Nors Baltarusijos pasienyje darbai eina į pabaigą, pripažįsta: nėra neįveikiamų barjerų

  • Teksto dydis:

Fizinio barjero statybos pasienyje su Baltarusija jau visiškai artėja prie pabaigos. Koncertinos tvoros jau baigta daugiau nei 99 proc. Naujos tvoros – apie 94 proc. Apie padarytus darbus ir finišą pokalbis su „EPSO-G“ atstovu Antanu Bubneliu.

– Kaip sekasi fizinio barjero statybos?

– Geroji žinia – projektas jau prie finišo. Maždaug mėnuo liko iki įgyvendinimo pabaigos. Rugsėjo 1-ajai esame įpareigoti pabaigti. Atrodo, tikrai spėsime laiku. Tilpsime į numatytą biudžetą, nors iššūkių yra. Projekto pabaiga yra vienas iš sunkiausių momentų. Lietuva yra labai įvairi, pasienis irgi, yra visokiausių gamtinių sąlygų – ir pelkių, vandeningų vietų. Visur, kur pasieniečiai mano, kad galima kirsti sieną, statomas barjeras ir nesvarbu, kokios sąlygos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Iššūkis, kad tvorą dar gadina. Kaip?

– Tai pavieniai atvejai. Dažniausiai tai buvo, kai nebuvo tvoros segmentų, tik koncertinos prizmė. Tuomet buvo santykinai lengviau ją prakirpti ir kirsti sieną. Tai darydavo migrantai, jiems dažnai padėdavo Baltarusijos pasieniečiai. Pastačius segmentus, tai gerokai sudėtingesnis uždavinys. Tiesa, sugadinimų pasitaiko, bet, kol vykdome projektą, mes juos pataisome.

– Ar yra tikimybės, kad užbaigsite anksčiau nei galutinis terminas?

– Liko mėnuo. Yra nemažai vietų, kur daug įvairių iššūkių. Projektą planuojame baigti laiku. Aišku, norime tai padaryti kuo skubiau. Reikia nepamiršti, kad projekto planai buvo itin ambicingi – buvo numatyti maždaug metai daugiau nei 500 km projektui.

Sugadinimų pasitaiko, bet, kol vykdome projektą, mes juos pataisome.

– Kaip atrodo užbaigtas projektas?

– Matome koncertinos prizmę, t.y. iš šešių ritinių sudarytą barjerą. Ant žemės guldosi trys ritiniai, ant jų du, ant jų viršaus dar vienas. Statosi visiškai prie pat valstybės sienos. Šalia prizmės statomi kuolai ir prie jų veržiasi tvoros segmentai, viršuje taip pat montuojama viena koncertinos juosta. Prie valstybės sienos ženklų statomi varteliai, kad galėtų pasieniečiai prireikus prieiti.

– Jei prakirptų koncertiną, ar įmanoma prieiti prie tvoros?

– Gali prieiti, tačiau ji yra speciali, itin siaurais tarpais, ją kopti sudėtinga, ji 4 m ir su koncertina viršuje. Nėra neįveikiamų barjerų, tačiau tai padaryti sudėtinga, užtrunka. Aplink yra kamerų, kurios stebi, ar nedaroma pažeidimų.

– Ar buvo bandymų perlipti?

– Tai geriau pakomentuotų pasieniečiai. Mano žiniomis, buvo bandymų. Tačiau tai užtrunka, ypač jei keliauja daugiau žmonių ir su daiktais, vaikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių