Pokalbis „Kauno dienos“ studijoje: ES veržia ekonominę kilpą ant Rusijos kaklo

  • Teksto dydis:

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi Europos komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

Europos komisija yra Europos sąjungos vykdomoji institucija, inicijuojanti bei prižiūrinti Europos teisės aktus ir jų įgyvendinimą. Europos komisijos atstovybės yra tarsi ES akys, ausys ir balsas šalyse narėse.

Kaune M.Vaščega lankėsi dėl humanitarinės pagalbos žmonėms, bėgantiems iš karo siaubiamos Ukrainos. Tuo pačiu tai buvo puiki proga iš pirmų lūpų išgirsti atsakymus į daugeliui rūpimus klausimus: kodėl Ukraina vis dar nėra ES nare ir kada ja gali tapti? Koks likimas laukia Europoje areštuotų Rusijos oligarchų turtų? Kiek realu, kad Europa sukurs savo kariuomenę? Koks pagalbos planas Ukrainai, kurią reikės atstatyti po karo? Ir, bene svarbiausias, – kada Europa nustos finansuoti Rusijos diktatorių „naftos doleriais“?

Beje, atsakymas į šį klausimą labai konkretus: jau šiais metais Europos Sąjunga planuoja iš Rusijos naftos, dujų ir anglių pirkti dviem trečdaliais mažiau, nei iki šiol. Palyginimui, 2020 metais, pasak leidinio „Politico“, ES už naftą ir dujas Rusijai sumokėjo 64 mlrd. dolerių, kas praktiškai prilygsta jos metiniam kariniam biudžetui arba 40 tūkstančių tankų.

 

 


Šiame straipsnyje: Marius VaščegaESsankcijoskaras UkrainojeDujosnaftaKauno dienos studija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių