Ortodoksų vadovas iš kunigų luomo pašalino atsiskirti nuo Maskvos siekusį G. Sungailą

  • Teksto dydis:

Lietuvos ortodoksų bažnyčios metropolitas Inokentijus dekretu iš kunigų luomo pašalino balandžio mėnesį iš pareigų atleistą ir atsiskirti nuo Maskvos siekusį kunigą Gintarą Sungailą, ketvirtadienį pranešė Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos kanceliarija.

Sprendimas priimtas remiantis bažnytinio teismo išvada. Ja G. Sungaila pripažintas kaltu dėl bažnytinių nusižengimų.

Teismo sprendimu, G. Sungaila sulaužė priesaiką, pateikė melagingus pareiškimus, nepakluso vyskupui, vykdė visuomeninę veiklą be vyskupo palaiminimo, vykdė schizmatinę veiklą, organizavo perėjimą į kitą bažnytinę jurisdikciją be vyskupo leidimo, diskreditavo kitus vyskupus ir kunigus.

„Viskas buvo daroma slaptai, už vadovybės akių. Kanoninis perėjimas į kitą bažnyčios jurisdikciją vykdomas su savo vyskupo palaiminimu, tačiau tokiu prašymu niekas į mane nesikreipė“, – pranešime cituojamas metropolitas Inokentijus.

Pagal nuostatus G. Sungaila į teismą buvo šaukiamas tris kartus, tačiau neatvyko, sprendimas priimtas jam nedalyvaujant.

Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos vadovas, metropolitas Inokentijus iš pareigų G. Sungailą atleido balandžio 28 dieną. Pastarasis kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams.

Pasak dvasininko, būtent dėl to ir sulaukė Bažnyčios sankcijų, tačiau Lietuvos ortodoksų vadovai tai neigė.

2018 metų spalį Konstantinopolio ekumeninis patriarchatas paskelbė negaliojančiu 1686 metais įvykusį Ukrainos stačiatikių prijungimą prie Maskvos patriarchato ir dar kartą patvirtino, kad kaip motininė bažnyčia, Konstantinopolis turi teisę ir tęs procedūras dėl autokefalijos (nepriklausomybės) Ukrainos stačiatikių bažnyčiai suteikimo.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.


Šiame straipsnyje: Gintaras SungailaLietuvos ortodoksų bažnyčiakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių