A. Lukašenka giriasi, kad pas juos plūsta alkani lietuviai, tačiau padėtis pasienyje rodo ką kitą

  • Teksto dydis:

Baltarusija vis giriasi, kad dėl bevizio režimo į jų šalį plūsta neturintys ko valgyti lietuviai ir latviai. Netgi lenkai. Esą nuo balandžio vidurio Baltarusijoje apsilankė beveik šimtas tūkstančių lietuvių. Į pasienio punktą nuvykęs žurnalistas Vytautas Dumbliauskas ten sutiko daugiau baltarusių nei lietuvių, pranešama LNK reportaže.

Į Baltarusiją daugiausiai važiuoja turintys ten giminių.

„Pas gimines, kapinės ten yra. Dabar atostogausiu“, – sakė moteris.

Tačiau kartu ir apsiperka.

„Aš vaikiškų produktų perku: košyčių, pieno mišinukų, kadangi ten pigiau ir kokybiškiau“, – kalbėjo kita moteris.

Degalai ten – pigesni. Dar nemažai žmonių į Baltarusiją važiuoja tam tikrų paslaugų.

„Važiuoju pas stomatologus gydytis dantis, ten žymiai pigiau“, – teigė kita gyventoja.

Tačiau kiti lietuviai Baltarusijoje stebuklingų kainų nemato.

„Kainos jau yra net didesnės nei pas mus. Pavyzdžiui, drabužius pirkti jau pas mus labiau apsimoka“, – sakė lietuvė.

Baltarusija nuo balandžio vidurio įvedė bevizį režimą. Aliaksandro Lukašenkos režimas skaičiuoja, kad nuo to laiko Baltarusiją aplankė beveik 100 tūkst. Lietuvos piliečių.

Mūsų institucijos konkrečių žmonių neskaičiuoja, tačiau vykstančių į Baltarusiją skaičius tikrai išaugo.

„Skaičius iš karto padidėjo trigubai, kadangi bevizis režimas lėmė, kad turintys giminių Lietuvos piliečiai važinėti ten pradėjo dažniau“, – kalbėjo Kenos užkardos vado pavaduotojas Ryšardas Juckevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Lietuvos skaičiai rodo, kad per balandžio, gegužės ir birželio mėnesius Baltarusijos sieną Lietuvos piliečiai kirto 225 tūkst. kartų į abi puses. Tačiau tai nereiškia, kad tiek žmonių ir važiavo. Vienas žmogus į Baltarusiją galėjo suvažinėti ir dešimt kartų.

Tačiau baltarusiai mūsų sieną kerta dar dažniau nei lietuviai. Per šiuos tris mėnesius tai padarė daugiau nei 350 tūkst. kartų.

„Baltarusijos piliečių bent keliais tūkstančiais keliauja daugiau nei Lietuvos piliečių“, – tęsė R. Juckevičius.

Į Baltarusiją vykstančių lietuvių skaičiaus augimą mūsų tarnybos sieja ne tik su beviziu režimu. Esą po labai ilgos pertraukos buvo atšaukti su koronavirusu susiję apribojimai. Taip pat prasidėjo vasara. Pasienio punkte su baltarusiškais numeriais kur kas daugiau.

„Atvažiavome darbo reikalais. Kaune dirbame tarptautinių reisų vairuotojais“, – sakė Baltarusijos pilietis.

Kiekvienas žmogus gali būti įdomus Baltarusijos žvalgybos tarnyboms.

Kiti baltarusiai atvažiuoja apsipirkti.

„Anksčiau ten dirbau, o dabar atėjo tokie laikai, kad į Lietuvą reikia atvažiuoti tam tikrų prekių. Atsarginės automobilių dalys Baltarusijoje – didelis deficitas. Alyva mūsų šalyje kainuoja labai daug. Net nelabai ir rasi“, – pasakojo kitas baltarusis.

„Tiesiog pasivaikščioti po miestą, nusipirkti ko nors įdomaus. Labai patinka lietuviška kava. Taip pat įvairūs vitaminai, papildai, šampūnai“, –  kalbėjo dar vienas Baltarusijos gyventojas.

„Manau, kad kainos susilygino. Gal tik kruopos ir druska Baltarusijoje pigiau. Bet tai – išimtis iš taisyklės. Į Lietuvą atvykstame apsipirkti tokiuose prekybos tinkluose, kurie iš mūsų jau išėjo, pavyzdžiui, „Ikea“, – sakė kitas baltarusis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija į Baltarusiją vykti nerekomenduoja. Politikai įspėja, kad įdomūs Baltarusijos žvalgybai gali būti ir su politika ar valstybinėmis institucijomis nesusiję žmonės.

„Kiekvienas žmogus gali būti įdomus Baltarusijos žvalgybos tarnyboms. Todėl važiuojant aplankyti gimines ar kapus reikia turėti omenyje, kad tu gali pakliūti į tam tikras situacijas“, – kalbėjo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Bevizį režimą Baltarusija yra pratęsusi iki šių metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

realiai

realiai portretas
Kad lietuviai plūsta į Baltarusiją pirkti pigesnių maisto produktų tai neabejotinas faktas, kad jie "alkani" gal kiek perdėta, nes tada lenkai turėtų sakyti, kad lietuviai badauja :) Realiai, tiek baltarusiai, tiek lenkai labai patenkinti lietuvių atvežtais pinigais.

as

as portretas
ne is gero gyvenimo ten vaziuojama

Nebutu

Nebutu portretas
ribojimu kertant siena - lietuviai jau visa Baltarusija butu ispirke. O dabar,kada vezk pasienieciui kita tiek,kiek sau,viskas brangsta dvigubai!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių