Migrantų vaikai greitai pradės eiti į lietuviškus darželius: valdžia patikino – vietų atras

  • Teksto dydis:

Per Baltarusiją į Lietuvą suplūdusių migrantų vaikai jau kuris laikas lanko mokyklas su kitais vaikais. Netrukus jie galės eiti ir į lietuviškus darželius, praneša LNK.

Mokosi pabėgėlių priėmimo centre

Ruklos pabėgėlių priėmimo centre gyvena apie 300 migrantų vaikų. Laikinoje stovykloje, kur gyvena iš Baltarusijos suplūdę migrantai, apsistojusi ir irakietė Suhad su dvylikamečiu sūnumi.

„Mes ėjome per mišką, aplink buvo daugybė įvairių laukinių gyvūnų. Buvo tikrai labai baisu ir pavojinga, bet neturėjome kito pasirinkimo, kad išgyventume“, – atviravo Suhad.

Suhad sakė bėgusi nuo karo ir pasakojo, kad norėtų likti Lietuvoje, bet jos teisinis statusas dar neaiškus. Irake ji buvo anglų kalbos mokytoja, dabar stovykloje mokosi ir jos sūnus.

„Mano sūnus eina į pamokas nuo 15 iki 17 val., labai trumpai. Reikia sukti galvą, kuo jį užimti laisvu metu, kad neišdykautų, nesipyktų su kitais iš neturėjimo ką veikti. Ypač sunku su paaugliais“, – pripažino Suhad.

Čia vaikai mokomi lietuvių kalbos ir dailės. Moteris sakė, kad vaikams reikia daugiau užimtumo, kitų disciplinų, pavyzdžiui, matematikos, geografijos.

„Mokytojai duoda vaikams penkis žodžius, kuriuos turi išmokti per penkias dienas. Ir kasdien ta pati pamoka kartojama. Jiems neįdomu, vaikams trūksta krūvio“, – kritikavo Suhad.

Tačiau pabėgėlių stovykloje tam nėra galimybių.

„Mes neturime tiek patalpų ir tiek valandų. Vaikų yra daug, norinčių irgi daug. Tiesiog pagal galimybes ir sudarinėjame“, – aiškino socialinio darbo koordinatorė Gintautė Darvidaitė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Eina ir į lietuviškas mokyklas

Kitų disciplinų pabėgėlių vaikai mokosi mokyklose kartu su lietuvių vaikais. Į mokyklas išleidžiami tie, kurių teisinis statusas yra aiškus. Tokių vaikų Lietuvoje – apie 0,5 tūkst. Jie mokosi Vilniaus Pabradės ir Ruklos mokyklose. Ruklos mokyklos direktorius sakė, kad vaikams sunkiausiai įkandami tikslieji mokslai.

Mokytojai duoda vaikams penkis žodžius, kuriuos turi išmokti per penkias dienas. Ir kasdien ta pati pamoka kartojama. Jiems neįdomu.

„Kadangi jie mokosi fizikos, chemijos, tai šitose vietose sunkoka, nes ir jų žinių lygis labai skirtingas, ir ne kiekvienas iš jų yra linkęs mokytis. Dalies jų tikslas yra net ne Lietuva“, – sakė Jono Stanislausko mokyklos-daugiafunkcio centro direktorius Vaidas Dranseika.

Tačiau viena disciplina sekasi itin gerai.

„Geografija. Žinau, kad jie labai gerai žemėlapy gaudosi, žino visas Europos Sąjungos valstybes ir paišo visokius grafikus“, – teigė V. Dranseika.

Mokytojos sakė, kad tiek mokyti, tiek mokytis – sudėtinga, tačiau pagrindinius lietuvių kalbos žodžius migrantai išmoksta greitai.

„Mes jau galime pakalbėti apie mokyklą, apie klasę, apie šeimą, apie dienos suskirstymą ir apie valgius“, – vardijo lietuvių kalbos mokytoja Danutė Stankevičienė.

„Visokių mokinių pasitaiko, įvairaus lygio. Yra labai pažengusių, kurie laisvai kalba, yra tokių, kurių žinios yra žemokos. Pradedame po truputį“, – kalbėjo anglų kalbos mokytoja Kristina Ivanovė.

Scanpix nuotr.

Išaugo poreikis darželiams

Už mėnesio migrantų vaikų laukia naujovė – vaikai galės eiti į darželius kartu su lietuvių vaikais, kurių amžius nuo dvejų iki penkerių metų. Ruklos socialinė darbuotoja sakė, kad darželių poreikis itin išaugo.

„Pas juos nėra kaip pas mus – po vieną du vaikus. Pas juos jeigu gimdyti, tai gimdyti daug – po keturis, po penkis. Daugiavaikės šeimos“, – šnekėjo G. Darvidaitė.

Daugiausia vietų darželiuose – bent 60 – reikėtų Rukloje. Tačiau daugiafunkcio centro direktorius sakė, kad poreikis didesnis nei įmanoma priimti.

„Iššūkis didokas. Mums trūksta ir specialistų. Darželyje, priešmokyklinio amžiaus vietose yra trylika laisvų vietų, ikimokyklinio ugdymo grupėse yra septynios laisvos vietos“, – tikino V. Dranseika.

Nors neretai girdima, kad vietų darželiuose trūksta ir lietuvių vaikams, tačiau ministerija sakė, kad ras vietų nelegalų vaikams ir darželių užteks.

„Darželių dažnai trūksta besiplečiančiuose mikrorajonuose, didžiuosiuose miestuose. Kituose darželiuose būna neužpildytų vietų. Šiuo atveju mes būtent ir kalbame apie tuos darželius, kuriuose yra neužpildytų vietų“, – tvirtino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleris Julius Lukošius.

Planuojama, kad migrantų vaikai į lietuviškus darželius turėtų pradėti eiti nuo kovo pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiki iniciatyva!

Puiki iniciatyva!  portretas
Jų tėveliai visą dieną būs ramūs, žinodami, kad vaikučiai saugūs ,nes atvyko siekti geresnio gyvenimo,išsilavinimo ,o ne egzistavimo .

Beprotis konservatorius

Beprotis konservatorius portretas
Kas čia keisto? "Neteisėtai sieną kirtusių migrantų...t.y. nusikaltėlių. Teisiamos partijos, tapusios "valdžia", privalo rūpintis nusikaltėliais. Prisiminkime ministerio žodžius..."“Kita vertus, jeigu būtume iš karto stabdymo politiką įjungę, stabdymo ir grąžinimo, tiksliau, apsukimo, kaip ten vaizdžiai sakoma, apsukami prie sienos, tai iš tikrųjų nebūtume gavę tokios europinės paramos iš kitų valstybių ir ne tik politinės, bet ir materialios…” NEBŪTŲ GAVĘ MATERIALIOS NAUDOS IŠ ES. O dabar jau jūs, mokesčių mokėtojai, rūpinkitės nusikaltėliais, ar ne?:) Greitai niekšeliai politikai prisimins, kad reikia sujungti gimines:) Prisiminkime vieno afgano žodžius: "Aš noriu, kad Lietuva priimtų dar 20 mano giminių":) Beje, kaip sekasi dirbti afganams iš Raseinių?:))) Greitai įsikurs atskiri rajonai (kaip Švedijoje, Prancūzijoje ir t.t.), kur vietiniams DRAUDŽIAMA įeiti. Tokia bus integracija į ES:)

Šitie vaikučiai

Šitie vaikučiai portretas
po 10m spjaudys ant Europos kultūros,tikėjimo ir įstatymų.Prancūzijoje patys nuožmiausi musulmoniški fanatikai-radikalai tai antros ,trečios kartos imigrantų prieauglis ,susibūrę getuose ir nekenčiantys eropinės civilizacijos .
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių