Ministerija patvirtino: Lietuva pervedė kompensaciją CŽV kalėjimo kaliniui

Lietuva pervedė Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) priteistą kompensaciją vienam iš Rugsėjo 11-osios išpuolių JAV organizatorių palestiniečiui Abu Zubaydah’ai (Abu Zubaidai) už neteisėtą kalinimą vadinamajame Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjime netoli Vilniaus.

„Abu Zubaydah’os surašytas įgaliojimas jo atstovei pateikti prašymą dėl jam priteistos kompensacijos sumokėjimo buvo legalizuotas apostile ir 2021 metų gruodžio 21 dieną kompensacija buvo išmokėta, pervedant pinigus į prašyme nurodytas sąskaitas“, – BNS informavo Teisingumo ministerija.

Ministerijos pateiktais duomenimis, gruodžio 21 d. į asmens prašyme nurodytą sąskaitą buvo pervesta 100 tūkst. eurų, dar 30 tūkst. pervesta jo atstovei teisininkei.

„Sausio 4 dieną gavome patvirtinimą, kad pinigai yra gauti, ir tą pačią dieną informavome Europos Tarybos komitetą, atliekantį teismų sprendimų vykdymo priežiūrą, apie kompensacijos sumokėjimą“, – nurodoma ministerijos pateiktoje informacijoje.

Teisingumo ministerijos Teisinio atstovavimo grupės vadovas Ričardas Dzikovičius BNS anksčiau yra sakęs, kad Abu Zubaydah’os advokatė yra pateikusi kalinio patvirtintą įgaliojimą pervesti pinigus.

„Kad mes galėtume atlikti kompensacijos pavedimą į pareiškėjo sąskaitą bei atsiskaityti su jo atstove teisininke, mums reikalingas tvarkingas įgaliojimas. Teisininkė jau turi įgaliojimą, tačiau pagal teisės aktų reikalavimus šis įgaliojimas turi būti apostilizuotas“, – sakė jis.

Iš viso EŽTT Lietuvai yra priteisęs sumokėti 130 tūkst. eurų: 100 tūkst. eurų – Abu Zubaydah’ai, 30 tūkst. eurų – jo atstovei.

Iš viso EŽTT Lietuvai yra priteisęs sumokėti 130 tūkst. eurų: 100 tūkst. eurų – Abu Zubaydah’ai, 30 tūkst. eurų – jo atstovei.

A. Zubaydah’a įtariamas prisidėjęs prie Rugsėjo 11-osios išpuolių ir šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Saudo Arabijoje gimęs palestinietis prieš daugiau nei trejus metus Europos Žmogaus Teisių Teisme laimėjo bylą prieš Lietuvą. Teismas nusprendė, kad jis neteisėtai laikytas slaptame kalėjime Lietuvoje.

Lietuva iki šiol nepripažįsta, kad šalyje veikė CŽV kalėjimas – 2016-aisiais tuometis teisingumo viceministras Paulius Griciūnas Strasbūro teisme sakė, kad pastatas Antaviliuose buvo žvalgybos paramos centras, bet ne kalėjimas ar sulaikymo centras.

2009-aisiais Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atliko parlamentinį tyrimą, tačiau paskelbė nenustatęs, kad CŽV sulaikyti asmenys buvo atvežti į Lietuvą, nors pripažino, kad sąlygos tam buvo.

2014-ųjų gruodį JAV Senatas paskelbė ataskaitą apie slaptus CŽV įkalinimo centrus. Joje minimas ir „violetiniu“ vadinamas centras, veikęs 2005–2006 metais. Žmogaus teisių gynėjai mano, kad šis centras veikė Lietuvoje, Antaviliuose, šalia Vilniaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Iš kaltų

Iš kaltų portretas
Kišenių turi būti

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Juk neirode, kad buvo tas kalejimas, tik prielaida dare, tai kodel ismokejo kompensacija? Truksta zodziu! Kita vertus, jeigu ismokejo ta kompensacija, tai vadinasi pripazino, kad toks kalejimas buvo.

Absurdo spektaklis kvailiams?

Absurdo spektaklis kvailiams?  portretas
CŽV už kaltinimą sumokėjo grynais(kam, kiek, kada, kodėl), o Lietuva mokesčių mokėtojų pinigais turi mokėti kompensaciją?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių