NATO standartus atitinkančios gynybos priemonėms VSAT kainuos 20 mln. eurų

Automatinių ginklų, liemenių ir kitų NATO standartus atitinkančių priemonių įsigijimui Valstybės sienos apsaugos tarnybai reikės 20 mln. eurų, sako tarnybos vadas.

„Mūsų bendras poreikis kalbant apie gynybą – apie 20 mln. eurų. (…) Poreikis pateiktas Vidaus reikalų ministerijai, yra diskusijos su Finansų ministerija“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas.

Stiprinti sienos apsaugą VSAT mato poreikį stebėdama Rusijos vykdomą agresiją Ukrainoje. Pagal įstatymus, tarnyba atlieka ir karinę funkciją.

„Turime užtikrinti ir pasirengimą gynybai, užtikrinti aprūpinimą pareigūnų šiuolaikine ginkluote, apsaugos priemonėmis. Mes keletą metų kalbame apie perginklavimą mūsų tarnybos pareigūnų, praėjusiais metais ir šiais metais tas darbas pradėtas, buvo skirtas finansavimas, kad galima būtų pereiti prie NATO standartus atitinkančių ginklų“, – sakė R. Liubajevas.

Naudoja sovietinius ginklus

Šiuo metu dalį priemonių VSAT perka kartu su kariuomene, ginkluotė bus pristatyta metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Anot vado, pirmiausia atnaujinami ginklai, kurie būtų naudojami šalies gynybai, nes šiuo metu pasieniečių naudojami AK tipo automatiniai ginklai neatitinka NATO standartų.

„Jei pilnai įgyvendinsime aprūpinimą ir panaudosime finansavimą, kuris skirtas – 3,5 mln. eurų, patenkinsime 40 proc. automatinių ginklų, 60 proc. poreikių dar nebus patenkinta”, – sakė R. Liubajevas.

Dalį apsaugos priemonių turime, bet pasenusios, neatitinka reikalavimų.

Jo teigimu, VSAT trūksta ir apsauginių liemenių, šalmų. Tokį poreikį jaučia ir ukrainiečių pasieniečiai, prašantys kolegų pagalbos, tačiau, anot vado, padėti nėra kaip, nes šių priemonių trūksta ir patiems.

„Pinigų nėra liemenėms, dėl to signalizavom Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje poreikius. Dalį apsaugos priemonių turime, bet pasenusios, neatitinka reikalavimų. Tos liemenės gali būti naudojamos vykdant policines funkcijas, sienos apsaugos funkcijas, bet neatitinka karinių standartų“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Jo teigimu, įsigijimus sunkina sudėtinga situacija rinkoje.

„Pavyzdžiui, kalbant apie liemenes, galima prognozuoti, kad šiemet nepavyktų fiziškai jų gauti, nes Europos ar pasaulio gamintojai nesugebėtų pagaminti tiek šarvinių liemenių, esant kariniam konfliktui Ukrainoje“, – teigė VSAT vadas.

Gali būti naudojamas gynybos biudžetas

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas žurnalistams teigė, jog dėl geopolitinės situacijos Baltarusijos siena galimos provokacijos, tad svarbu kuo greičiau užbaigti fizinio barjero įrengimą, taip pat sienos stebėjimų sistemos diegimą.

„Pareigūnai turi būti pasiruošę ir individualiai, ir technologiškai pasirengę atremti galimas provokacijas. Žinote, kad pasieniečiai karo padėties atveju tampa ginkluotųjų pajėgų dalimi“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Manome, kad visas biudžetas, krašto biudžeto gynybos suvokimas, kas yra virš dviejų procentų, turėtų būti traktuojamas kaip saugumas platesne prasme, ne tik kariuomenės kovinės galios, bet ir VSAT pajėgų stiprinimo galimybė“, – teigė jis.

Pirmininkas teigė, jog komitetas ketina Vyriausybei rekomenduoti atsižvelgti į VSAT išreikštą lėšų poreikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių