R. Račienė po susitikimo su prezidentu: tikiuosi, kad Seimas pasistengs dėl Partnerystės įstatymo

  • Teksto dydis:

Už LGBTQ teises kovojanti Rasa Račienė susitikusi su prezidentu Gitanu Nausėda sako aptarusi galimus spendimus dėl homoseksualių porų santykių įteisinimo ir tikisi, kad Seimas sutars dėl visoms pusėms priimtino partnerystės reglamentavimo.

R. Račienė taip pat teigė, kad kaip LGBTQ vaiko mama per pokalbį su prezidentu ji jautėsi išgirsta, tik valstybės vadovas išsakė nerimą dėl susipriešinusios visuomenės ir kaip sutarti dėl reguliavimo, kad „ji nesprogtų“.

„Buvo kalbėta, kad Seimas turi dirbti žymiai stipriau savo viduje, nes prezidentas bus tik tas žmogus, kuris pasirašys jį (įstatymą). Jis labai daug kalbėjo apie tas formas, kaip turėtų būti, kad tai būtų priimtina visuomenei, taip, tai aš labai tikiuosi, kad Seimas pasistengs ir bus priimtas visas puses (tenkinantį įstatymą)“, – po susitikimo žurnalistams sakė R. Račienė.

„Aš šiandien uždaviau prezidentui klausimą, ar šiandien visi žmonės turi lygias teises, jo manymu, ir iš jo atsakymo tikrai galėjau suprati, kad ne“, – pridūrė R. Račienė.

Šalies vadovo patarėjas Povilas Mačiulis žurnalistams sakė, kad pokalbio metu apie Partnerystės įstatymą kalbėta nemažai ir „prezidentas nuoširdžiai laikosi pozicijos, kad bendro gyvenimo sureguliavimas turi būti įgyvendintas Lietuvoje“.

„Prezidentas girdi ir jaučia tą nerimą, kurį išsakė gerbiama mama. Prezidentas teigia, kad šiuo metu mes valstybėje turime labai daug susiskaldymo, susipriešinimo, pykčio, trūksta pagarbos vieni kitiems, trūksta pagarbos kitaminčiams, kurie galbūt kitaip gyvena, ir ši problema ypatingai jautri ir skaudi, ir ją reikia keisti iš esmės“, – kalbėjo P. Mačiulis.

Klausiamas, ar šalies vadovas ketina susitikti su LGBTQ atstovais, kad išklausytų jų lūkesčius, patarėjas teigė, kad „prezidentas pažįsta ne vieną porą, bendrauja ir žino šių žmonių problemas, todėl atskiro susitikimo nereikia, tas bendravimas vyksta nuolatos“.

LGBTQ vaiko mama patvirtino, kad apie tai kalbėta su šalies vadovu: „Prezidentas sakė, kad jis turi asmeniškai šitų (homoseksualių žmonių) pažinčių, valgo kartu picas, aš jo klausiau, ar neužsikrėtėt dėl to homoseksualu, sakė, ne“.

„Iš prezidento aš tikrai supratau, kad jis nėra vien tik šalies vadovas, jis yra ir žmogus, kaip mamą jis mane tikrai išgirdo, ir jam nėra tas pats, kaip žmonės jaučiasi Lietuvoj, įskaitant LGBT žmones. Tuo pačiu jis kaip valstybės vadovas išreiškė, sakyčiau, nerimą, kaip padaryti taip, kad visuomenė nebūtų supriešinta dar labiau, kad ji nesusprogtų. Tikrai aš išgirdau iš prezidento pažadą, kad jis bus tas vienijantis žmogus, bet tikrai ne skaldantis“, – kalbėjo R. Račienė.

Prezidentas G. Nausėda pirmadienį susitiko su mama, kovojančia už savo vaiko ir kitų žmonių, priklausančių LGBTQ bendruomenei, teises.

Į S. Daukanto aikštę prie Prezidentūros palaikyti R. Račienės susirinko keliasdešimt žmonių, tarp jų – lygių galimybių kontroliere Birutė Sabatauskaitė, Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė, dainininkės Erica Jennings, Dovilė Filmanavičiūtė ir kiti.

Liberalių pažiūrų visuomenininkai ir politikai kritikuoja G. Nausėdą dėl jo konservatyvių nuostatų LGBTQ klausimu ir ragina tvirčiau ginti šios bendruomenės teises. 

Nevyriausybinio Lietuvos žmogaus teisių centro praėjusią savaitę skelbto tyrimo ataskaitoje nurodoma, kad tos pačios lyties poros patiria nelygybę ir siekia įteisinti savo santykius priimant Partnerystės įstatymą. Oponuojantieji šią ataskaitą vadino neatitinkančia reprezentatyvaus, išsamaus tyrimo kriterijų.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuve

Lietuve portretas
Raciene,eik krapstytis,nelisk prie prezidento,jis Lietuvos prezidentas,bet ne besikrapstanciuju prezidentas.Prezidente ,priimdamas tokius iskrypelius,nusiuskite gal pagydys,slykstu ,jums zema tokius priimti.

kaimyne

kaimyne portretas
tamah atrodo kad tai sliksciai bobai reikia paciai reikia nes kas ziures i tokia ispurtusia boba tai uztai jinai taip draskosi

ne pd'Rąstas \\\\\..../////

ne pd'Rąstas \\\\\....///// portretas
Bet jau tikrai virš visko.Jau reikalauja Prezinentą kapstytis po jų lezb'pedr subinės reikalus.Šlykštu,negi Prezidentas nepasiųs jų na..x.,ant 3-jų raidžių.Na bepročiai.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių