Panevėžio rajono gyventojai stebi įtartinus svetimtaučius: gal jie – nelegalai pabėgėliai?

  • Teksto dydis:

Panevėžio mieste ir rajone jau kurį laiką gyventojai stebi įtartinus svetimtaučius, kurie fotografuoja privačius kiemus ir jame esantį turtą. Panevėžiečių klausinėjami vyrai kalbų vengia, dingsta, o vienoje seniūnijoje gyventojams pavyko tokius sulaikyti, seniūnui ištardyti ir įsitikinti, kad svetimšalių slampinėjimas prie gero neveda. Nors policija įtariamųjų nesulaikė, bet praneša, kad pastarąjį mėnesį labai padaugėjo vagysčių, todėl ragina kurti saugios kaimynystės grupes, pasakojama LNK reportaže.

Vartai ir durys kaime įprastai nerakinamos, tačiau nuo dabar – kitaip.

„Dabar jau rakinu. Reikia kažkaip apsisaugoti“, – sakė Paįstrio gyventojas Vytautas.

Paįstrys – seniūnija prie Panevėžio, pirma užmačiusi svetimtaučius, fotografuojančius mašinas, kiemus. Vietiniai žmonės konkretūs. Vyrai dėl aiškumo susistabdė tamsaus gymio ateivius ir iškvietė seniūną. Pastarasis – dar konkretesnis.

„Paprašiau, kad šiek tiek palaikytų, užblokavome stotelę, iškvietėme policiją ir pradėjome dialogą“, – kalbėjo Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas.

Svečiai prisistatę kaip iš Ukrainos.

„Teigė, kad iš Zakorpatės miesto. Sakiau, kad nėra tokio miesto. Tada sakė, kad iš Užgorodo. Užskaitėm. Teigė, kad ieško darbo. Sakau, kad valio, važiuojam rinkti akmenų, šokam į mašiną, važiuojam pas ūkininką. Paklausė, ar daug moka. Klausiu, o kiek jie nori gauti. Jie nežino“, – tęsė V. Šležas.

Kuo toliau – tuo įdomiau. Seniūnas pradėjo laukti policininko, o ukrainiečiai, neva, savo viršininko.

„Paklausiau, kokia jie kalba bendrauja. Pasakė, kad jie – Ukrainos vengrai. Aš pernai metais po Vengriją daug keliavęs, bendravęs su žmonėmis, keletą frazių pramokęs. Aš su jais pradėjau vengriškai kalbėti, o jie – tyli pasimetę“, – pasakojo V. Šležas.

Atsitokėję vyrai pradėjo kalbėti, kad Vengrija – didelė, dialektų yra daug. Kadangi dokumentai įtarimų nesukėlė, policija svetimšaliams palinkėjo sėkmės, o seniūnui kone teko atsiprašyti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Čia yra žvalgai. Švarūs, gražūs, beveik kaip turistai, vos ne fotografuoja gėlių darželius. Paskui atiduoda analitikams, paskirsto maršrutus, o po savaitės pradeda dingti daiktai“, – sakė V. Šležas.

Rožyno bendruomenė – ne pėsčia. Iš mašinų filmuoja ir fotografuoja įtartinus tamsaus gymio žmones ir skelbia internete. Čia nuotaikos – karingos.

„Į dūdą ir viskas“, – sakė gyventojas.

„Privažiavau artyn, tai du vyrai su labai gerais telefonais, aš net nustebusi buvau. Kiek išlipau ir bandžiau kalbinti, jie ėjo tolyn, nė vieno žodžio“, – kalbėjo Rožyno bendruomenės pirmininkė Romalda Šerplienė.

Šiame kvartale pastarąjį mėnesį apvogti keli kiemai: iškraustytos mašinos, išnešti dviračiai, paspirtukai.

„Neatmesčiau galimybės, kad gal jie – nelegalai pabėgėliai. Galbūt pas ką nors apsistoję, galbūt su kažkuo bendrauja“, – tęsė R. Šerplienė.

Policija patvirtino, kad vagystės suintensyvėjo, tačiau įtariamųjų kol kas nerasta, todėl neaišku, ar tie.

„Žmonėms nėra uždrausta viešoje vietoje filmuoti ir fotografuoti bei stebėti aplinką. Bet pamačius tokius asmenis, jeigu jie yra įtartini, per daug stebi aplinką, tai visada kviečiame pranešti“, – kalbėjo Panevėžio policijos atstovas Tadas  Martinaitis.

Taip pat policija skatina kurti saugios kaimynystės grupes. Nukrypti nuo įstatymų, kaip būna kaime, nepataria.

„Prieš kelis metus buvo įvykis, kai buvo pagauti telefoniniai sukčiai. Jie buvo prilupti, surišti, supakuoti su kaspinukais ir atiduoti policijai“, – pasakojo V. Šležas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kad taip kvailus lietuvius kokioj Turkijoj koks Achmetas patampytų, policiją iškviestų....lietuviškom qrvom maišus ant galvų užmautų....

Ačkarikas

Ačkarikas  portretas
Kaimiečiai turistų nematę. Jautiesi turbūt lyg į kokį zoologijos sodą atvažiavę vargšai.

Ziabkinai

Ziabkinai portretas
Daryk tvarka !
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių