R. Požėla: dėl suprastėjusios emocinės visuomenės sveikatos dažnai nukenčia vaikai

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad suprastėjusi visuomenės emocinė sveikata koronaviruso pandemijos metu pasireiškia buitiniais konfliktais, kurių metu nukenčia vaikai. Tokie atvejai, pastebi R. Požėla, fiksuojami ne tik įvairioms institucijoms jau žinomose probleminėse, tačiau iš pažiūros ir tvarkingose šeimose.

„Natūralu, mes fiksuojame daugiau smurto artimoje aplinkoje – kalbame apie išaugusius skaičius. Preziumuojame, kad kiekvienu atveju, kai šioje aplinkoje yra nepilnamečiai asmenys, vaikai, jie tampa nukentėjusiaisiais asmenimis. Galima teigti, kad vaikai yra padidintas taikinys koronaviruso pandemijos laikotarpiu Lietuvos šeimose“, – pirmadienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė policijos generalinis komisaras.

Pasak jo, dažnai konfliktai namuose įvyksta, kai yra vartojamas alkoholis, tačiau tai, pastebi R. Požėla, pasitaiko ne tik probleminėse šeimose.

„Yra įvairios situacijos, kai yra probleminės šeimos, ten įdirbis tiek policijos, tiek vaikų teisių specialistų gali būti didesnis, bet yra tokių situacijų, kai dėl įvairių trinčių namuose, nors atrodo, kad tai normali, tvarkinga šeima ir jokių pranešimų policija nėra gavusi, tačiau kažkas nutinka, įvyksta. Dažniausia tai būna susiję su lėbavimu, neatsakingu alkoholio vartojimu. Konfliktas, fizinis smurtas, šalia to vaikai – ir turime ikiteisminį tyrimą su nukentėjusiais vaikais“, – teigė R. Požėla.

Policijos vadovo teigimu, emocinis „įsielektrinimas“, kai žmonės sunkiai susitvarko su savo psichologine būkle, jaučiamas visame pasaulyje. Tai, anot jo, pasireiškia ir keistais renginiais, sąmokslo teorijų vystymu.

„Įsielektrinimas tikrai bus jaučiamas, ir tai ne vien mūsų valstybės fenomenas. (...) Ką mes matome, tai įvairūs keisti renginiai organizuojami, kuriuose puoselėjamos, kuriamos sąmokslo teorijos, dalinamasi netikromis žiniomis, mano minėta nusikalstamumo suvestinė, įvairūs skundai – visa tai piešia paveikslą, kad dalis žmonių ne visiškai pasirengę atėjo į karantininį laikotarpį ir toliau kovoja su savo problemomis. Kovoja taip, kad įtraukia ne tik savo artimus asmenis, bet ir teisėsaugos institucijas“, – sakė R. Požėla. Jis patikino, kad policija stebi elektroninę erdvę, bando identifikuoti nusikalstamas veiklas, dėl to, pasak komisaro, mato tam tikras sąmokslo teorijų kūrimo tendencijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių