Pagrindinis jaunimo žinių šaltinis – socialiniai tinklai, vyresnių gyventojų – televizija

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų, ypač vyresnio amžiaus, patikimiausiu žinių šaltiniu laiko visuomeninę televiziją bei radijo stotis, tuo metu jaunimą naujienos daugiausiai pasiekia per socialinius tinklus, rodo naujausi  „Eurobarometro“ apklausos duomenys.

Jos duomenimis, apie 56 proc. lietuvių visuomeninį transliuotoją ir radiją laiko patikimu žinių teikėju, panašus ir Europos Sąjungos šalių rodiklis – 49 proc.

Tradiciniais transliuotojais ir spauda, įskaitant jų internetinį turinį, ES gyventojai pasitiki labiau negu internetiniais naujienų portalais ir socialinės žiniasklaidos kanalais.

Apie 28 proc. lietuvių pasitiki rašytine žiniasklaida – naujienų portalais, laikraščiais ir kt. Tuo metu Europos Sąjungos šalių vidurkis siekia 39 proc. Mažiausiai šalies gyventojai pasitiki socialiniais tinklais bei nuomonės lyderiais (influenceriais) (8 proc.).

15-24 metų amžiaus Lietuvos jaunimą naujienos daugiausiai pasiekia per socialinių tinklų platformas ir tinklaraščius (65 proc.). Jaunieji respondentai ES vidutiniškai dažniausiai rinkosi televiziją (58 proc.), tačiau taip pat yra linkę naujienas sekti socialinės žiniasklaidos platformose ir tinklaraščiuose: jomis naudojasi 46 proc. asmenų 15–24 metų amžiaus grupėje, palyginti su 15 proc. asmenų nuo 55 metų amžiaus grupėje.

Per pastarąsias septynias dienas 70 proc. Lietuvos gyventojų tarp dažniausiai naudojamų žiniasklaidos priemonių nurodė televiziją, pusė – naujienų portalus, trečdalis – radiją. Mažiausiai, aštuoni procentai gyventojų, nurodė skaitę spaudą.

Panaši statistika ir kitose Europos Sąjungos šalyse. Televizija ES šalyse (75 proc.) yra pagrindinis žinių šaltinis, rodo apklausos duomenys. Ji ypač populiari tarp vyresnių piliečių (daugiau nei 55 m.). Antri pagal populiarumą ES yra naujienų portalai (43 proc.), trečias – radijas (39 proc.), o ketvirti – socialiniai tinklai bei tinklaraščiai (26 proc.). Penktą vietą užima spauda – vienas iš penkių respondentų (21 proc.) laikraščius ar žurnalus mini kaip pagrindinį naujienų šaltinį.

Lietuviai rečiau susiduria su dezinformacija

11 proc. Lietuvos gyventojų teigė per pastarąsias septynias dienas dažnai asmeniškai susidūrę su dezinformacija ir netikromis naujienomis. Trečdalis apklaustųjų nurodė su dezinformacija susiduriantys tik kartais.

Tuo metu ES daugiau kaip ketvirtadalis respondentų (28 proc.) mano, kad per pastarąsias septynias dienas jie labai dažnai ar dažnai susidurdavo su dezinformacija ar melagienomis. Daugiausia tokių atsakymų gauta iš respondentų Bulgarijoje – 55 proc. jų teigė su jomis susidūrę dažnai ar labai dažnai.

„Eurobarometro“ apklausa parodė, kad labiausiai ES piliečius domina nacionalinės politikos temos – taip teigė pusė respondentų, tačiau nuo jų nedaug atsilieka Europos ir tarptautiniai reikalai (46 proc.) bei vietinės žinios (47 proc.).

Bendrovė „Ipsos European Public Affairs“ kiekvienoje iš 27 ES valstybių apklausė į reprezentatyviają imtį atrinktus ES piliečius, kurių amžius – 15 metų ar daugiau.

Šiemet balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje iš viso buvo apklausti 52 347 asmenys, iš jų Lietuvoje 1012. Apklausos vyko internetu. ES rezultatai apskaičiuoti atsižvelgiant į kiekvienos apklausoje dalyvavusios šalies gyventojų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
Na jau na jau . Esu iš vyresnės dalies . tačiau tv skleidžiama propaganda ... Yra kitu mažiau nusimelavusių info šaltinių

Ir ką?

Ir ką? portretas
Tikėjotės, kad per 32 metus užaugs nauja karta? Ir užaugo. Beraščiai, narkomanai, mažametės prostitutės ištvirkintos Nuosavų artimų giminaičių, turtingesnių dukros, panašios į srutų bačkos ir apžėlusios kaip gyvuliai, apsigimimų ir padiligoję, iš 10 nėra net 2 bent kiek arčiau normalumo ir tai oficiali statistika. Žinios tokiems nedalinamos. Jiems dalinami mobilieji telefonai, kad gautų programėles kur pranešama ką daryti ir kaip, nes mąstyti jie nesugeba ir užaugo kolektyviniai debilais, niekada nebeprasiblaivančiais nuo kvaišalų ir užsirijusiais pasenusių maisto produktų, kuriuos prancūzai ar vokiečiai prieš penkiolika metų nurašė į atliekas

Anonimas

Anonimas portretas
Pagrindinis jaunimo žinių šaltinis turetu buti NE socialiniai tinklai ir gatve o MOKYKLA . o vistas toliau tai NUOTOLINIO MOKYMO PASEKMES !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių