Vytis ant automobilio numerio gali užtraukti baudą?

  • Teksto dydis:

Mūsų istorinis simbolis Vytis nuo vasaros legaliai puikuotis galės ir ant transporto priemonių numerių. Seimas dėl to nubalsavo dar praėjusių metų vasarą. Apie šią naujovę, ar nuo rudens visi vairuotojai privalės keisti esamus numerius, LNK žurnalistas kalbino „Regitros“ generalinį direktorių Vaidą Dominauską.  

– Taigi greitai mūsų simbolis Vytis netrukus atsiras ir ant transporto priemonių numerių. Kaip jums kilo tokia idėja?

– Kaip visada, pagrindinis idėjų generatorius yra visuomenė. Šią idėją paskatino ir noras pabrėžti tautiškumą. Taigi transporto priemonių numeriai – vienas iš būdų, kur galima tai integruoti.

– Kasmet išduodama 400 tūkst. įvairių valstybinių transporto priemonių numerių. Kai kurie vairuotojai ir anksčiau, norėdami pabrėžti tautiškumą, patriotiškumą, klijuodavo Vyčio lipduką. Ar jie dėl to būdavo baudžiami?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Na, dėl baudimo reikėtų klausti policijos pareigūnų. Bet pritariu jums, kad noras išsiskirti visuomenėje yra gana populiarus reiškinys.

– Ir anksčiau būdavo galimybių pabrėžti tautiškumą, norą išsiskirti pasirenkant numerį su raidėmis LDK, simbolizuojančiomis Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Arba – LIT, taip referuodami į valiutą litą. Kokių dar variantų būdavo?

– Tų variantų būdavo įvairių. Vienos serijos populiaresnės, kitos mažiau. Kalbu apie numerių raides, kurių asociacijų klientai susiranda labai įvairių. Kalbant apie tautiškumo pabrėžimą, tai tos serijos su raidėmis LIT ar LDK, buvo vienos populiariausių.

– Kadangi mūsų numerių šriftas yra pats didžiausias ar vienas didžiausių Europos Sąjungoje (ES), tai kurioje vietoje mes įtalpinsime tą Vyčio ženklą? Ar jam atsiras vietos?

Pagal dabartinį parengtą projektą, Vytis numatytas viršutinėje numerio ženklo dalyje, kairėje pusėje.

 

– Mūsų komanda intensyviai dirba ties tuo, ne kartą buvo susitikusi ir tarėsi su Lietuvos heraldikos komisija. Tikiu, kad rado geriausią sprendimą, nes Vytis turi būti talpinamas garbingiausioje vietoje. Pagal dabartinį parengtą projektą, Vytis numatytas viršutinėje numerio ženklo dalyje, kairėje pusėje.

– Dabar toje valstybinio numerio pusėje yra raidės LT ir ES vėliava. Kurio simbolio bus atsisakyta, ar ką nors išmesime?

– Tikrai nieko neišmesime, viską galima pritaikyti. Kaip ir minėjau, diskusijų metu rastas vienas gražiausių sprendimų – Vytis bus garbingiausioje vietoje, bus matomas. Dėl to nesumažės nei raidžių, nei skaičių numeriuose. Niekas nenukentės.

– Ši praktika nėra nauja? Kiek žinau, Šveicarijoje jau seniai vairuotojai galėjo puikuotis savo valstybės herbu.

– Taip, be Šveicarijos yra dar keletas šalių. Vienas artimiausių pavyzdžių būtų Vengrija. Tačiau kalbant apie tautiškumo pabrėžimą, tai ES šalyse žengiami pirmieji žingsniai. Natūralu, nes reglamentavimas valstybėse yra skirtingas. Lietuvoje buvo priimtas įstatymas, leidžiantis Vytį integruoti į numerio ženklus. Dabar keliaujame šio projekto etapais. Klientai jau galės įsigyti sprendinį – tokius numerius – nuo rudens.

Vairuotojai tikrai neprivalės keisti valstybinio numerio, nes jie galios ir toliau.

– Ar ES neprieštarauja, kad mes taip išsiskirsime? Kur nors  užsienyje policija nestabdys ir neklaus, kas čia ant tų numerių puikuojasi?

– Tikrai ne. Dabar yra pagrindinė užduotis visa tai suderinti su visomis ES šalimis, kad viskas būtų teisėta, legalu ir nesukeltų vairuotojams problemų.

– Ar jau nuo rudens visi vairuotojai turės suskubti keisti valstybinius automobilių numerius? Senieji nebaglios?

– Vairuotojai tikrai neprivalės keisti valstybinio numerio, nes jie galios ir toliau. O tie klientai, kurie norės savo automobilį pažymėti nauju numeriu su Vyčiu, galės pasikeisti jau turimą numerio ženklą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oblius kupcinskas

Oblius kupcinskas portretas
Kupcinskas yra bukas kaip bato aulas. Is kur tokiu obliu atsirado? Rimtai neturi jis ka veikti?????

Uzvaldo

Uzvaldo portretas
Kvaila menkavertyste....

Eugenijus

Eugenijus portretas
O man patinka Stumbras
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių