejo rengti teroristinius aktus. Nei vieno ruskagalvio daugiau neileisti!

>nieko nesupratau

>nieko nesupratau portretas
Paziurekite kas dirba emigracijoje, pasidarys viskas aisku...

O taip

O taip portretas
PASIRODO Lietuvoje viskas galima net paleckio SUDO gabalo su visa kurvu ruja nesutvarko
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių