Suvalgėte mirtinai nuodingą grybą? Įsidėmėkite šį valandų skaičių

  • Teksto dydis:

Vis daugiau grybautojų randa grybų ir mielai juos dideliais krepšiais tempia namo. Apie tai, ar visi grybai yra valgomi ir ar neturi medikai nuotykių, kokių yra turėję pernai, kai žmonės sąmoningai valgė musmires, LNK žurnalistas kalbėjosi su RVUL ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja, gydytoja toksikologe Gabija Laubner-Sakalauskiene.

– Ar turite apsinuodijusių grybais šiais metais?

– Ačiū Dievui, ne. Tikrai labai keista, kad tiek grybų miške irtiesą pasakius, mes turėtume džiaugtis, kad tiek mažai pacientų, kurie kreipiasi dėl apsinuodijimo. Tai arba tai yra tyla prieš audrą ir gal tikrai dar rugsėjis priešakyje ir visko gali būti, nes iš tikrųjų grybų sezonas iki spalio vidurio tęsiasi.

– Tas atvejis, kada vyras sąmoningai valgė musmires, jūsų akimis, yra išimtis ar gali būti tokių eksperimentų su savimi ieškančių žmonių?

– Ne vienas atvejis toks buvo ir net ne du. Labai įdomus reiškinys vyksta, kad žmonės svaiginasi būtent raudonosiomis musmirėmis, reikia atskirti, kad tai nėra tos pačios pavojingiausios žalsvosios. Labai daug informacijos apie tai buvo tiek pernai, tiek šiemet, ir labai daug apskritai atsiranda tų žmonių, kurie neva gydosi ir užsiima tokiomis tam tikromis mikrodozėmis iš šitų grybų. Tai tiesiog atsirado turbūt žmonių kategorija, kurie tapo sąmoningesni, o tie turbūt, kurie kaip vartojo, taip ir vartoja, tik mažiau kreipiasi. Nežinau, gal tiesiog jų bus ir dar, bet tikrai turėtumėte atskirti, kad tai yra nevalgomi grybai, bet jie nesukelia tų tokių labai sunkių sveikatai padarinių, kaip tie grybai, kurie turi savo organus taikinius – kepenis, inkstus, smegenis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Bet kodėl žmonės apskritai apsinuodija grybais – iš nežinojimo, iš įdomumo ar tiesiog per klaidą?

– Labai įvairūs atvejai. Dažnu atveju, jeigu tai yra atsitiktinis apsinuodijimas, tai apsinuodija visa šeima. Ir valgo, tarkim, tėvai, seneliai, vaikai, tai, aišku, jau liūdnesni atvejai, nes tikrai gali būti visa šeima labai stipriai apsinuodijusi. Kiti žmonės tiesiog susirenka grybus, kurių nepažįsta. Tai visada rekomenduoju, kai eini į mišką, žinoti ne tik tuos, kurie yra valgomi, bet tiesiog gal labiau netgi pasidomėti, kurie yra apskritai nerenkami ir nevalgomi grybai. Kiti atvejai yra regos sutrikimai, tarkim, su amžiumi atsirandantys – žmogus visą gyvenimą grybavo, tačiau jam daugiau nei 60-70 metų, ir atsirado regos sutrikimai. Kitas dalykas, kad grybai turi polinkį keisti savo išvaizdą ir kartais, tarkim, ypač jeigu žmonės neišmano, kad gali būti ūmėdė panaši į musmirę arba kad miške labai retai auga valgomi šampinjonai. Tai tokiais atvejais supainioja su tais grybais, kurie labai panašūs į tuos valgomus grybus.

– Kokie simptomai apsinuodijus grybais yra pirmieji, kad aš jau pajausčiau, kad prisivalgiau kažko netinkamo?

– Pirmiausiai tai prasideda virškinamojo trakto dirginimas. Tai reiškia, kad žmogus pradeda vemti, jį pykina, pradeda raižyti ir sukti pilvą, pradeda skaudėti pilvą ir prasideda viduriavimas. Jeigu tai yra tie grybai, kurie yra tik tokius simptomus sukeliantys, bet nėra mirtinai nuodingi, tai simptomai prasideda greitai po pavalgymo ir baigiasi pakankamai greitai. Jeigu užsitęsia šitie, mano minėti viduriavimas, vėmimas ir pilvo raižymas daugiau negu 8–10 val., tikrai labai reikėtų atkreipti dėmesį. Jeigu nesinori vykti į ligoninę, bent paskambinti Apsinuodijimų informacijos biurui, pasikonsultuoti, nes tikimybė, kad bus suvalgytas nevalgomas ir tikrai labai nuodingas grybas, yra didelė. Ir tada jau reikėtų kuo greičiau skirti priešnuodžius. Gerai, kad yra priešnuodžiai tokiems grybams.

– Kada yra patenkama į ligoninę?

– Turbūt dėl dviejų tokių didelių priežasčių. Pirma, kai šie simptomai – vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai bei pykinimas – užsitęsia, ir žmogus netenka labai daug skysčių. Tada tiesiog labai didelis silpnumas būna, žmogus gali  netgi sąmonę prarasti. Antra, kai tie simptomai užsitęsia ir įvyksta jau kažkokie organų pažeidimai, kaip kepenų ir inkstų. Tada žmogus pagelsta arba mato, kad jo šlapimo kiekis sumažėjo. Gali būti labai nespecifiška, žmogus gali galvoti, gal čia kažkokia kita liga, gal insultas įvyko ar kokios širdies problemos, ir tada kreipiasi į kitą specialistą. Bet, aišku, jeigu žmogus valgė grybus, visą laiką reikia tai vertinti kaip potencialiai pavojingą būklę.

– Sakoma, kad musmirės yra mirtinos, bet ar visi atvejai baigiasi mirtimi? Ar čia jau turime pažengusią mediciną, profesionalius gydytojus, kurie per kelias dienas tave ištrauktų iš tos nelaimės?

– Norėčiau pasakyti, kad tai nėra nuosprendis. Jeigu žmogus suvalgė mirtinai nuodingą grybą, labai svarbu kreiptis pagalbos. Mes turime maždaug geras 48 val. nuo to grybo suvalgymo pradėti priešnuodį. Jeigu laiku suteikiama pagalba, tikrai mirtingumas yra labai mažas.

– Esminis dalykas yra rinkti tik tuos grybus, kuriuos pažįsti, ir galiausiai juos tinkamai apdoroti.

– Na, tikrai taip. Ir dar vienas dalykas, ką atsiminti – minėjau, kad šeimos apsinuodija. Tačiau būna tokių situacijų, kai visa šeima valgė ir tik vienas susirgo. Tai irgi nereikia galvoti, kad visi valgėm ir visiems kitiems gerai, o man čia tik blogai, tai turbūt ne grybai. Kartais taip atsitinka, kad iš viso puodo tik tam vienam žmogui tenka tas nuodingas grybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
Jonai, kepk ir tu- ir valgyk ..pažiūrėsi kiek ilgai tempsi, kad ir seime nedirbdamas )

Jonas

Jonas  portretas
Ji kepa musmires ir, pasistiprinusi dirba pluša seime . Briedžiai prieš pasibadymą irgi ėda musmires, kad būtų aršesni.

cha

cha portretas
taigi dziovint ir niuxint reikia :D
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių