Prasideda tradicinė aplinkosauginė akcija „Lašiša“

  • Teksto dydis:

Antradienį prasideda tradicinė kasmetė aplinkosauginė akcija „Lašiša“, kuria siekiama užtikrinti lašišų ir šlakių apsaugą jų migracijos ir neršto vietose.

Akcija iki lapkričio 15 dienos vyks visoje šalyje, ypač daug dėmesio bus skiriama Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regionui, Šventosios (pajūrio), Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos, Siesarties, Vilnelės upėms ir jų intakams. Taip pat bus tikrinami šalia šių vandens telkinių esantys privažiavimai ir keliai.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai organizuos reidus ir budės lašišų ir šlakių migracijos ir neršto vietose, stabdys ir tikrins, ypač tamsiu paros metu, žvejybos reikalavimų pažeidimais įtariamų asmenų transporto priemones. Aplinkosaugininkams talkins Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Viešojo saugumo tarnybos  ir kitų tarnybų pareigūnai.

Itin sumažėjus lašišų ištekliams, praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje jos buvo įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Į nerštavietes migruojančios lašišos ir šlakiai susiduria su daug kliūčių – užtvankomis, hidroelektrinėmis, kabliaujančiais ar tinklais žuvis gaudančiais brakonieriais. Pasak Aplinkos ministerijos, būtent brakonieriai labiausiai trukdo atkurti laukinių lašišų išteklius.

Kai kuriose užtvankose, elektrinėse yra įrengti žuvitakiai – žuvų pralaidos. Teisės aktai reikalauja, kad jie lašišinėse upėse funkcionuotų nuo rugsėjo 1 iki gruodžio 31 dienos ir sudarytų sąlygas žuvims pasiekti nerštavietes.

Aplinkos ministerija per šiemetinę lašišų apsaugai skirtą akciją kviečia gyventojus bei žvejus, pastebėjusius brakonieriavimo atvejus, nedelsiant apie tai pranešti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Šventos upinės karvės - lašišos , šventos apeigos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių