Panevėžyje trys valandos be elektros virto trimis paromis: gyventojai pyksta – atėjo akmens amžius

  • Teksto dydis:

Panevėžio gyventojai stebisi, kad kitur elektrą įjungia ir miške, o čia – viduryje miesto – trečią parą palikti likimo valiai be elektros. Šiais laikai be elektros negali nei maisto gamintis, praustis, neveikia šaldytuvai. Su tokiais sunkumais susidūrė keletas Panevėžio gyventojų, praneša LNK.

Kai problema elektros stulpas, pirmiausia žmonės gelbėja maistą. Kooperuojasi į vienintelį šaldytuvą, kuris bent valandai šaldomas veikiant generatoriui. Elektros generatorius panevėžiečiai perka ir nuomojasi, nes, be šaldytuvo, reikia daugiau.

„Kiek žinau, įstatymiškai visas reikalas turėjo būti sutvarkytas per tris keturias valandas. Šeštadienį jau turėjo būti elektra. Ačiū Dievui, šiandien pirmadienis. Trečią parą neturime elektros, negalime maudytis, gamintis maisto, patiriami materialiai nuostoliai, kadangi neveikia šaldytuvai“, – vardijo panevėžietė Daiva.

Gyventojai skaičiuoja, kad be elektros sėdi maždaug 40 šeimų, yra ligotų 90-mečių.

„Nėra elektros. Akmens amžius. Jeigu dar susirgtum, kaip naktį atvažiuotų gydytojas patamsiai?“ – retoriškai klausė panevėžietis Dalius.

Šios gatvės gyventojams pasidarė tamsu, kai automobilis atsitrenkė į elektros stulpą. Stulpas liko, bet nubyrėjo seni laidai ir detalės.

„Automobilis šeštadienį atsitrenkė į elektros linijos stulpą ir automatiškai nukrito laidai su apsaugomis ir tvirtinimais“, – situaciją komentavo VMU Panevėžio regiono padalinio vadovas Giedrius Bronušas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Kad nukritę laidai neprišauktų bėdos, urėdija išjungė elektrą. Taip gyventojai liko be jos. Urėdijai numuštas stulpas įtakos neturėjo, kadangi administracijos pastato stulpas – kitas.

Anot G.Bronušo, dar sovietmečiu prie urėdijos buvo įkurta darbuotojų gyvenvietė, į kurią elektra buvo tiekiama iš urėdijos pastotės, t. y. gyvenvietė buvo urėdijos dalis. Nors urėdijos gyvenvietės seniai nėra ir čia gyvena visai kiti žmonės, tačiau elektros priklausomybė urėdijai liko.

„Kai koks gedimas yra, negalima nieko prisikviesti, nes priklausome urėdijai ir ji turi tvarkyti. Tai sena avarinė linija“, – aiškino panevėžietis Dalius.

Vienas laidas toks, kitas – anoks. Kai pučia vėjas, eina kibirkštys.

„Vienas laidas toks, kitas – anoks. Kai pučia vėjas, eina kibirkštys. Niekam nerūpi“, – stebėjosi panevėžietis Romualdas.

Panevėžio regiono urėdas pripažįsta, kad tiekti elektrą gyventojams visai ne jų darbo sritis, bet paveldėjimas, kurio būtų gerai atsisakyti. Avarinės tarnybos tikrai nėra, elektrikus samdo patys.

„Norint atsisakyti reikia, kad žmonės turėtų alternatyvų elektros tiekimą. Negalima vieną dieną paimti ir pasakyti, kad neturės šiandien elektros. Šie klausimai turi būti suderinti su elektros tiekėjais, miesto savivaldybe. Dabar tai ir darome“, – aiškino G.Bronušas.

Anot gyventojų, bandymų atiduoti sutrūnijusias linijas buvo.

„Prieš penkiolika metų buvo kipišas, kad jau atjungsime. Tačiau įstatymai leidžia mums gyventi ir taip nutilo. Linija sena, nenori priimti elektros tinklai. Ji avaringa, kabelį keitėme patys“, – pasakojo Romualdas.

Urėdo teigimu, elektros ūkis tikrai bus pertvarkomas. Panašiai buvo ir su vandens bokštu Piniavoje, iš kurio miškininkai gyventojams ilgai tiekė vandenį, kol jis buvo perduotas savivaldybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ukrainoje

Ukrainoje portretas
kai kur apskritai nėra elektros, ir nieko. Jei Tėvynę myli - pekentėsi truputį.

Patarimas

Patarimas portretas
Pratinkitės. Greit taip ir gyvensit. Akmens amžiuj. Prie prezidento Gabriuko.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių